Mi épül Budapesten egyáltalán? Nem annyira sötét a helyzet!

Némi fellendülés Az elmúlt évek mélyrepülése után némi fellendülés tapasztalható az irodapiaci beruházások terén. Persze minden nézőpont kérdése, mindenesetre a 2008 előtti statisztikákhoz hasonlítani a mostani adatokat már csak azért is véleményes, hiszen az aranyidők már nem jönnek vissza, ahogy azt hallhatjuk szinte valamennyi ingatlan-szakértőtől. Ennek tükrében érdemes a realitás talajára helyezkedni, és onnan tekintve […]

Némi fellendülés

Az elmúlt évek mélyrepülése után némi fellendülés tapasztalható az irodapiaci beruházások terén. Persze minden nézőpont kérdése, mindenesetre a 2008 előtti statisztikákhoz hasonlítani a mostani adatokat már csak azért is véleményes, hiszen az aranyidők már nem jönnek vissza, ahogy azt hallhatjuk szinte valamennyi ingatlan-szakértőtől. Ennek tükrében érdemes a realitás talajára helyezkedni, és onnan tekintve nem is olyan rossz a helyzet. A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BRF) adatai szerint 2012-13-ban összesen 53 ezer m2-nyi területet adtak át, míg idén 67 ezer m2-nyi bérbeadható iroda átadása várható, még ha utóbbiban jelentős arányt is képvisel a BTS-típusú konstrukció. Jönnek a nemzetközi szolgáltató központok, Budapest folyamatosan népszerű az SSC-k között, elég megnézni a HITA adatait, másrészről egyre több irodaházban zajlik energiahatékony beruházás és esztétikai ráncfelvarrás, ráadásul az új fejlesztések mind zöld beruházások, nem is beszélve a Green House nemzetközi karrierjéről, már ami a díjakat és elismeréseket jelenti.

Az IFK szerint tagvállalataik összes fejlesztései 2014-ben előreláthatólag 152 millió eurónyi beruházást és 71 ezer négyzetméter ingatlan felépítését eredményezik, ami értékben 29, alapterületben pedig 41 százalékos növekedést jelent 2013-hoz. Ez a 2009 óta tartó zuhanás után mindenképpen a trend megfordulását jelzi, de ennek ellenére Takács Ernő, az IFK elnöke úgy látja, hogy nagyobb fellendülés csak 2-3 éven belül várható, amikor az „A” kategóriás irodák iránti kereslet várhatóan jelentősen felerősödik. Emellett még más fejlesztők beruházásai is meghatározóak a hazai ingatlanpiacon. Tervekből amúgy sincs hiány, hiszen az IFK tagvállalati 600 ezer négyzetméternyi olyan fejlesztésre szereztek már engedélyt, amely a 2008-ban kezdődött válság miatt nem indulhatott el. E fejlesztések összértéke mintegy 1,6 milliárd eurót (492 milliárd forintot) tesz ki.

Mit adnak át az irodapiacon?

2014 első negyedévében a teljes budapesti irodaállomány, beleértve a saját tulajdonú és a spekulatív épületeket, elérte a 3.184.500 négyzetmétert a BRF statisztikája szerint. A spekulatív állomány összesen 2.558.150 négyzetméter. Ez a szám a következő években 18 százalékkal bővülhet az IFK idei évben kezdődő vagy befejeződő irodafejlesztései révén, amelyek 210 ezer négyzetméter összterületen zajlanak. Az összes ingatlanpiaci szereplőt tekintve pedig idén négy nagyobb projekt átadása történt meg, illetve várható. Márciusban a Nyugati térnél megnyitotta kapuit az Eiffel Palace (14.500 m2), ahol többek között a PwC rendezkedett be viszonylag hosszú távra. A patinás, XIX. századi elemeket és modern technológiai megoldásokat ötvöző, Bajcsy-Zsilinszky utcai saroképület a Horizon Development és a DVM group összehangolt munkájának eredménye, miközben mind a LEED, mind a BREEAM minősítést megszerezte.

A Futureal két fejlesztést adhat át az év derekán, egyik közülük a Corvin negyed egyik irodaprojektje, a Corvin Corner irodaház (6.200 nm), míg a nagyobb beruházás a Volga Szálló helyén épülő Vision Towers (23.500 nm), amelyben a KPMG bérel majd meghatározó területet. Utóbbi ingatlan a Váci úti irodafolyosó újabb tagja, de itt még nem ér véget az idei év, hiszen nemsokára megnyílhat a HB Reavis beruházásában megvalósuló Váci Corner Offices (21.000 nm) is. Ha még a kisebb projekteket is beleszámítjuk, akkor idén 65-70 ezer négyzetméternyi új irodaterületet vehetnek birtokba a bérlők.

Mit kezdenek el építeni vagy előkészíteni?

Az idén több projektet is bejelentettek. A legnagyobb beruházás kétségtelenül a 4-es metró végállomásánál épülő, 70 ezer négyzetméteres Budapest One irodaközpont lesz, amelyet a Futureal indít egy kéthektáros területen. A leendő ikonikus irodapark kapcsolódik majd az Etele térre tervezett bevásárló- és szolgáltató központhoz, valamint a kelenföldi pályaudvarnál kialakítandó intermodális közlekedési csomóponthoz, ekképpen egy komplex városfejlesztési projekt része, amiben már egyébként a Futurealnak van tapasztalata, elég ha csak a Corvin negyedet említjük. A 170 millió eurós beruházás első ütemének munkálatai a tervek szerint 2015 első negyedévében kezdődnek, befejezésük pedig 2017 első negyedévében várható. De az elkészülő Corvin Corner után ugyanitt a IX. kerületben a Futureal megkezdi a 34 ezer négyzetméteres Corvin IV. irodaközpont fejlesztésének előkészületeit is.

A Váci úti irodafolyosón sem tétlenkednek az ingatlanfejlesztők. Hiszen rövidesen megkezdődhet a 2016. évi átadással tervezett, 26 ezer négyzetméteres Nordic Light építése is a Skanska beruházásában, amely már megszerezte a LEED minősítést. A Lehel tér közelében pedig aktivizálódik a Wing Zrt. is, hiszen a V17 irodaház előkészítő munkálatai már javában zajlanak, a mintegy 12.700 négyzetméter bérbeadható alapterületű irodaház közel 70%-ára aláírt bérleti szerződésük van. Az átadásra 2016 nyarán kerül sor. És még mindig a Váci út! A tavaly átadott Váci Greens első, 15.700 négyzetméteres épülete után az Atenor tovább építi az irodaparkot, hiszen megkezdődtek a 18.000 négyzetméteres „C” épület munkálatai is, amely a menetrend szerint 2015 második negyedévében kerül átadásra. Az elképzelések szerint a teljes irodakomplexum 5 darab „A” kategóriás épületből áll majd, amelyek összterülete hozzávetőlegesen 100.000 négyzetméter lesz.

 

SOCIAL BOX