Milyen lesz a jövő irodája? Bene a budapesti Design Héten

A legjobb ötleteket nem magányos dolgozók találják ki, hanem csapatmunka eredményeként születnek. De vajon milyen feltételeket kíván a csapatmunka? Az új ötletekből hogyan válik innovatív termék? Milyen irodaterek szükségesek a 21. század munkakultúrájához? A nemzetközi szakértők a Vienna Design Week keretein belül ezekre a kérdésekre keresték a választ a „Co-creating Tomorrow” konferencián, amelyet a Bene […]

A legjobb ötleteket nem magányos dolgozók találják ki, hanem csapatmunka eredményeként születnek. De vajon milyen feltételeket kíván a csapatmunka? Az új ötletekből hogyan válik innovatív termék? Milyen irodaterek szükségesek a 21. század munkakultúrájához? A nemzetközi szakértők a Vienna Design Week keretein belül ezekre a kérdésekre keresték a választ a „Co-creating Tomorrow” konferencián, amelyet a Bene bécsi központjában tartottak. Többek között a Bene PARCS-bútorcsaládjának tervezője Tom Lloyd segítségével bepillantást nyerhettünk a modern munkakörnyezet jelenlegi trendjeibe is.

Ám Budapesten is találkozhatnak az érdeklődők Tom Lloyddal, hiszen a Bene Budapest Kft. meghívására a hazai Design Héten „Hisszük, hogy ami hasznos, az szép is” címmel előadást tart a FUGA Budapesti Építészeti Központban, a Petőfi Sándor utca 5. szám alatt. Ahogy életmódunk változik, úgy alakul át munkavégzésünk is. Mindez többek között olyan tényezőknek köszönhető, mint a különböző generációs igények, az állandó harc a tehetséges munkaerőért, az erőforrások és energia létfontosságú átcsoportosítása, valamint a globális kapcsolat- és projekt-orientált gazdaság. Az imént felsoroltak megkövetelik az új és előremutató koncepciókat a munkaszervezés és munkakultúra területén is. A Bene a PearsonLloyd által tervezett PARCS bútorcsaládjával választ ad ezen kihívásokra, Tom Lloyd pedig a Design Hétre tervezett előadásával betekintést nyújt a kulisszák mögé.

„A Bene azért tartja fontosnak a részvételét a budapesti Design Héten is, mert a dizájnhoz szorosan kapcsolódó PARCS bútorcsaládunkat szeretnénk népszerűsíteni egyrészt a nagyközönség körében, másrészt szakmai berkekben. Hiszen egy innováción alapuló irodabútor ma már nem egyenlő egy íróasztallal és egy székkel, hanem a nagybetűs design is megjelenhet az irodában, a szín- és anyagválasztásban, valamint az egyes elemek, bútorok formavilágában, hogy egy otthonos, élhető, együttműködésre és kreatív munkavégzésre alkalmas munkaterületet alakíthassunk ki magunk körül. A trend – amelyet képviselünk – a kommunikáció és a kollaboráció, hogy az emberek összegyűljenek, beszélgessenek, csapatmunkában hatékonyan dolgozhassanak. Itt mindenképpen érdemes megemlíteni az igazán innovatív Nice Wall-t, amely a múlt heti bécsi Design Weeken került először bemutatásra” – mondja Wolf Richárd, a Bene Budapest Kft. country menedzsere.

A 2009-ben kifejlesztett PARCS-bútorcsalád egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ügyfelek körében. „Lassan már ötödik éve van jelen a nemzetközi piacon, és Magyarországon is egyre több iroda színfoltját jelenti. Most nagyobb hangsúlyt fektetünk a bemutatására, hiszen tavaly sikerült például a Ricoh budaörsi irodáját úgy berendezni, hogy a PARCS-termékek meghatározóak a kialakításban és a dizájnban. A visszajelzések alapján eredményesen és motiválóan működik az új munkahelyi rendszer, ezért úgy éreztük, hogy egyre több helyen ösztönözhetjük termékeinkkel a hatékony munkavégzést. Bútorainkat elsősorban azok a cégek keresik, akik nyitottak az újra, akiknél a kreativitás és a technológia megjelenik és támogatott. A meglévő irodákban pedig az egész teret fel lehet frissíteni egy-egy bútorelemünkkel” – folytatja Wolf Richárd.

A Bene munkahelyi filozófiája szerint a kooperáció és a kreatív kollaboráció képessé teszi a vállalatokat az innovációra, miközben ösztönzi őket a növekedésre és a fejlődésre. Az úgynevezett „Co-kreativitás” gyakorlatilag az innovatív kooperációt jelenti. A komplex feladatok és projektek megkövetelik, hogy a munkatársak co-kreatív módon hasznosítsák képességeiket a közös csapatmunka során. A kooperáció azonban optimális munkakörnyezetet is kíván, amelyben az egyes zónák és területek elősegítik az informális kommunikációt, beleértve a kávézókat, társalgókat és más közösségi tereket. Ezek a korábban megszokottnál „lazább” munkakörnyezetet biztosítanak, ahol a kreativitás összhangban áll a tér sokszínűségével, és amelyek kiváló keretet biztosítanak az információk és ötletek megosztásának.

Az új munkahelyi terek támogatják az interakciót és a jól átgondolt alaprajz, valamint a formatervezett bútorok segítségével pozitív energiát sugároznak a munkatársak felé. Ez a szemlélet különösen igaz a Bene kommunikációt segítő termékeire, míg az intelligens médiamegoldások a kooperációt könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszik. Mindemellett érdemes megemlíteni a legújabb innovációt, az ún. Nice Wallt, amely azt demonstrálja, hogyan lehet egy intelligens médiatechnológiát működtetni és alkalmazni úgy, hogy egy időben számos munkatárs dolgozhat együtt a digitális táblán ösztönözve az informális brainstormingot.

Az érdeklődők a Bene PARCS bútorcsaládját a Design Héten a FUGA Budapesti Építészeti Központban, a Petőfi Sándor utca 5. szám alatt (Budapest, V. kerület) tekinthetik meg, valamint 2014. október 9-én este 18 órától Tom Lloyd dizájner előadását hallgathatják meg a helyszínen. A rendezvény ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött: petra.szekely@bene.com.