2014 a hazai ingatlanpiac tükrében

JANUÁR Knorr-Bremse-fejlesztés Kecskeméten Hatmilliárd forintból felépült a német Knorr-Bremse magyarországi haszonjármű üzletágának új 19 ezer m2-es gyártó- és fejlesztési bázisa Kecskeméten közel 9 hektáron. Ezek az év szállodái! A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége kihirdette a 2013-as év szállodáit. 5*-os kategória: Boscolo New York Palace Budapest 4*-os kategória: Hotel Palazzo Zichy, Budapest és a  Naturmed […]

JANUÁR

Knorr-Bremse-fejlesztés Kecskeméten

Hatmilliárd forintból felépült a német Knorr-Bremse magyarországi haszonjármű üzletágának új 19 ezer m2-es gyártó- és fejlesztési bázisa Kecskeméten közel 9 hektáron.

Ezek az év szállodái!

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége kihirdette a 2013-as év szállodáit.

5*-os kategória: Boscolo New York Palace Budapest

4*-os kategória: Hotel Palazzo Zichy, Budapest és a  Naturmed Hotel Carbona, Hévíz

3*-os kategóriába: a Hotel Ibis Győr

FEBRUÁR

Ők lettek „Az Év Irodája” verseny győztesei

Az iroda.hu csoport immár negyedik alkalommal rendezte meg „Az Év Irodája” verseny díjátadó gáláját a Budapest Music Centerben, ahol a zsűri 7 kategóriában 10 díjat osztott ki.

A győztesek:

Az Év Irodája 2013: Avis Budget Group

Az Év Irodája 2013 Design Díj: Distinction @ Salétrom by LOFFICE

Az Év Irodája 2013 Különdíj: Tolnagro Kft.

Az Év Coworking Irodája 2013: KAPTÁR

Iroda.hu Innovációs Díj 2013: Cloud Office (Rendszerinformatika Zrt. és Eston International)

Az Év Zöld Ingatlanprojektje 2013: Green House Irodaház (fejlesztő: Skanska)

Az Év Irodaháza 2013 Közönségdíj: Blue Cube Irodaház (tulajdonos: S IMMO Hungary Kft.)

Az Év Irodaháza 2013 Különdíj: Green House Irodaház (fejlesztő: Skanska)

Az Év Üzemeltető Cége 2013: Dome Facility Services Group Kft.

Az Év Irodapiaci Szereplője 2013: Tim O’Sullivan, CBRE

Bővül a Váci Greens

Megkezdődtek a Váci Greens irodaház újabb, C épületének fejlesztési munkálatai a budapesti Váci úton. A teljes irodakomplexum 5 darab „A” kategóriás épületből áll majd, amelyek összterülete hozzávetőlegesen 100,000 négyzetméter lesz. A C épület 18.000 négyzetméter „A” kategóriás irodaterületet foglal majd magában, és várhatóan 2015 második negyedévében kerül átadásra.

MÁRCIUS

Lendületben az ingatlanfejlesztés

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) adatai szerint a 2013-as 42 ezer négyzetméter után az idén 71 000 négyzetméternyi iroda, raktár, üzem és lakóépület munkálatai zajlanak. Az ingatlanfejlesztők startra készen várják a körülmények további, tartós javulását. Eddig 600 ezer négyzetméternyi olyan fejlesztésre szereztek már engedélyt, amely a válság miatt nem indulhatott el. Ezen beruházások összértéke 1,6 milliárd euró, amely az idei előrejelzés közel tízszerese.

Elindult a 4-es metró

A 4-es metrót, amely Kelenföld vasútállomást köti össze a Baross téri Keleti pályaudvarral, nyolc év építés után adták át. A 7,4 kilométeres, tíz állomást magába foglaló első szakasz építése 2006-ban kezdődött el. Az alagútépítés 2010 nyarán fejeződött be, ezt követően kezdődhetett meg az állomások belső beépítése.

Újjászületett az Eiffel Palace épülete

A 14.500 négyzetméteres Eiffel Palace irodaház hivatalosan is megnyitotta kapuit. A patinás, XIX. századi elemeket és modern technológiai megoldásokat ötvöző, Bajcsy-Zsilinszky utcai saroképület alapkőletétele és átadása között alig egy év telt el, köszönhetően a Horizon Development és a DVM group összehangolt szakmai teljesítményének.

ÁPRILIS

Budapest One

A Futureal Csoport mintegy 70.000 m2-nyi irodapark kialakítását kezdi meg az M4 metróvonal végállomásánál, Őrmezőn. A Budapest One irodapark, az Etele térre tervezett bevásárló-és szolgáltató központhoz, valamint a kelenföldi pályaudvarnál kialakítandó intermodális közlekedési csomóponthoz szorosan kapcsolódó területen helyezkedik el, amely részét képezi a kelenföldi városmegújítási programnak. A 170 millió eurós beruházással megvalósuló irodapark első ütemének munkálatai várhatóan 2015 első negyedévében kezdődnek, befejezésük pedig 2017 első negyedévében várható.

Átadták a Várkert Bazárt

Átadták a megújult Várkert Bazárt, illetve annak első, rohamtempóban befejezett részét. A régóta elhanyagolt épületegyüttes rekonstrukciója 2013 februárjában kezdődött.

MÁJUS

Elkelt a Párisi Udvar

Zárt ülésen döntött az V. kerületi önkormányzat a Párisi Udvar eladásáról. A vevő Párizs Property Kft. 2,1 milliárd forintot ígért érte, de a cégről nem sokat tudni. 

Indul a V17 irodaház fejlesztése a Váci úton

Új irodaház fejlesztésébe kezd a WING Zrt. A V17 a Váci úti irodafolyosó kapujában, a Lehel téri metrómegállónál épül fel. Az előkészítő munkák javában zajlanak, mivel a mintegy 12.700 négyzetméter bérbeadható alapterületű irodaház közel 70%-ára aláírt bérleti szerződése van Magyarország vezető ingatlanfejlesztő-befektető cégének. Az átadásra 2016 nyarán kerül sor.

Megújult a Kossuth Lajos tér

Többéves előkészület és egy év kivitelezési idő után elkészült Magyarország főtere, a Kossuth Lajos tér. A rekonstrukció során, amely 7,5 hektárnyi területet érintett, fontos szempont volt a tér átláthatósága és egységként kezelése. A föld alatti munkálatoknak a fő funkciója a tér autóforgalomtól való mentesítése és a turisták, országházi látogatók kulturált fogadása volt. Az északi oldalon létesített mélygarázs lehetővé teszi az országházi dolgozók és az autóval közlekedők parkolását, és mentesíti a teret az autós forgalomtól.

A Green House a világ legjobb irodaházai között

A nemzetközi porondon is elismerték a Skanska budapesti fejlesztését, amely a FIABCI World Prix d’Excellence Awards 2014 nemzetközi versenyében, az irodaház kategóriában, a legmagasabb szintű elismerést a World Gold díjat nyerte el.

JÚNIUS

Magyarország az autógyártás egyik európai központja

Közel 4100 új munkahelyet teremt és több mint 320 milliárd forintot költ el Magyarországon az a 15 vállalat, mely az év legnagyobb autóipari beruházásait hajtja végre – derül ki az ÓBUDA Group összeállításából. Az idén átadásra kerülő legnagyobb projekt a Hankook Tire rácalmási új üzeme, amely 97 milliárd forintba került. A második helyre került a Bridgestone 71,5 milliárdos tatabányai gumiabroncs-gyárának bővítése.

JÚLIUS

6 milliárd forintos nagyberuházásra készül a Graboplast

A speciális padlógyártás területén meghatározó Graboplast több mint 6 milliárd forintos beruházásra készül Tatabányán. A 2015-re megvalósuló fejlesztéssel a győri székhelyű vállalat olyan új technológiával készülő különleges padlóburkolók előállítására válik alkalmassá, melyek piaca tartósan 10 százalék feletti növekedést mutat.

Csodálatos uszoda épül Budapesten

Budapesten olyan uszodaegyüttes épül a 2021-es vizes világbajnokságra, amely tökéletesen ki tudja elégíteni egy leendő nyári olimpia igényeit is. Már folyik az előkészítő munka, az anyagi források biztosítottak az úszópalota létrehozására a Dagály fürdő mellett. A közbeszerzési eljárások után a jövő év elején kezdődhet el a megvalósítás, és 2016 végére készülhet el a létesítmény.

Eladták a Green House-t

A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. Green House irodaházát az FHB Csoport tagjaként jegyzett Diófa Alapkezelő irányítása alá tartozó nyíltvégű Torony Ingatlan Befektetési Alap vásárolta meg.

AUGUSZTUS

Lebontották a régi Ipari Minisztériumot

Lebontották a volt Ipari Minisztérium épületét. A beruházást végző Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. még januárban ötletpályázatot írt ki a Margit körút, Kis Rókus utca, Fény utca és a Mammut II. bevásárlóközpont által határolt terület rehabilitációjára, amelyre számos eredeti ötlet érkezett. A volt Ipari Minisztérium sokemeletes épületét egyébként 1971-ben abba a szélcsatornába építettek, amely a Duna felé kitisztíthatná Buda egyik legforgalmasabb körzetének a levegőjét.

Eladták az Eiffel Palace-t!

A Magyar Nemzeti Bank megvásárolta az Eiffel Palace irodaházat, amely Budapest egyik legdrágább irodaháza: a legfelső szinten havi 20 euró/nm-ért lehet üres irodát bérelni. A 8 szintes ház 14.500 négyzetméternyi területére költözött be többek között a PriceWaterhouseCoopers és a Brit Kereskedelmi Kamara.

Világdíjas lett a gödöllői királyi kastély

A FIABCI World Prix d`Excellence Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertese lett 2014-ben hazánk kiemelkedően látványos turisztikai-történelmi helyszíne, a Gödöllői Királyi Kastély.

SZEPTEMBER

Gigaberuházás Kazincbarcikán

Mintegy 30 milliárd forintos beruházással Kazincbarcikán építi fel európai citromsavgyárát a kínai RZBC vállalatcsoport, amely ezzel 165 embernek teremt munkahelyet.

Átadták a BAT pécsi gyáregységét

Több mint 9 milliárd forintos beruházással átadásra került a British American Tobacco vállalatcsoport (BAT) új pécsi gyáregysége, amely a vállalat eddigi legnagyobb magyarországi beruházása.

Az Erste új irodaházat vásárolt

Az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap vásárolta meg a Futureal ikonikus, a KPMG székházaként szolgáló új, Vision Towers (North) irodaházát.

Átadták a Rudas fürdő új wellnessközpontját

OKTÓBER

Ezek a szektorok mozgatják az irodapiacot

Az idei első félévben közel 120 ezer négyzetméternyi új irodaterületet adtak bérbe Budapesten, ennek körülbelül felét az IT-szektorban, az energetikai ágazatban és az állami szférában dolgozó vállalatok, valamint a szolgáltató központok szívták fel – derül ki a Laurus Irodaházak és a Robertson Hungary ingatlan-tanácsadó friss piaci kitekintéséből.

Budapesti szállodát választottak Európa legjobbjának

A Four Seasons Hotel Gresham Palace ötcsillagos szálloda utasította maga mögé Európa legjobbjait az amerikai Business Insider ranglistáján.

1. Four Seasons Hotel Gresham Palace, Budapest, Magyarország

2-3. Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet, Isztambul, Törökország és Four Seasons Hotel Firenze, Firenze, Olaszország

4-5. Four Seasons Hotel George V, Párizs, Franciaország és Grand Hotel Timeo, Szicília, Olaszország

NOVEMBER

Népszavazás a zárva tartás ellen

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) népszavazást kezdeményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért. A VOSZ közleményében úgy fogalmaz: a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi bezárását szorgalmazók a kereskedelmi munkahelyek tízezreinek azonnali megszüntetését idézik elő akkor, amikor Magyarországon a munkanélküliségi ráta még mindig meghaladja a 7 százalékot.

Épül a Skanska legújabb irodaháza

A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. megkezdte hetedik irodaházának kivitelezési munkáit Budapesten. A 26.200 négyzetméteres Nordic Light névre hallgató épület az egyik legnépszerűbb irodai lokációnak számító Váci úti folyosón épül. Az első fázis átadása 2016 első negyedévének végén várható.

DECEMBER

Kétharmadával nőhetnek az ingatlanbefektetések Magyarországon

Elérheti az 550 millió eurót az idei évben a kereskedelmi ingatlanbefektetések értéke Magyarországon, ami 70 százalékkal meghaladja a tavalyi volument, és egyben a legmagasabb szám 2011 óta – derül ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő és a JLL ingatlan-tanácsadó közös piaci helyzetértékeléséből. A kedvező folyamatok 2015-ben is folytatódhatnak, az év elején jelentős tranzakciók lezárása várható, amelyek bizonyíthatják, hogy a válság évei után új fejezet nyílhat a magyarországi ingatlanbefektetési piacon.

Új IKEA épül Magyarországon

Az IKEA Magyarország megerősítette: új áruházat terveznek építeni Soroksáron. A harmadik áruház megnyitásának időpontját és annak részleteit akkor tudják pontosítani, ha minden kapcsolódó külső és belső előkészítés befejeződik.

Bővül a CEU

A Market Építő Zrt. a Strabaggal közös konzorciumban megnyerte a Közép-Európai Egyetem (CEU) generál-kivitelezési munkáira kiírt tendert, így hamarosan megkezdődhet a campus fejlesztésének első üteme. A terv különösen érdekes a pesti városmag rehabilitációja szempontjából, mivel egy kiemelkedő jelentőségű műemléket, illetve a területi védelem alatt álló történeti épületállomány néhány korábbi darabját egybekapcsolva kíván méltó otthont biztosítani az intézménynek. Az egyetem campusa összesen 4 épületrészből fog állni, amely összesen 25000 négyzetméter területet foglal magába. Az első ütem tervezett befejezésének ideje 2016 augusztusa.

SOCIAL BOX