Ergonomikus irodát szeretne? Megmondjuk, mire figyeljen!

Az idén hivatalosan 254 munkanapot dolgozunk, és ha nem számoljuk a szabadnapokat és levonjuk azokat a rövid sétákat, amit az íróasztaltól a központi nyomtatóig teszünk meg, viszont hozzáadjuk azokat az órákat is, amelyeket otthon a gép előtt töltünk, legalább 2032 órát ülünk. Nyugodtan elhihetjük a fenti számok ismeretében, hogy egy fűtött, kényelmes irodában hosszú távon […]

Az idén hivatalosan 254 munkanapot dolgozunk, és ha nem számoljuk a szabadnapokat és levonjuk azokat a rövid sétákat, amit az íróasztaltól a központi nyomtatóig teszünk meg, viszont hozzáadjuk azokat az órákat is, amelyeket otthon a gép előtt töltünk, legalább 2032 órát ülünk. Nyugodtan elhihetjük a fenti számok ismeretében, hogy egy fűtött, kényelmes irodában hosszú távon nagyobb veszélynek lehet kitéve az egészségünk, mint egy építkezésen, a magas állványzaton dolgozó embernek. Az egészségkárosodás kiküszöbölésére – ami ellen azért sporttal is tennünk kell – fejlesztették ki az ergonomikus irodákat, melyeknek több alapkövetelménynek kell megfelelniük.

„A legfontosabb szempontok egyike a szem egészsége, melyet meghatároz az ablak elhelyezkedése, a természetes fény és a mesterséges világítás aránya. A másik nagyon fontos tényező a pszichés komfort, ami múlik a színeken, a fal és a padló árnyalatain (világos fal, sötét padló), de a terek méretén és a zaj mértékén is. Kihagyhatatlan a mozgásszervi prevenció is, melynek legfontosabb tényezői a szék és az asztal”– mondja Bogárdi Adrienn, aki a The Showroom tanácsadójaként nemcsak számos iroda, de kollégiumok, iskolák, könyvtárak berendezésében vett részt.

A szakértő szerint az ergonomikus szék gázrugós, szinkronmechanikás, fékezett görgős, derékhajlathoz igazítható, állítható fej és kartámasszal rendelkezik. Az ergonomikus asztal lényege az asztal állítható magasságban rejlik. Bogárdi Adrienn azonban felhívja a figyelmet, ez nem összekeverendő azzal, mikor az asztalláb 0-5 cm közötti állítható magasságot tud, hiszen ez a talaj egyenetlensége miatti beállítást hivatott szolgálni. Az ergonomikus asztal a standard 74 cm magason – ülőmagasság – lévő asztaltop további, általában 60-110 cm-rel növelő emelhetőségét jelenti. Ezzel az emelhető terjedelemmel érjük el az álló helyzetű munkavégzés lehetőségét, amely csökkenti a gerincoszlop terhelését, hiszen a gerincnek az ülőhelyzet a legnehezebb pozíció.

„Az irodabútorokban nagyon nincs új a nap alatt, ülni és dolgozni kell valamin, így a gyártók többnyire a meglévő funkciók finomra hangolásával fejlesztenek, valamint az anyagok felhasználásában és a designban újítanak. Tudomásom szerint ma a kifejezetten ergonomikus fejlesztés az emelhető asztalnál kimerült. Azt pedig, hogy mindenféle multimédiás eszközt beépítünk a bútorokba, nem sorolnám az ergonomikus megoldásokhoz” – hangsúlyozza Adrienn.

Vajon a munkáltatónak miért érheti meg beruházni egy, az ergonómiai alapkövetelményeknek valóban megfelelő irodába? „A forintban mérhető pontos adatokat csak becsülni lehet, ám az biztos, hogy az évek során kialakult mozgásszervi panasszal, 2-4 hét betegszabira lehet számítani. Nem beszélve a munkaidőbe csúszó terápiás elfoglaltság miatti kiesésre. Műtét esetén pedig akár 3 hónap is lehet a betegszabadság. Egy ergonomikus iroda kialakításához ingyenes felmérést készítünk, és bár egy emelhető asztal a sztenderd asztalok árának kb. háromszorosa, ami nem olcsó, azonban a cégek prevenciós beruházása bizonyosan megtérül.” – vázolja a lehetőségeket a The Showroom irodaszakértője.

Képek: Délity Bútor és a Quadiroglio

SOCIAL BOX