Ezek a startupok és szabadúszók paradicsomai!

Az elmúlt években egyre több közösségi iroda nyílt meg Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban, és miközben ez az újfajta munkakultúra egyre jobban terjed, máris több típusát tudjuk megkülönböztetni attól függően, hogy kik veszik igénybe. A digitalizáció és a technológiai fejlődés következtében ma már egyre több tevékenységről, foglalkozásról beszélhetünk, amelyek nem igényelnek állandó munkahelyet. Alapvetően a […]

Az elmúlt években egyre több közösségi iroda nyílt meg Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban, és miközben ez az újfajta munkakultúra egyre jobban terjed, máris több típusát tudjuk megkülönböztetni attól függően, hogy kik veszik igénybe. A digitalizáció és a technológiai fejlődés következtében ma már egyre több tevékenységről, foglalkozásról beszélhetünk, amelyek nem igényelnek állandó munkahelyet. Alapvetően a kezdő vállalkozásokról, egyéni vagy kis létszámú társas vállalkozókról, startup cégekről, szabadúszókról, online cégekről, utazó ügynökökről, a kreatív iparban dolgozókról van szó, akik számára a közösségi iroda kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy a mindennapi munkájukat elvégezzék költségtakarékosan, ám mégis professzionális körülmények között.

Miközben a coworking munkakultúra terjedését látjuk Magyarországon, azzal párhuzamosan már meg is kezdődött a közösségi munkatereket kínáló cégek specializációja. Egyesek a startupokra fókuszálnak, míg mások azokra a szabadúszókra, akik egyénileg végezhető munkatevékenységük miatt nem igényelnek állandó irodát. Utóbbiak közé sorolhatjuk a kreatív- és reklámipar, a média, a marketing, a kommunikáció és a PR számos tevékenységtípusát. A specializációt az is bizonyítja, hogy valójában már a fogalmak szintjén sem beszélhetünk egységességről, hiszen a coworking vagy közösségi iroda nem teljesen fedi le a szolgáltatott/instant iroda fogalmát.

A különbségek abban mutatkoznak meg elsősorban, hogy a startupokat befogadó coworking irodák közösségépítő, tanácsadó és munkaszervezet-fejlesztő tevékenységet is folytatnak, vagyis egyfajta inkubátorházként működnek a kezdő vállalkozások számára. Olyasfajta networking folyamatokat is menedzselnek ezek a közösségi irodák, amelyek a startupok számára közös elrugaszkodási lehetőséget kínálnak a fejlődés és a cégfejlesztés szempontjából, hiszen egymás ötleteit is felhasználva, avagy egymással szövetkezve tudnak előre lépni.

A klasszikus szabadúszók ellenben kevésbé igénylik a networkinget, bár a kapcsolatépítés természetesen újabb munkák és megbízások elnyerését segítik elő, de ők elsősorban azt kívánják, hogy megfelelő infrastruktúrával ellátott, a 21. század technológiai színvonalának megfelelő irodahelyiséget bérelhessenek Budapest frekventált helyein, miközben akár egy fontosabb megbeszélésre tárgyalót is igénybe vehessenek időszakosan. A Regus e tekintetben kiváló partner, hiszen a főváros hét helyszínén (pl. a Bank Centerben vagy éppen a First Site irodaházban) kínál szolgáltatott vagy közösségi irodát, amelyet többségében szabadúszók, kisebb részben startupok vesznek igénybe, illetve olyan cégek munkatársai, akik feladataik miatt sokat utaznak, sok országban megfordulnak, vagyis a globális gazdaság előnyeit maximálisan kihasználják. Ők ráadásul a világ közel 2000 Regus irodájában az ún. Businessworld tagsággal ugyanazokat a szolgáltatásokat kapják Budapesten, mint Párizsban vagy éppen New Yorkban.

SOCIAL BOX