Lássuk a legmenőbb belvárosi irodaházakat! Túra indul!

Eiffel Tér Irodaház Célszerű elindulni a Váci út elejétől, hiszen a legutóbbi virtuális irodatúránkon már részletesen bemutattunk a dinamikusan fejlődő irodafolyosó emblematikus épületeit, amelyekkel itt rögtön versenyre is kelhet két irodaház. Egyik a Nyugati pályaudvar szomszédságában felépült – az alpiacot határát érintő – Eiffel Tér Irodaház, amely mind tömegében, mind műszaki adottságaiban meglehetősen magasra tette a mércét. […]

Eiffel Tér Irodaház

Célszerű elindulni a Váci út elejétől, hiszen a legutóbbi virtuális irodatúránkon már részletesen bemutattunk a dinamikusan fejlődő irodafolyosó emblematikus épületeit, amelyekkel itt rögtön versenyre is kelhet két irodaház. Egyik a Nyugati pályaudvar szomszédságában felépült – az alpiacot határát érintő – Eiffel Tér Irodaház, amely mind tömegében, mind műszaki adottságaiban meglehetősen magasra tette a mércét. A ConvergenCE és a DVM group közös beruházásában megvalósított fejlesztés 18.500 négyzetméternyi irodaterületet kínál, és az A+-os színvonalat a bérleti díj is jelzi, hiszen az iroda.hu szerint a város közepén nagyjából 20 eurót kérnek el négyzetméterenként/hó.

Az épületben a modern, a természetes, illetve a környezetbarát anyagok ötvözésének köszönhetően számos energiatakarékos megoldás szolgálja a bérlők igényeit és a fenntarthatóságot. Az egyedülálló csobogókkal és különféle vízfelületekkel kiépített park télen korcsolyapályával, nyáron pedig kulturális programokkal teszi színesebbé az irodaház közvetlen környezetét. Olyan gyöngyszemek találhatók az épületben, mint a Dealogic irodája, amely Budapest azon kevés munkahelyei közé tartozik, ahol egy csúszda köt össze két szintet. A cég a folyamatos bővítéseknek köszönhetően közel 2000 négyzetméternyi területet foglal el két szinten, és a helyszín pontosan kifejezi az Y-generáció igényeit, hiszen lendületes, ötletes, kreatív és sokszínű térről beszélhetünk.

Eiffel Palace

Nem kell nagyon messzire mennünk, hiszen srégen a túloldalon, a Bajcsy-Zsilinszky úton található a régi Magyar Hírlap patinás épülete, illetve az újjávarázsolt változata Eiffel Palace néven, amely szintén a DVM grouphoz kötődik. Részben BTS-fejlesztés nyomán újult meg, hiszen a PwC székhelyeként működik, de mellettük még jó néhány ismert cég bérleménye megtalálható. Az épületről nem kell sokat mondanunk, hiszen már alaposan kivesézték a szakemberek, az eredeti külső homlokzat mellett az újragondolt, modern belső terek is méltóságot tükröznek. Az irodaház mind a BREEAM, mind a LEED minősítést megszerezte, ezzel szintén egyedülálló a hazai piacon, nyilvánvalóan gondoltak mind az európai, mind az amerikai bérlőkre.

A nagyvonalú ingatlanba költözött nemrég a világ egyik legnagyobb ingatlanügynöksége, a CBRE is, amely a Workplace360 koncepció jegyében tevékenységalapú munkahelyet alakított ki. Az alaprajzi struktúra a kollaboratív környezet megteremtésével a csapatmunkát támogatja és ösztönzi. Ez a munkafilozófia optimalizálja az irodatér használatát, az energikusabb és inspiratívabb munkahellyel elősegíti, hogy az alkalmazottak hatékonyabban illeszkedjenek a vállalat szervezeti kultúrájához, miközben nagyobb autonómiát és rugalmasságot élveznek.

Párisi Nagyáruház

A belvárosi alpiac részét képezi az V. kerület mellett a Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út-Oktogon határolta terület is, így most a Nyugati Tér után haladjunk tovább a Nagykörúton, és nézzünk körül a világörökség részét képező Andrássy úton. Stílszerűen közlekedjünk a négyes-hatos villamossal, amely jelzi, hogy a környék lokációja kiváló, a tömegközlekedés szintúgy, több metró csatlakozik a Nagykörúthoz és a szolgáltatások is kimeríthetetlenek. Az Oktogonnál a Deák tér felé fordulunk, és rögtön láthatjuk, hogy ez sem az a tipikus irodaház-övezet, mégis találunk itt is egy különleges ingatlanfejlesztést. A Párisi Nagyáruház anno áruházként funkcionált, és ezt a szerepét a szocialista rendszerben is megőrizte. Majd sokáig bizonytalan volt a sorsa, míg az Orco belefogott a fejlesztésébe. Nem volt könnyű dolga a cégnek, hiszen szigorú műemlékvédelmi szabályoknak kellett megfelelniük, végül sikerült egy elegáns megoldást választaniuk, miközben a híres Lotz-termet – az egykori Terézvárosi Kaszinó báltermét – is korhű módon felújították.

Ráadásul egy időutazás keretében nagyszerűen ötvözték a múltat és a jövőt, hiszen az épület struktúrájába integrálva a látványos Kristály Kupolát is megépítették. Ez utóbbi immár a Ustream irodájának a része, a céget nyilván senkinek sem kell bemutatni, hiszen az egyik leghíresebb startup vállalkozás Magyarországon. A régebben Divatcsarnokként működő épület hatalmas belső tereivel, indusztriális fílingjével nagyszerű otthona lehet egy technológiai vállalatnak. Az egyes szintek központi magjaként funkcionáló fedett átrium egyfajta szervezőelve a Ustream fejlesztőközpontjának is, a fókuszmunkára alkalmas munkaállomásokat pedig közösségi terek, tárgyalók és kisebb informális meeting kuckók választják el egymástól. Az iroda.hu adatai szerint 14-16 euró/m2/hó között váltakoznak a bérleti díjak a legendás irodaházban.

Bank Center

Az Andrássy úton végighaladva beérünk az V. kerületbe, ahol szintén számos épületről beszélhetünk, mi most az „örökzöld” Bank Centert mutatjuk be röviden, amely igazolja, hogy a régebbi ingatlanok okos stratégiával versenyképesek lehetnek a fiatalabb versenytársakkal szemben is. Bár az irodaházat már 1996-ban átadták, még ma is jelentős presztízsértékkel bír, ez részben Finta József építésznek, részben az elhelyezkedésének köszönhető, hiszen Budapesten ennél beljebb már nem épülhet irodaház. A mintegy 32 ezer négyzetméteres épületben az iroda.hu szerint 16-22 euró/hó/év díjért bérelhetünk irodát.

Nyilvánvalóan az ingatlan nem tudja azt nyújtani környezettudatos technológiák terén, mint az egy-két éve épült zöld fejlesztések, ellenben – ahogy már említettük – a presztízs és a homlokzat kissé „birodalmi” jellege szinte mindenért kárpótol. A Szabadság tér pedig, mint egy belvárosi oázis, megfizethetetlen. Mi most a bérlők közül egy exkluzív kis irodát választottunk ki, a Bank of Georgia hazai székhelyét, amely a Kaukázus hamisítatlan hangulatát csempészi a falak közé. A kifinomultság kissé keleties belsőépítészeti elemekkel keveredik, az eredmény pedig lenyűgöző. A munkahely inkább hasonlít egy exkluzív apartmanhoz, ahol egy kubai szivar társaságában baráti csevegés közepette zajlanak a tárgyalások. De valójában az egész épületkomplexum hirdeti a pesti belváros exkluzivitását, értékét és lendületét, mintegy szimbolizálva, hogy a válság ellenére is életképes a hazai ingatlanpiac.

+++

A Belvárosban hatalmas az irodaválaszték, az iroda.hu adatbázisában 41 irodaház közül választhatunk, ha ezt az alpiacot preferáljuk.

 

 

SOCIAL BOX