Európának nem tetszik a nemzeti bank ingatlanvásárlása

Az EKB szerint ide tartozik az ingatlanbefektetési, a pénzügyi ismereteket támogató, illetve a magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó program. Ide sorolták a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi alkalmazottainak áthelyezését is. Tekintettel a programok sokaságára, terjedelmére és méretére, felfoghatóak úgy is, hogy potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, mivel ezekkel az MNB állami […]

Az EKB szerint ide tartozik az ingatlanbefektetési, a pénzügyi ismereteket támogató, illetve a magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó program. Ide sorolták a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi alkalmazottainak áthelyezését is.

Tekintettel a programok sokaságára, terjedelmére és méretére, felfoghatóak úgy is, hogy potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, mivel ezekkel az MNB állami feladatokat vállal át, vagy pénzügyi előnyöket nyújt az államnak – olvasható az eurózóna jegybankjának jelentésében. Az EKB közölte: szoros figyelemmel fogja követni e műveleteket.

Az MNB tavaly több ingatlant is vásárolt, amit részben oktatási tevékenységével indokolt. Ez a másik pont, ami érzékeny lehet, hiszen “kvázi fiskális” tevékenységként is felfogható, hogy az MNB alapítványain keresztül (amelyek már 250 milliárd forinttal rendelkeznek) bekapcsolódik az oktatásba.

Az EKB kifogásolta azt is, hogy nem kapott elég időt a magyar hatóságoktól például a devizahitelek átváltásával kapcsolatos törvény vagy a hitelintézetek és befektetési vállalkozások szanálási kereteit létrehozó törvény véleményezésére. Ciprus, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország és Szlovénia mulasztásai egyértelmű és ismétlődő eseteknek számítottak.

SOCIAL BOX