Már vidéken is emelkednek az ingatlanárak

Az Openhouse szakértői is azt tapasztalták, hogy fellendülőben a piac, ugyanakkor az ingatlanok eladása és megvétele többnyire még mindig közvetítőkön keresztül történik. A felmérések szerint ugyanis a közvetítők sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudnak dolgozni, mint a tulajdonosok, vagyis az úgynevezett magáneladók. Az ingatlanpiaci fellendülés a mostani helyzetben leginkább kettős sebességűnek mondható. Az árak főleg Budapest […]

Az Openhouse szakértői is azt tapasztalták, hogy fellendülőben a piac, ugyanakkor az ingatlanok eladása és megvétele többnyire még mindig közvetítőkön keresztül történik. A felmérések szerint ugyanis a közvetítők sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudnak dolgozni, mint a tulajdonosok, vagyis az úgynevezett magáneladók. Az ingatlanpiaci fellendülés a mostani helyzetben leginkább kettős sebességűnek mondható. Az árak főleg Budapest belső kerületeiben ugrottak nagyot, ugyanakkor a külső kerületek panelpiacán is emelkedés tapasztalható.  Vidéken már egy kicsit lassabb ütemű a növekedés, ez egyaránt megmutatkozik a kereslet és az árak tekintetében is.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az építőipari termelés további lassulására számítanak a megkérdezett szakértők, amely befolyásolhatja a lakossági ingatlanberuházásokat is. A statisztika szerint a jelek kedvezőek, hiszen a háztartások bizalma magas, és elkezdett nőni azoknak az aránya is, akik ház- vagy lakásfelújítást, illetve vásárlást terveznek. Az elemzők szerint a lakossági beruházások, illetve az ingatlanpiac húzza majd az ágazatot az idei év második felében és 2016-ban is. Olyan erős növekedésre nem lehet számítani, mint tavaly, de hosszabb távon a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabb lesz.

A közép- és kelet-európai régióba – Oroszországot nem számítva – az előző évinél 28 százalékkal több, csaknem 7,7 milliárd euró érkezett a befektetési ingatlanpiacra tavaly. A CBRE nemzetközi ingatlanbefektető számításai szerint Magyarország 466 millió eurós teljesítményt ért el tavaly, amely 72 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Tavaly 460 millió euróra nőtt a befektetési ingatlanpiac forgalma Magyarországon a 2013-as 270 millióról. A befektetési ingatlanpiac további növekedését azzal magyarázzák, hogy az alacsony kamatok és a reálgazdaságban tapasztalható bizonytalanság az ingatlanpiac felé tereli a befektetőket.

A magyar irodapiacon tavaly 68 ezer négyzetméter új terület épült, a bérbeadás viszont 125 ezer négyzetmétert tett ki. A két legnagyobb bérbevevő az állam, valamint az információtechnológiai ágazatba sorolt cégek voltak, amelyek egyaránt 22 százalékkal részesedtek a bérelt irodaterületből. A logisztikai ingatlanpiac Magyarországon erősen kötődik az autóiparhoz, beleértve a beszállítókat is, tehát ez az oka annak, hogy Győr, valamint Hatvan és Gyöngyös térségében nincs üres terület. Budapest déli részén, amely az M0 autópálya mellett található, 10 százalék alatti az üres területek nagysága, míg a teljes fővárosi üresedés már 15 százalékos.

SOCIAL BOX