Szárnyal az építőipar

Az év első három hónapjában az építőipari termelés 9,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A decemberi megtorpanástól eltekintve két éve tart az építőipar növekedése. Márciusban, az előző hónaphoz képest, a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 6,3 százalékkal emelkedett. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 2,3, […]

Az év első három hónapjában az építőipari termelés 9,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A decemberi megtorpanástól eltekintve két éve tart az építőipar növekedése. Márciusban, az előző hónaphoz képest, a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 6,3 százalékkal emelkedett.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 2,3, az egyéb építményeké 15,8 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 16,9 százalékkal nőtt. A megkötött új szerződések volumene 34,6 százalékkal kisebb volt márciusban, mint egy évvel korábban. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 40,2, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 29,9 százalékkal csökkent.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése miatt az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 31,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 12,5, az egyéb építményeké 34,4 százalékkal kisebb volt.

Az első negyedévben az építőipar termelői árai 2,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az épületek építése ágazatban 2,9, az egyéb építmények építése ágazatban 1,2, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévinél az építőipar árai 1,0 százalékkal voltak magasabbak.

SOCIAL BOX