Ezek Buda legjobb munkahelyei. Loftos paradicsomok

Régi loftos hangulat A budapesti irodapiacot nyolc alpiacra osztja a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF), amelyek alapján Budát három fő körzetbe soroljuk, vagyis Észak-Budáról, Dél-Budáról és Buda központról beszélhetünk. A főváros nyugati része nem csak jóval kisebb terület és lélekszám tekintetében a pesti oldalnál, hanem történelmi fejlődése és domborzati viszonyai miatt sem különböztethetünk meg […]

Régi loftos hangulat

A budapesti irodapiacot nyolc alpiacra osztja a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF), amelyek alapján Budát három fő körzetbe soroljuk, vagyis Észak-Budáról, Dél-Budáról és Buda központról beszélhetünk. A főváros nyugati része nem csak jóval kisebb terület és lélekszám tekintetében a pesti oldalnál, hanem történelmi fejlődése és domborzati viszonyai miatt sem különböztethetünk meg olyan markáns városrészeket, mint Pesten. Ennek következtében jelentősebb irodaklaszterek csupán foltokban jellemzők Budán, így a Kolosy tér környékén, a Duna közelében a Margit híd környékén, az Infoparkban és a Budafoki út-Fehérvári út vonzáskörzetében találkozhatunk irodaházakkal nagyobb sűrűségben. Az iroda.hu adatbázisában a 284 budapesti irodaház közül mintegy 86 található Budán, vagyis az összes ingatlan mintegy harmada, ezek közül 46 „A” kategóriás.

Mi most a legkülönbözőbb stílusú épületek közül emelünk ki néhány jellemző épületet, hogy lássák a potenciális bérlők, milyen árakkal várják a házak a cégeket, vállalkozásokat, milyen környezetben tölthetik hétköznapjaikat. Kezdjük a loftokkal! Budán ellentétben Pesttel jó néhány régi ipari és műemlék ingatlant felújítottak, illetve ötvözték modern épületrészekkel, hogy a barnaövezetek rehabilitációja jegyében a múlt értékeit megőrizzék a mának és a jövőnek. Természetesen a régi hatalmas belmagasságú ingatlanok a mai igényeket kevésbé tudják kielégíteni, így a tradicionális homlokzatok modern belső tereket rejtenek, ahol a 21. század követelményeinek megfelelően alakíthatják ki irodáikat a bérlők. Ráadásul az új budapesti infrastrukturális fejlesztésekkel az ingatlanok kötöttpályás megközelíthetősége (metró és/vagy villamos) hihetetlen mértékben fejlődött, és a többségük közelében kisebb-nagyobb bevásárlóközpont is található, amely a szolgáltatások széles körét kínálja.

Bécsi Corner Irodaház

Észak-Budán a Kolosy tér mellett található a Bécsi Corner Irodaház, ahol 5000 m2-es területen régi és új épületek alkotnak harmonikus egységet. A projekt során a régi, védett műemléki épületek homlokzatát eredeti formában megőrizték, míg a belső terek igazodnak a mai kor elvárásaihoz Óbuda forgalmas alközpontjában. A Bécsi Corner 2011-ben a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán műemléki fejlesztések kategóriában első díjat nyert, ahol a bérleti díjak jelenleg az iroda.hu adatbázisa alapján 10-14 euró/m2/hó között mozognak, míg az üzemeltetési díj 3,35 euró/m2/hó. Összehasonlításképpen ma a legdrágább és legújabb budapesti irodaházak bérleti díja nagyjából 20-25 euró között mozog. A közlekedés szempontjából döntő fontosságú, hogy jövőre megépül a Fonódó villamos hálózat projekt, aminek következtében egész Buda egyetlen fő vonalra lesz becsatornázva, így könnyen elérhetővé válik a terület az egész fővárosból, és több metróvonalról átszállhatunk a villamosra.

Margit Palace

Ha Észak-Budáról haladunk dél felé, akkor a Margit hídbál érdemes megállnunk egy pillanatra, hiszen itt egy újabb „történelmi egyesítésnek” lehetünk a tanúi: a Margit Palace esetében szintén a régit és az újat ötvözték. Az ötszintes házban 17.200 négyzetméter hasznos alapterületen találhatók irodák, ahol a régen villamosremízként funkcionáló, helyi védettség alatt álló ipari ingatlanhoz illesztettek egy új épületet. A múlt század eleganciáját hirdető épületszárny az új egységekkel igazi színfoltja a régi „Országútnak”, vagyis a II. kerület belső körzetének. A Margit körút felé néző  kerek torony pedig szinte ikonikus szintre emelte az ingatlant. Az épület is nyert természetesen díjat, hiszen 2003-ban az év Legjobb Budapesti Irodaépülete címet érdemelte ki. Az iroda.hu adatai szerint a bérlők itt 11-13 eurós/m2/hó bérleti díjakkal találkozhatnak, az üzemeltetési költség pedig 3,8 euró/m2/hó. A közlekedés szuper, hiszen a 4-6-os villamos mellett a Fonódó villamoshálózat is itt fog elhaladni, a HÉV pedig a metróhálózatba is bekapcsolja a lokációt. Ráadásul a szolgáltatások itt olyan unikális elemekkel bővülnek, mint munkaidő előtti vagy utáni lazulás a szomszédos gyógyfürdőkben.

Dorottya udvar

Dél-Budán a Bocskai úton a Budaörsi út mellett a Dorottya udvar számít különleges helyszínnek, hiszen az épületegyüttes eredetileg a Monarchia katonai egyenruha raktárának épült 1914 és 1918 között, és a sors iróniája, hogy mire elkészült, megszűnt a Monarchia. A 28.500 ezer négyzetméternyi bérbeadható területtel rendelkező ingatlanegyüttes az évtizedek során számos funkciót betöltött, hiszen volt itt Titánia cipőgyár, textilüzem, Caola-raktár meg diszkó, míg végül Grant Boyd-Gibbins angol befektető lecsapott rá, és irodatereket képzelt a belső terekbe. Az épület 2002-ben elnyerte a „Legjobb irodaház Budapesten” díjat. Emblematikus jellegzetessége a parkban magányosan álló kémény, körötte pedig egy csodálatos kert található, amely megállná a helyét a legjobb skót vagy angol kastélyparkok világában is. Az iroda.hu adatbázisa szerint a bérleti díjak 10,5-11,5 euró/hó/m2 között szóródnak, míg az üzemeltetési díj 3,8 euró/m2/hó. Az épület nemrég elnyerte a BREEAM in use excellent minősítést, ami jelzi, hogy az üzemeltetők folyamatosan törekednek energiahatékony rendszerek alkalmazására, így nemrég az üzemeltetési díj is csökkent. A négyes metró átadásával a tömegközlekedés fénysebességbe kapcsolt, így könnyen elérhető a környék.

Officium  Irodaház

Még  2008-ban az SCD-csoport szerezte meg az egykori Katonai Akadémia területét, mintegy 12,7 hektárt, ahol a Pasaréti út és a Hűvösvölgyi út között a főépület felújításával kialakították az Officium Irodaházat, valamint még a Trafó épületét renoválták. 2011-ben az építészeti Oscarnak is nevezett International Property Awards-on nagyszerű eredményt ért el a fejlesztés, hiszen az immár 118 éves klasszicista épület fogadótere Európa legjobb belsőépítészeti megoldása lett 2011-ben. A nemzetközi zsűri díjazta a Trafóházat is, hiszen a Bauhaus stílusban irodaházként újragondolt, eredetileg elektromos generátorházként funkcionáló háromszintes épület nemzeti építészeti kategóriában kiváló minősítést nyert el. Az Officium esetében a magas minőség a múlt és a jelen nagyszerű ötvözetében jelenik meg, így a klasszicista boltívek, oszlopfejek és stukkók kiemelése mellett, a régi és az új együttélését hivatottak megjeleníteni az 1600 darabból álló egyedi, kézi munkával készített Zsolnay pult- és falburkolatok, amelyek a fogadóterek ékkövei lettek. 2013-ban az áldatlan állapotok megszűntek, hiszen egy svéd cég vásárolta meg az épületegyüttest. 

SOCIAL BOX