A világ 10 leggazdagabb családi vállalkozása

A 920 vállalkozás mindössze 35 országban található, és csaknem 64%-uk az előretörő Ázsiából származik. A tendenciák szerint a tulajdonosi szerkezet az idő haladtával elaprózódik, és egyre több vállalkozás szerez részesedést egy családi alapítású cégben. A Family Business Institute statisztikái szerint a családi tulajdonú vállalkozások mindössze harmadánál tapasztalhatjuk, hogy még a család második generációja is meghatározó […]

A 920 vállalkozás mindössze 35 országban található, és csaknem 64%-uk az előretörő Ázsiából származik. A tendenciák szerint a tulajdonosi szerkezet az idő haladtával elaprózódik, és egyre több vállalkozás szerez részesedést egy családi alapítású cégben. A Family Business Institute statisztikái szerint a családi tulajdonú vállalkozások mindössze harmadánál tapasztalhatjuk, hogy még a család második generációja is meghatározó részesedéssel bír egy cégben, míg a 3. generációnál ez a szám 12%, a negyedik esetében pedig már csak 3%-ról beszélhetünk. Ahol mégis hosszú távon megőrződik a családi befolyás, ott pedig belviszályoktól zajos a vállalat-történet.

Az első helyezett a listán a Sandoz család kezében lévő svájci Novartis gyógyszergyár, amelynek piaci értéke 279 milliárd dollár. A mamutcég 1996-ban jött létre, amikor a Sandoz és a Ciba-Geigy egyesült. Ma is Edouard Sandoz örökösei birtokolják a részvények meghatározó részét, egyébként a vállalatot 1886-ban alapították. A 2. helyezett is svájci, még pedig az egészségiparban érdekelt Roche, amelynek piaci értéke 254 milliárd dollár. A tulajdonos a Hoffmann-Oeri család, amely egy köhögés elleni szérummal kezdte meg gyümölcsöző vállalkozását, ma pedig a legjobb rákellenes gyógyszereket is fejleszti. Az örökösök ma is a részvények legalább felét birtokolják. A család tagjai közül legalább nyolcan milliárdosok a Bloomberg szerint.

Harmadik helyen szerepel az amerikai Walmart, amely ugye a bevásárlóközpontok pápája a tengerentúlon. Jelenleg a papírok szerint 241 milliárdot ér a vállalkozás. A Walton család öt tagja is a világ leggazdagabb emberei közé tartozik, és az örökösök a cég részvényeinek több mint 50%-áőt birtokolják. A Facebook található a negyedik helyen a maga 225 milliárd dolláros értékével. Mark Zuckerberg a családtagjainak is jelentős részt kínált a cégből, hiszen nővére mellett apjának is nagy részvénycsomagot ajándékozott, megköszönve ezzel a kezdeti időszakban való támogatását.

A belga Anheuser-Busch InBev 197 milliárd dollárt ér, és ez a lista 5. helyére volt elég. 2008-ban egyesült a két cég, és jelenleg Jorge Paulo Lemann, Brazília leggazdagabb embere a legnagyobb tulajdonos. Mellette Carlos Sicupira és Marcel Herrmann Telles is jelentős részesedéssel bír, hárman együtt a társaság 26%-át birtokolják. Hatodik helyen található az Ellison család vezette Oracle a maga 192 milliárd dolláros értékével. A szoftvercég hozzásegítette Larry Ellisont ahhoz, hogy az USA harmadik leggazdagabb embere lehessen.

Hetedik helyezett a Samsung 174 milliárd dollárral, amelyet a Lee család irányít és tulajdonol. Nyolcadik helyre futottak be a németek, még pedig a Piëch-Porsche család a Volkswagennel, amelynek értéke 120 milliárd dollár. A család számos tagja kell ahhoz, hogy a többségi tulajdon a kezükben legyen. A Volkswagen márkák közé tartozik a Porsche, az Audi és a Bentley. A család múltjának sötét epizódja, hogy Ferdinand Porsche a náci párt tagja volt, és az első Volkswagent Adolf Hitlernek tervezte.

Az energiaszektorban érdekelt Kinder Morgan kilencedik a listán 90 milliárd dolláros értékével. Miután 1997-ben Richard Kinder elhagyta az Enront, társalapítója lett a Kinder Morgan cégnek, amely jelenleg számos gáz- és olajvezetékkel rendelkezik. Tizedik helyezett a Nike a maga 88 milliárd dolláros értékével, amelyet a Knight család vezet. Phil Knight a Nike ikonikus arca, mióta 1964-ben megalapították a céget. A minap azonban bejelentették, hogy 2016-ban fia, Travis Knight veszi át az elnöki pozíciót.

Lista

1. Novartis

2. Roche

3. Walmart

4. Facebook

5. Anheuser-Busch InBev

6. Oracle

7. Samsung

8. Volkswagen

9. Kinder Morgan

10. Nike

SOCIAL BOX