Nőtt az ingatlanalapok vagyona

A Bamosz-tagok július végén összesen 5646 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. A pénzpiaci, a kötvény- és a tőkevédett alapokból kiáramlott a tőke, a többi kategóriába pedig beáramlott, ennek eredője azonban negatív lett, mivel a pénzpiaci és a kötvényalapokból is nagyobb összegű tőke áramlott ki. A visszaváltások 15,9 milliárd forinttal haladták meg az értékesítést júliusban. A […]

A Bamosz-tagok július végén összesen 5646 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. A pénzpiaci, a kötvény- és a tőkevédett alapokból kiáramlott a tőke, a többi kategóriába pedig beáramlott, ennek eredője azonban negatív lett, mivel a pénzpiaci és a kötvényalapokból is nagyobb összegű tőke áramlott ki. A visszaváltások 15,9 milliárd forinttal haladták meg az értékesítést júliusban. A legnagyobb vagyongyarapodást most is a származtatott alapok érték el, azonban ennek az alapkategóriának még nem jelentős a súlya az alapok között.

A pénzpiaci alapok vagyona 1,5 százalékkal csökkent, ami a Bamosz szerint nem meglepő, figyelembe véve a 19,5 milliárd forintos visszaváltást, amely gyakorlatilag minden alkategóriát érintett. A kötvényalapokból 14,4 milliárd forint távozott, ami nagyrészt a hazai rövid futamidejű kötvényalapoknak tulajdonítható, ahonnan 9,1 milliárdnyi tőke áramlott ki. A hozamok csak kis mértékben tudták mérsékelni a tőkekiáramlás hatását, így végül a vagyon 1 százalékkal csökkent.

A vegyes alapokba 4,8 milliárd forintnyi tőke áramlott júliusban, amely a második legmagasabb érték. A hozamok ehhez némileg még hozzá is tettek, így vagyonuk 0,7 százalékkal növekedett. A részvényalapokba 2,3 milliárd forintnyi tőke érkezett, amin a hozamok nem tudtak javítani, de vagyonuk így is 0,3 százalékkal meghaladja a előző havit.

A tőkevédett alapokból ezúttal 3,5 milliárd forint tőke távozott. A hozamok ezen egyáltalán nem tudtak javítani, így összességében 1 százalékkal csökkent ezeknek az alapoknak a vagyona. Az abszolút hozamú alapokba 5 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, amely a legnagyobb a kategóriák között. A hozamok ezen nem javítottak, így a vagyon csak 0,5 százalékkal gyarapodott. 

A származtatott alapokba közel 4,2 milliárd forintnyi friss pénz érkezett és a hozamok is jól alakultak, így vagyonuk az alapkategóriák között a legnagyobb mértékben, 11,6 százalékkal nőtt júliusban. Az ingatlanalapoknál júliusban 4,5 milliárd forintot helyeztek el a befektetők, amihez a hozamok is hozzátettek, a vagyon így 1,8 százalékkal gyarapodott. Az árupiaci alapokba 100 millió forint friss tőke érkezett, de a negatív hozamok hatására vagyonuk jelentősen, 8,3 százalékkal csökkent.

SOCIAL BOX