Marketing profi ingatlanosoknak! Hogyan csalogatják a bérlőket az irodaházak?

A 2015-ös őszi ingatlanpiaci szezon küszöbén, mit tesz az a budapesti irodaház tulajdonos, aki bérbe szeretné adni az üresen álló területeket? Hogyan kelti fel az érdeklődést, hogy arra adhasson egy visszautasíthatatlan ajánlatot? Mi az, ami mostanában beválik? Pontosan mit tesznek az irodaház tulajdonosok, amikor áldoznak a marketing oltárán? A válaszadók, egy kivételével, elsőosztályú irodaházakkal foglalkozó cégek, […]

A 2015-ös őszi ingatlanpiaci szezon küszöbén, mit tesz az a budapesti irodaház tulajdonos, aki bérbe szeretné adni az üresen álló területeket? Hogyan kelti fel az érdeklődést, hogy arra adhasson egy visszautasíthatatlan ajánlatot? Mi az, ami mostanában beválik? Pontosan mit tesznek az irodaház tulajdonosok, amikor áldoznak a marketing oltárán? A válaszadók, egy kivételével, elsőosztályú irodaházakkal foglalkozó cégek, és kivétel nélkül mindegyik cég neve jól ismert a piacon. Tevékenységüket tekintve ingatlan tanácsadók, tulajdonosok, üzemeltetők és ingatlankezelők. Ők azok, akik komolyan veszik a marketinget és tudnak beszélni róla. Összefoglaljuk, hogy mit tanultunk tőlük.

A tizenhárom felsorolt marketing eszköz közül, a válaszadók három tételt tartanak nélkülözhetetlennek: a saját weboldalt a válaszadók 62%-a jelölte meg, 50-50% a bemutató irodát és a kültéri reklámtáblát választotta. Szükséges eszközként a hirdetést on-line felületen 62% jelölte, de kell a prezentáció, az on-line küldhető szórólap, a sajtóközlemény, a reklámajándék is. Jó, ha film és nyomtatott szórólap is készül az irodaházról.

A megcélzott közönség tudatos kialakításánál legnépszerűbb az a megoldás, hogy a tulajdonos, az ingatlan tanácsadó és az ingatlankezelő együtt dolgozzák ki, hogy milyen tevékenységű vállalatok számára lenne megfelelő helyszín az adott irodaépület – ezt választotta a válaszadók 57%-a.

Az üzenet megfogalmazásával és képi megformálásával kapcsolatban egyetlen válaszadó sem állítja, hogy nem foglalkozik ezzel. Szintén egyetlen válaszadó sincs, aki azt állítaná, hogy kreatív ügynökséget bíz meg. A válaszadók 50%-a a házon belül megfogalmazott üzenet grafikai ábrázolására külső szakembert bíz meg, 37% házon belül oldja meg a kreatív feladatokat.

Az irodaházak arculatával kapcsolatban a válaszadók szerint a projekt egyedi neve mindennél fontosabb 62% monda ezt. 50% tartja nagyon fontosnak, hogy legyen egy megkülönböztethető logója a háznak. A válaszadók 37%-a tartja nagyon fontosnak a célcsoport által szerethető arculatot. Egyetlen válaszadó sem gondolja úgy, hogy megteheti azt, hogy egyáltalán ne foglalkozzon az arculat kialakítás kérdésével.

Az üzenet továbbítására használható tizenegy felsorolt csatorna közül a válaszadók 57%-a tartja nélkülözhetetlennek tartja az ingatlanos portálokon hirdetést. A válaszadók 71%-a szokott elektronikus úton direct mailt kiküldeni a potenciális ügyfeleknek, 57% általában a nyomtatott direct mail kiküldés lehetőségével is él. A telemarketingről viszont 57% azt állítja, hogy soha nem használja, 42,8% csak ritkán alkalmazza. Egyetlen válaszadó sem tartja nélkülözhetetlennek vagy fontosnak a telefonos hideghívásokat.

Saját rendezvényt általában szervez a válaszadók 46%-a, amit 28% tart egyenesen nélkülözhetetlennek. A válaszadóknak fele fontosnak tartja a saját rendezvény megszervezését. 42% ritkán hirdet nem ingatlanos témájú portálon, 57% egyáltalán nem hirdet közösségi médiumban. PR akció megszervezését 28% jelölte meg nélkülözhetetlennek irodaháza népszerűsítéséhez. A marketing terv elkészítését a válaszadók 28%-a házon belül oldja meg, és szintén ennyien jelezték, hogy a tulajdonos, az ingatlanügynökség és kreatív ügynökség közös munkájának eredménye a marketing terv.

A legutóbb leszerződött bérlő esetében 50% ügynökség általi bemutatást jelölt meg, 33% az ingatlan portálon keresztüli jelentkezést, de van rá példa, hogy saját honlapon keresztül jelentkezett az érdeklődő, aki végül bérleti szerződést írt alá. A válaszadók esetében a legutóbb megismert és sikeresen leszerződött bérlők egyike sem közvetlenül rendezvény hatására, kültéri tábla hatására, vagy PR akció hatására jelentkezett. Azt persze nem lehet megmondani, hogy az irodaház ismertségéhez mennyiben járultak hozzá ezek az eszközök, és milyen szerepük volt abban, hogy a bérlőjelölt megismerte és vonzónak tartotta az épületet mielőtt jelentkezett.

Azt nem tudni, ha jobban előtérbe kerülnének az irodaházak, ha tudatos márkaépítéssel vonzóbbá tennék őket, akkor hány cég érezne késztetést arra, hogy a tevékenységének jobban megfelelő körülményeket biztosító irodaházba költöztesse vállalkozását. Azt sem tudjuk, hogy az irodaház által nyújtott hatékonyabb munkavégzés által mennyivel tudna eredményesebb lenni a vállalkozások működése, milyen ütemben bővülnének, és ez milyen hatással volna az általános üzleti hangulatra.

+++

A 2005-ben alapított Brevis Marketing Kommunikációs Műhely tulajdonosok és bérbeadók számára nyújt irodaházak marketing tevékenységével kapcsolatos szolgáltatásokat.

SOCIAL BOX