Felvásárolják az egész ingatlanpiacot? Nagyon éhesek az alapok

Átlépte az 500 milliárd forintos lélektani határt az ingatlanalapok vagyona a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint, amely a válság előtti szintet jelenti. Az ingatlanalapokat ismét veszik a kisbefektetők, a tőkebeáramlás olyan gyors, hogy vannak alapkezelők, amelyek alig tudnak lépést tartani az ingatlanvásárlásokkal, hogy feltöltsék az alapot. Ingatlanok nélkül viszont nem érhető […]

Átlépte az 500 milliárd forintos lélektani határt az ingatlanalapok vagyona a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint, amely a válság előtti szintet jelenti. Az ingatlanalapokat ismét veszik a kisbefektetők, a tőkebeáramlás olyan gyors, hogy vannak alapkezelők, amelyek alig tudnak lépést tartani az ingatlanvásárlásokkal, hogy feltöltsék az alapot. Ingatlanok nélkül viszont nem érhető el megfelelő hozam, olvasható a Világgazdaság cikkében.

A teljes vagyonnak nagyjából a háromötöde az Erste Alapkezelőnél van, emellett nagyobb játékosnak számít még az OTP és az FHB érdekeltségébe tartozó Diófa Alapkezelő. A Diófa lakossági ingatlanalapja, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap másfél éve indult, azóta a lakossági sorozat 54 milliárd forintosra hízott, az intézményi sorozattal együtt így már csaknem 62 milliárd forintot kezelnek. A gyors vagyonnövekedés az alapkezelőt is komoly kihívás elé állította, az ingatlanfeltöltöttség ugyanis az aktív vásárlások ellenére is csak 41 százalékon áll. A cél az 50-60 százalék közötti szint lenne, hiszen a jó ingatlanokon most sokkal magasabb hozam érhető el, mint a bankbetéteket és állampapírokat tartalmazó likvid portfólión.

Az Ersténél három hónap alatt 38 millió euró volt a tőkebeáramlás. A cél náluk is az 50 százalékos ingatlanfeltöltöttség lenne, jelenleg 47 százaléknál tartanak. E fölé a szint fölé azonban egyik alapkezelő sem menne, okulva a 2008-as válságból, amikor a hirtelen tőkekivonás több ingatlanalapot is megrendített. Ettől eltérő stratégiát követ az OTP Ingatlanalap, amelynek ingatlankitettsége 80 százalék körül van, emellett hitelt is vett fel a portfólió értékének körülbelül 30 százalékáig. Az OTP-s ingatlanalap egyéves hozama 3,3 százalék körül van a BAMOSZ adatai szerint, a Diófa 3,15, az Erste 3 százalék körüli hozamot ért el.

“A” kategóriás ingatlanokat jelenleg 7 százalékos hozammal lehet vásárolni, vannak azonban a piacon ennél magasabb hozamú befektetések is. Amíg ez a hozamszint fennmarad, könnyedén meg tudják verni az ingatlanalapok a pénzpiaciakat. Az alapkezelőknek emiatt is jó lenne, ha mielőbb fel tudnák tölteni a portfóliót, a Diófa a jövő év első felére szeretné teljesíteni a legalább 50 százalékos szintet. A másik ok, ami miatt vásárolniuk kellene, hogy az ingatlanok ára folyamatosan emelkedik. Emellett arra is számítani lehet, hogy hamarosan ismét megjelennek a külföldi befektetők vásárlóként a magyarországi ingatlanpiacon, ami szintén fokozza az áremelkedést.

SOCIAL BOX