Csökkennek a hozamok a befektetési ingatlanpiacon

A hozamesés már három éve tart az európai piacon, sőt az utóbbi időben felgyorsult. Az ipari ingatlanok hozamai – 162 európai várost vizsgálva – 6,8 százalékon álltak a harmadik negyedév végén, ez 20 bázispontos csökkenés az előző negyedévhez képest és 60 bázispontos esés az egy évvel korábbi szinthez mérve. Ez a részpiac szenvedte el a […]

A hozamesés már három éve tart az európai piacon, sőt az utóbbi időben felgyorsult. Az ipari ingatlanok hozamai – 162 európai várost vizsgálva – 6,8 százalékon álltak a harmadik negyedév végén, ez 20 bázispontos csökkenés az előző negyedévhez képest és 60 bázispontos esés az egy évvel korábbi szinthez mérve.

Ez a részpiac szenvedte el a legnagyobb hozamesést. Ez annak az erős befektetői keresletnek az eredménye, amely 12 milliárd euró értékű tranzakciókban öltött testet az előző két negyedévben. Számos nagy európai logisztikai központban – köztük Párizsban, Frankfurtban, Rotterdamban, Milánóban és Brüsszelben is – lefelé mozdultak a hozamok.  

Az irodapiac átlagos hozama 5 százalék volt szeptember végén, ez 18 bázispontos esés a június végihez képest és 47 bázispontos éves összevetésben. A kiskereskedelmi ingatlanok piacán az utolsó negyedévi hozamesés 7 bázispont, míg az éves csökkenés 41 bázispont volt, a jelenlegi hozam 4,3 százalék.

A kereslet emelkedése hozta magával az árak növekedését, amely miatt szűkült a hozam. Az áremelkedés a bérleti díjak növekedését is kiváltotta, bár a korán fellendült ingatlanpiacokon – például Londonban és Dublinban – lassult a díjak emelkedése. Ugyanakkor a most fellendülő piacokon – például Spanyolországban – drasztikusabb a bérleti díj emelkedése.

A magyar piacon a bevásárló utcákban lévő üzlethelyiségek hozama 6,5 százalékon áll, ami 50 bázisponttal kisebb az egy évvel korábbinál. Az ipari ingatlanok 8,75 százalékos hozamánál viszont 25 bázispont volt az éves esés. Az irodáknál október végén mért 7,25 százalék viszont megegyezik az egy évvel korábbival.

SOCIAL BOX