Melyik épület lesz 2015 legzöldebb ingatlanprojektje? Mi is szavazhatunk!

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) működteti az ún. Minősített Magyar Épületek Adatbázisát, amely a hazai zöld ingatlanok legátfogóbb listáját tartalmazza. Ebben jelenleg 86 ingatlan szerepel különböző minősítési rendszerek (BREEAM, LEED, DGNB, EU-Green Building) alapján, ahol új és már meglévő épületek egyaránt megtalálhatók, sőt, épületbelsők, irodák is kaphatnak már minősítést. A zöld szemlélet térhódítását az […]

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) működteti az ún. Minősített Magyar Épületek Adatbázisát, amely a hazai zöld ingatlanok legátfogóbb listáját tartalmazza. Ebben jelenleg 86 ingatlan szerepel különböző minősítési rendszerek (BREEAM, LEED, DGNB, EU-Green Building) alapján, ahol új és már meglévő épületek egyaránt megtalálhatók, sőt, épületbelsők, irodák is kaphatnak már minősítést.

A zöld szemlélet térhódítását az is jól érzékelteti, hogy nem csak új projektek vagy épületek, hanem a már évek óta üzemelő ingatlanok is szerezhetnek minősítést környezettudatos technológiák telepítésével. Az ingatlantípusok között ugyanúgy megtalálható az irodaház, mint a bevásárlóközpont vagy éppen a logisztikai csarnok. Az Év Legzöldebb Projektje idei versenyében is több ingatlantípus közül választhatnak a szavazók, illetve értékelheti azokat a szakmai zsűri.

Az irodaházak mezőnyét idén a budapesti Krisztina Palace és Madarász Irodapark mellett a debreceni Hun-Office Irodaház is színesíti. Míg a Krisztina Palace a Hegyvidék egyik emblematikus irodaháza, addig a Madarász Irodapark a Váci úti irodafolyosó vonzáskörzetében található, vagyis az ország első számú irodalokációját most is képviselik. A Hun-Office Irodaházat pedig az IT Services Hungary szolgáltatóközpontja bérli 2009 óta, amely bizonyítja, hogy az SSC-szektor a vidéki nagyvárosainkban is kedvező munkakörnyezetet és kvalifikált szakembereket talál.

Az irodaházak mellett a Prologis képviseli az ipari ingatlanpiacot, hiszen a Prologis Park Budapest-Sziget hatos számú épülete az új BREEAM irányelvek szerint Magyarországon elsőként nyerte el a BREEAM „Good” minősítést. Továbbá szintén a mezőny tagja a 100 lakásos passzívház Angyalföldön, amely a lakáspiac talpra állásának egy fontos momentumát jelzi. A projekt különlegessége, hogy egy önkormányzati lakásokat magában foglaló bérházat építettek meg passzívházként, így a bérlők rezsiköltségeit már eleve jelentősen csökkentették.

Az idei verseny felelős zsűritagja Radványi Gábor, aki közel 10 éve a Futureal Csoport főépítésze. Az ingatlanfejlesztő cégcsoport kereskedelmi- és irodaépület projektjeinek koordinátora Magyarországon, Romániában és Lengyelországban az akvizíciótól a tervezési fázisokon keresztül az engedélyeztetésig. Városrész rehabilitációs és környezettudatos városfejlesztési gyakorlati tapasztalatokat a Corvin Sétány Projektben való részvételével szerzett. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének egyik alapítója, jelenleg alelnöke.

„Az Év Legzöldebb Projektje idei pályázóit nézve látható, hogy az új fejlesztések mellett kezd megnyílni a környezettudatos gondolkodás a meglévő épületek üzemeltetése irányába is. Pozitív tendencia, hogy nem csak budapesti pályázó indul ebben évben. Idén lakó-, ipari- és irodaépület is versenybe száll a díjért, így még érdekesebb, hogy melyik projekt fog nyerni” – mondta Radványi Gábor előzetesen a realista.hu kérdésére. Kíváncsian várjuk, hogy ki lesz a győztes, akit majd a február 11-i Díjátadó Gálán ismerhetünk meg az Iparművészeti Múzeumban.

Szavazni azevirodaja.hu oldalon lehet, ahol megnézhetjük a pályázatokat is.

SOCIAL BOX