Melyik Magyarország kedvenc irodaháza?

Mindig nagyon nehéz feladat az egyes irodaházakat értékelni, hiszen az objektív tényezők mellett számos szubjektív jellemzővel is szembesülünk. Bár a szakma besorolja az egyes épületeket szolgáltatási színvonal tekintetében, azonban az egyes határok annyira tágak, hogy igen nehéz felmérni a valódi különbségeket. Ilyen tekintetben viszonylag „könnyebb” dolga van a szakmai zsűrinek Az Év Irodája versenyen, hiszen […]

Mindig nagyon nehéz feladat az egyes irodaházakat értékelni, hiszen az objektív tényezők mellett számos szubjektív jellemzővel is szembesülünk. Bár a szakma besorolja az egyes épületeket szolgáltatási színvonal tekintetében, azonban az egyes határok annyira tágak, hogy igen nehéz felmérni a valódi különbségeket. Ilyen tekintetben viszonylag „könnyebb” dolga van a szakmai zsűrinek Az Év Irodája versenyen, hiszen Az Év Irodaháza Bérlői Díj győztesének megnevezésekor a végső felhasználók, azaz a Bérlők véleménye kiemelt fontosságú. A versenyre a minimum 5000 m2-nél nagyobb bruttó alapterületű, minimum „B” kategóriás irodaépületeket lehetett nevezni, amelyek minimálisan 70%-os telítettséggel üzemelnek.

Egyre színvonalasabb szolgáltatásokat nyújtanak az irodaházak, a fokozódó versenyben – amit a kevés fejlesztés és az erősödő bérlői kereslet is okoz – minden tulajdonos és ingatlankezelő megpróbálja a legtöbbet kihozni az irodaházakból. A fenntartható technológiák mellett az emberközpontú munkakörnyezet kiemelkedő fontosságú mind az irodakialakítások, mind az épületek tekintetében. Manapság egy rosszul dizájnolt lobby térrel nehéz labdába rúgni, éppen ezért a régebbi irodaházak is a műszaki korszerűsítések mellett jelentős esztétikai felújításokat hajtanak végre, amelyek túlnyomó részt a közös tereket érintik.

Az idei versenyben kilenc irodaházra szavazhatunk, amelyek Budapest legkülönbözőbb alpiacain találhatók, így a Váci úti folyosó (Átrium Park, Green House, River Estates, Váci Corner Offices) mellett Pesten (Arena Corner), Dél-Budán (Bartók Udvar), Buda-központban (Alkotás Point, Krisztina Palace) és a belvárosi alpiacon (Roosevelt 7/8) működő épületekre is voksolhatunk. A szakmai zsűri az értékelés során nagy hangsúlyt fektet az alábbi szempontokra: az épület külső megjelenése és környezete; a szolgáltatások mennyisége és minősége; a bérlői elégedettség; a környezettudatos üzemeltetés; az innovatív megoldások, és a 2015-ben az ingatlanon megvalósult fejlesztések.

A szakmai zsűri felelős tagja a kategóriában Dr. Hermán Róbert MRICS, a RICS Hungary elnökségének tagja, akinek a szakterülete a kereskedelmi ingatlanok, az ingatlan-finanszírozás és -befektetés. Róbert 11 évet dolgozott a Portico Investmentsnél, ahol regionális befektetési igazgatóként töltött évei alatt a Portico portfóliója 95 ingatlanra nőtt. 2009-ben csatlakozott a RICS-hez és jelenleg képzett RICS ACP vizsgáztató.

„Az idei évben Az Év Irodaháza Bérlői Díj kategória értékelési szempontrendszerében nagyobb hangsúly kapott a Bérlő, ennek tükrében kiemelt fontosságú a jelölt irodaházak Bérlőkkel való viszonyrendszere. A nevezett épületek tulajdonosai a magas színvonalú szolgáltatások iránti elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot már akkor, amikor folyamatos fejlesztésekkel próbálták meg bővíteni a szolgáltatásaik körét. Vagyis nem csak követni akarták a trendeket, hanem bizonyos esetekben sokszor meghaladták a megjelenő új Bérlői igényeket. Alapszabály az irodapiacon, hogy a használókért folytatott versenyben nem lehet lemaradni, ennek felismeréseként a versenyző irodaházak nem elégedtek meg az alapszolgáltatások biztosításával, hanem a fellendülésre/fejlesztésre szavaztak” – hangsúlyozza Dr. Hermán Róbert MRICS.

+++

Szavazni január 22-éig lehet itt azevirodaja.hu oldalon.

 

SOCIAL BOX