Új csúcs az ingatlanbefektetési piacon

A piac teljesítményére számos tényező volt kedvező hatással. A piaci fundamentumok jelentősen javultak; rekord bérlői keresletet regisztráltak, a kihasználatlanság csökkent és az új fejlesztések volumene továbbra is korlátozott maradt. A vevők skálája szélesedett, a magyar ingatlanalapok és a tengerentúli befektetők jelentősége felerősödött, az egzotikus országokból érkező magántőke jelenléte erőteljes maradt, míg az európai tőke is […]

A piac teljesítményére számos tényező volt kedvező hatással. A piaci fundamentumok jelentősen javultak; rekord bérlői keresletet regisztráltak, a kihasználatlanság csökkent és az új fejlesztések volumene továbbra is korlátozott maradt. A vevők skálája szélesedett, a magyar ingatlanalapok és a tengerentúli befektetők jelentősége felerősödött, az egzotikus országokból érkező magántőke jelenléte erőteljes maradt, míg az európai tőke is aktív volt (brit és osztrák befektetők révén).

A magyar piacon elérhető hozamok továbbra is magasabbak a nyugat-európai és más vezető kelet-közép-európai piacokhoz képest, ami szintén pozitív hatással van a befektetők érdeklődésére. A legutóbbi tranzakciós adatok alapján a minőségi iroda- és a kiskereskedelmi ingatlanok esetében 7 százalékos, míg a logisztikai ingatlanok esetében 8,75 százalékos hozam érhető el.

Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL magyarországi irodájának tőkepiaci vezetője szerint a magyar ingatlanok iránt tapasztalt érdeklődés 2016-ban tovább erősödik. A belföldi befektetők (a magyar ingatlanalapok és a Magyar Nemzeti Bank) és a tengerentúli befektetők aktivitása várható idén is az összes kereskedelmi ingatlan típus esetében. Nagy értékű ingatlaneladásokra lehet számítani 2016-ban is. A banki hiteleszközök felvásárlása már tavaly is jellemző volt, és 2016-ban is szerves részét képezi majd a befektetési aktivitásnak.

Tuza Rita, a JLL piackutatási vezetője úgy véli, nagyon valószínű, hogy Magyarország államadósság-besorolását márciusban felminősítik a befektetésre ajánlott szintre, ami még azokat a konzervatívabb befektetőket is meggyőzheti, akik számára az erős piaci alapok és a magas hozamok nem voltak eléggé meggyőzőek. A piackutatási vezető szerint a vevők és eladók árazási elképzelései között húzódó szakadék csökkent, és a javuló finanszírozásnak köszönhetően nőtt a likviditás minden ingatlantípus esetében.

SOCIAL BOX