Milyen ikonikus épületeket adnak át Budapesten?

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma szokásos negyedéves jelentése szerint 2015 végén a budapesti modern irodaállomány összesen 3.280.970 négyzetmétert foglal magában. Tavaly az üresedési ráta tovább csökkent és elérte a 2008 második negyedéve óta mért legalacsonyabb értéket: jelenleg 12,1%-on áll. Ez pedig a növekvő kereslettel párhuzamosan azt vetíti előre, hogy viszonylag rövid időn belül, 1-3 […]

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma szokásos negyedéves jelentése szerint 2015 végén a budapesti modern irodaállomány összesen 3.280.970 négyzetmétert foglal magában. Tavaly az üresedési ráta tovább csökkent és elérte a 2008 második negyedéve óta mért legalacsonyabb értéket: jelenleg 12,1%-on áll. Ez pedig a növekvő kereslettel párhuzamosan azt vetíti előre, hogy viszonylag rövid időn belül, 1-3 év távlatában újabb irodaházakkal bővülhet Budapest épített öröksége. Bár a 2014-ben átadott 68 ezer m2-nyi új irodához képest tavaly csak 50 ezer m2-t adtak át, már körvonalazódik egy egészségesebb, kevésbé meredeken felfelé ívelő fejlesztési periódus, amely ugyan nem mutat nagy kiugrási lehetőségeket, azonban folyamatos aktivitást jelenthet a jövőben.

Az általános piaci kereslet mellett a nemzetközi szolgáltatóközpontok érdeklődése folyamatos, amelyek több ezer négyzetméteres területeket igényelnek. A CBRE szakértői szerint 2015 végére Budapest a kihasználatlansági mutatót illetően beelőzte régiós versenytársait, Varsót és Prágát. Szerintük idén közel 100.000 m2 új kínálat jelenhet meg, azonban ez sem töri meg az üresedési ráta további csökkenését, mivel az épülő irodaterületek 57 százaléka már előbérletben elkelt. A CBRE által vizsgált 20 alpiac mindegyikében csökkent az üresedési ráta.

Váci út és Váci út

A fejlesztések derékhada továbbra is a Váci úti irodafolyosón realizálódik, ahol a Váci Greens először 2013-ban adta át az „A” épületet, majd tavaly az elkészült „C” épületét kibérelte a GE; a fejlesztő Atenor egyébként összesen 135 ezer négyzetméternyi irodaterülettel számol. A 21 ezer m2-nyi bérbeadható területtel rendelkező „B” épület ünnepélyes megnyitójára idén kerülhet sor, amelyet ismét a GE vehet birtokba, így itt egy igazi munkahelyi kampusz formálódik. A Skanska szintén itt építi a 26 ezer m2-es Nordic Lightot, amelyet idén foglalhatnak el a bérlők. De még mindig maradunk a Váci úton, hiszen a Lehel téri piac mellett a WING fejlesztésében a V17 irodaház munkálatai javában zajlanak, a 13 ezer m2-es ingatlant 2016-ban adják át az E-On számára, és indításra vár az AP2 projektjük, amely a népszerű Átrium Park folytatása lesz.

A HB Reavis a Váci Corner Offices sikerét meglovagolva már gőzerővel dolgozik egy új, meghatározó fejlesztés előkészítésén, amely a Váci út és Róbert Károly körút találkozásánál épül meg. A 100 ezer m2-nyi bérbeadható területen az irodák mellett éttermek, kávézók, üzletek és közösségi terek növelik majd a fejlesztés vonzerejét. „A sztárépítészekkel megerősített csapatunk a friss nemzetközi építészet értékeit kívánja ötvözni Budapest csodálatos hagyományaival úgy, hogy az nem csak a bérlők megnövekedett igényeit szolgálja ki, hanem a budapesti közösség mindennapjait is pozitívan befolyásolja. Az építkezést várhatóan 2016 nyarán kezdjük meg, és az első épületet 2018-ban adjuk át” – mondta korábban Radnóty Zoltán, a HB Reavis Hungary Kft. ügyvezetője.

Székházak, komplexumok és a tőzsdepalota

A Váci út nagyon lassan telítődik, bár még itt összpontosul a fejlesztések derékhada, és néhány potenciális fejlesztési telek beépítésre vár. Sokak szerint a jövőben Dél-Buda lehet az újabb fejlesztési hullám nyertese, de más helyszínek is szóba jöhetnek. Így például a belvárosban a Tőzsdepalotát teljesen újjávarázsolják, ahol a Tippin Corporation közel 27 ezer négyzetméternyi iroda- és 8 ezer m2-nyi kereskedelmi teret fejleszt az összesen 50 ezer m2-s ingatlanban. A Raiffeisen Evolution leendő fejlesztése a K27 (Kerepesi Business Center) is rendelkezik építési engedéllyel, így várhatóan rövid időn belül hallunk majd a projektről. Az eredeti tervek szerint egy impozáns 64 ezer m2 nettó területű komplexum jöhet létre több fázisban.

Dél-Budán is több projekt a startra vár. A Futureal a kelenföldi pályaudvarnál kialakítandó intermodális közlekedési csomóponthoz csatlakozva építi majd fel a Budapest ONE irodaközpontot. Hamarosan megkezdődhet Dél-Budán a Bartók Udvar második ütemének fejlesztése is, amelynek során mintegy 23.000 négyzetméternyi új bériroda jön létre. A BTS-típusú fejlesztések között említhetjük a Nokia Networks új,  25 ezer m2-es K+F központját, amelyet a Futureal fejleszt a Corvin Sétányon, és a tervek szerint 2016 végére készül el. A másik hatalmas BTS-építkezést a WING bonyolítja le: a tervek szerint a Magyar Telekom új, 60 ezer m2-es székházának építési munkálatai 2016-ban kezdődnek.

„Azok a területek lesznek hosszú távon keresettek, amelyek városi infrastruktúrával jól ellátottak, és közösségi közlekedéssel jól megközelíthetők. De ne feledjük, hogy a gyalogos és kerékpáros közlekedés jelentősége is évek óta növekszik a praktikum és az egyre inkább előtérbe kerülő fenntarthatósági szempontok miatt. Szintén fontos a mikrokörnyezet, hogy a jövő irodaházában dolgozók ne érezzék magukat elszigetelve munkahelyükön, gyalog bejárható területen belül megtalálhassák a szükséges szolgáltatásokat. Az a vegyes funkciójú városi szövet az egészséges, ahol a munkahely, a lakhatás, és a vásárlás, illetve a kultúra/szórakozási lehetőségek egyaránt megtalálhatók és a különböző funkciók erősítik egymást” – mondta el korábban Schőmer Norbert, WING irodaprojektekért felelős vezérigazgató-helyettese az iroda.hu csoport által kiadott Ingatlan Évkönyv kérdésére.

SOCIAL BOX