Magyarországon a szolgáltatóközpont és az autóipar a sláger

A HIPA 2015-ben 67 beruházást tárgyalt le sikeresen, 21 százalékkal többet, mint a megelőző évben, a 67 projekt 1,4 milliárd euró beruházást jelent Magyarországon. Az új munkahelyek tekintetében is csúcsot ért el az ügynökség, a múlt évben a 67 sikeresen letárgyalt beruházás összességében 12 995 új munkahelyet eredményezett Magyarországon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a […]

A HIPA 2015-ben 67 beruházást tárgyalt le sikeresen, 21 százalékkal többet, mint a megelőző évben, a 67 projekt 1,4 milliárd euró beruházást jelent Magyarországon. Az új munkahelyek tekintetében is csúcsot ért el az ügynökség, a múlt évben a 67 sikeresen letárgyalt beruházás összességében 12 995 új munkahelyet eredményezett Magyarországon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a HIPA évértékelő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a közép-európai térségben a magyar befektetési ügynökség bizonyult a legeredményesebbnek. A magyar kormány egyik célja, hogy Közép-Európában itt legyen a legmagasabb az 1 főre jutó külföldi befektetések értéke, illetve európai összehasonlításban az export/GDP, illetve az ipar/GDP aránya.

Jelenleg Magyarországon 8263 euró az egy főre jutó FDI-mutató, ezzel Közép-Európában a 2. legmagasabb az egy főre jutó külföldi beáramló tőke Csehország után. Magyarországon az export/GDP arány 2014 végén 98,8 százalék volt, 2015. harmadik negyedévének végén pedig 103,8 százalékra nőtt. Az ipar/GDP arányában az Európai Unióban a negyedikről a harmadikra tudott Magyarország előrelépni, a 26,8 százalékos mutató 27,5 százalékra javult.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke elmondta, hogy a 2015-ös projektek alapján a legtöbb új munkahelyet, az összes létesített munkahely 31 százalékát német vállalatok hozzák létre. Az új munkahelyek ágazati megoszlását tekintve továbbra is a járműipar vezet közel 33 százalékkal, ezt követi az üzleti szolgáltató szektor (SSC) 17 százalékos, valamint az élelmiszeripar mintegy 12 százalékos részaránnyal, a legfontosabb három szektor összesen megközelítőleg az új munkahelyek 62 százalékát adja.

A HIPA jelenleg 169 döntés előtti minősítésű beruházási projektet kezel. Amennyiben a jelenleg ismert paraméterekkel valósulnak meg ezek a projektek, úgy  több mint 27 ezer új munkahely jön létre, és mintegy 4,6 milliárd euró befektetés valósul meg.

SOCIAL BOX