A Hun-Office Irodaház Debrecen Az Év Legzöldebb Projektje

Az irodakomplexum 2009 tavaszán került átadásra, amely a bérlő IT Services Hungary által meghatározott paraméterek alapján valósult meg. A három szárnyat magába foglaló épületegyüttes irodaterülete mintegy 12.800 m2, a telek zöldfelülete 22.705 m2, ami a terület 60%-a. 2014 nyarán kezdték meg az épület BREEAM In-Use minősítését és az ehhez kapcsolódó intézkedések megtételét. A minősítés abból […]

Az irodakomplexum 2009 tavaszán került átadásra, amely a bérlő IT Services Hungary által meghatározott paraméterek alapján valósult meg. A három szárnyat magába foglaló épületegyüttes irodaterülete mintegy 12.800 m2, a telek zöldfelülete 22.705 m2, ami a terület 60%-a. 2014 nyarán kezdték meg az épület BREEAM In-Use minősítését és az ehhez kapcsolódó intézkedések megtételét. A minősítés abból a szempontból egyedi, hogy ez az első Budapesten kívüli irodaház, mely ezt a minősítést megkapta Magyarországon.

„Egy épületet nem a fejlesztője, a tervezője, az üzemeltetője vagy a bérlője határoz meg, hanem ezek együttműködése teremthet olyan munkahelyet, ahol az érződik: természetes alapelvek az energiahatékonyság, a környezetünk védelme és az inspiráló munkakörnyezet biztosítása. A debreceni Hun-Office Irodaház iránymutató kell, hogy legyen a vidéki nagyvárosokban működő, illetve ide épülő irodaépületek számára. A bérlők elvárása, hogy a Budapesten már alapvetőként kezelt környezettudatos hozzáállást kapják meg országszerte, és ezt a nyertes pályázó maximálisan teljesíti” – mondta Radványi Gábor, a szakmai zsűri felelős tagja.

„Irodaházunkat meghatározza az elhelyezkedése, Debrecen szélén az un. “Tudásparkban” található, amely egy ipari park a város nyugati részén, ahol magas a zöldterület aránya. Minőségi anyag felhasználás, korszerű műszaki megoldások, átgondolt kapcsolati rendszerek jellemzik az épületet, amely a Bérlőnk (IT Services Hungary Kft.) elvárása is volt. Ennek megfelelően egy intelligens épület felügyeleti rendszer biztosítja a költséghatékony üzemelést, működtetést. Az átadást követő évek tapasztalatait összegezve és elemezve az elmúlt évben fejlesztéseket hajtottunk végre (alacsony vízfelhasználást biztosító perlátorok felszerelése a csapokra, zuhanyzókba, WC öblítővíz stop elhelyezése, illetve egy kút megvalósítása a zöldterület öntözése érdekében), mely költségmegtakarításhoz és a környezetre gyakorolt terhelő hatás csökkentéséhez vezetett” – magyarázta Mózes István, a Hun-Office Kft. ügyvezetője.

„Folyamatosan fejlesztjük és formáljuk többszintű növényzettel kialakított zöldterületünket, mintegy 20.000 négyzetméteren. Az épület közvetlen környezetében, az alternatív közlekedés fejlesztése érdekében a kerékpár-tárolók darabszámát is folyamatosan növeltük (jelenleg kb. 200 db). BREEAM minősítésünket megelőzően olyan intézkedéseket vezettünk be, és olyan irányelveket fogalmaztunk meg, melyek segítették az épületüzemeltetésünk környezettudatosabbá tételét is (pl. környezettudatos beszerzési irányelv). BREEAM minősítésünk is az egyes kategóriákban (vízfelhasználás, energia stb.) mind az “épület, mind pedig az “épületüzemeltetés” terén bizonyítja az épület helyszíntől független versenyképességét” – tette hozzá Mózes István.

SOCIAL BOX