Közösségi irodát nyitott a Kortárs Építészeti Központ

Az egyik asztalnál a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának tervezője dolgozik elmélyülten, a másiknál a nemrég Európa legjobb fesztiváljának választott Budapest100 szervezői sugdolóznak régi tervrajzmásolatok fölött. Csak tavaly októberben nyílt meg a KÉK új helyszíne egy 180 négyzetméteren, a Gellért tér közvetlen közelében, de máris megtalálták maguknak a kreatív munkahelyszín iránt érdeklődők. “Több éves keresés után […]

Az egyik asztalnál a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának tervezője dolgozik elmélyülten, a másiknál a nemrég Európa legjobb fesztiváljának választott Budapest100 szervezői sugdolóznak régi tervrajzmásolatok fölött. Csak tavaly októberben nyílt meg a KÉK új helyszíne egy 180 négyzetméteren, a Gellért tér közvetlen közelében, de máris megtalálták maguknak a kreatív munkahelyszín iránt érdeklődők.

“Több éves keresés után fedeztük fel ezt a korábban bankfiókként használt helyiséget, amelyben az újbudai önkormányzat Kulturális Városközpont projektjének részeként alakíthattunk át a KÉK központjaként, kiállítótér, kulturális központ és közösségi iroda funkciókkal” – magyarázza Huszár Daniella a hely működtetéséért felelős kulturális menedzser. “A Bartók Béla út nem csupán azért érdekes számunkra, mert egy utcára áll a hazai építészképzés legfontosabb intézménye, a Műegyetem. Az elmúlt években Újbuda egyre népszerűbbé vált a kreatív fiatalok és a családok körében is – azaz gyakorlatilag házhoz jöttünk a közönségünknek.”

A nemrég alapításának 10. évfordulóját ünneplő KÉK két meghatározó pesti helyszín, majd többéves, állandó székhely nélküli lét után kezd új fejezetet. Az állandó helyszín hiánya a programszervezésben nem jelentett akadályt. Az elmúlt években gyakorlatilag a KÉK kezdeményezésére és koordinálásával épült ki Budapesti közösségi kertjeinek hálózata, idén tízéves lesz a Budapesti Építészeti Filmnapok és hatodik évébe lép a húszezres látogatottságú Budapest100, a százéves házak hétvégéje, sőt, újra lesz Nyitva! fesztivál is, amely a kihasználatlan belvárosi terekre irányítja a figyelmet.

A KÉK közössége azonban hiányolta azt a helyszínt, ahova állandóan be lehet térni, találkozni lehet ismerősökkel, kollégákkal, a szakma iránt érdeklődőkkel, mindezt a szervezettől megszokott kötetlen szellemben. Az újbudai helyszín ezért fontos. A többfunkciós térben a saját szakmai programok mellett az építészet, a városfejlesztés és a kortárs design témaköreivel kapcsolatos beszélgetések, konferenciák, workshopok állandó helyszíne, amely nyitott a helyi, közösségi kezdeményezések számára is.

Az építész képzésben résztvevő egyetemekkel szakmai partnerségben a KÉK hallgatói műhelyként és kiállítótérként is funkcionál, ahol egymást váltják majd a kortárs építészettel, városépítészettel kapcsolatos, illetve a hallgatói kiállítások. A sorban az első, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetének hallgatói terveiből nyíló kiállítás február közepétől lesz látható.

“A KÉK körül kialakult közösség számára persze fontos volt az új helyszín kapcsán a központi elhelyezkedés, a flexibilis, világos terek. Hamar felmerült az igény a közösségi irodatérre is, amely elsősorban fiatal építészek, designerek, szabadúszók és frissen alakult cégek számára hasznos.” Az itt dolgozók szerint ez a munkahelyzet jó apropót kínál olyan együttműködések kialakulására, amelyek minden résztvevőnek új kihívásokat jelentenek; nem véletlen, hogy a közösségi iroda műfaja Budapesten egyre népszerűbb. A Bartók Béla úti KÉKhelyszínen 30 fő fér el kényelmesen. A közösségi iroda-piac legbarátibb árai mellett, izgalmas atmoszféra várja az itt dolgozókat, heti rendszerességü rendezvényekkel, közösségi eseményekkel. A nagy rendezvényterem közel 100 főt képes befogadni és rendszeresen ad helyet konferenciáknak, előadásoknak.

“Az új helyszín alkalmat adott arra is, hogy újragondoljuk és rendszerezzük a KÉK fókuszait” – tezsi hozzá Huszár Daniella. “Megújítottuk a honlapunkat és az eddigi nonprofit tevékenységi körök megtartása mellett a KÉK szolgáltatásokat is kínálunk, mint a továbbfejlesztett városi séták vagy a városfejlesztéssel, urbanisztikával kapcsolatos tanácsadás. Ehhez tulajdonképp nem kellett más, mint az erőforrásaink felmérése és rendszerezése – a KÉK korábban is foglalkozott ezekkel a tevékenységekkel.”

A szervezetfrissítés mellett a KÉK csapata folyamatosan dolgozik a Bartók Béla úti központ fejlesztésén is. A közeljövőben készül el a folyóiratolvasó, amely a nemzetközi építészeti sajtó friss kiadványait kínálja majd az olvasóknak, és tervezik a tágas alagsori terek hasznosítását is – természetesen, ahogyan eddig is, a közösségi iroda használóinak aktív bevonásával.

SOCIAL BOX