Szakítanak az ingatlanalapok

Az ingatlanalapok az idei első két hónap nyertesei a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint, írja a Világgazdaság. A legtöbb tőkét a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Ingatlanalapja vonzotta, 11,9 milliárd forintnyi friss pénz került bele. Az alap két sorozata már több mint 94 milliárd forintot kezel, ezzel bőven ott van a […]

Az ingatlanalapok az idei első két hónap nyertesei a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint, írja a Világgazdaság. A legtöbb tőkét a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Ingatlanalapja vonzotta, 11,9 milliárd forintnyi friss pénz került bele. Az alap két sorozata már több mint 94 milliárd forintot kezel, ezzel bőven ott van a tíz legnagyobb hazai befektetési alap között.

Az Erste Ingatlan is csaknem 9,5 milliárd forintot vonzott, a vagyona így most már 273 milliárd forint fölött van, ezzel a második legnagyobb alap Magyarországon. Az OTP Ingatan Alapkezelő nyílt végű ingatlanalapja is népszerű, ha nem is annyira, mint a két konkurens, de 1,26 milliárd forint friss megtakarítás ebbe a konstrukcióba is került az idén. Az ingatlan népszerű befektetés, sokan hisznek benne.

“Ez egy egyszerű termék, az ügyintézők könnyen tudják értékesíteni, mivel a csapból is az ingatlanpiaci fellendülés folyik. Az árfolyam ingadozása alacsony, ezt szintén szeretik” – mondja Bíró Gergely, a Diófa vezérigazgatója. Azonban a bejövő pénzt nem könnyű gyorsan ingatlanokba fektetni, az egyes tranzakciók hónapokig is eltartanak. Az alapok ingatlanbefektetéseinek aránya a folyamatos vásárlások dacára alacsony, nem mindig éri el az 50 százalékot sem, a tőkebeáramlást ugyanis nem mindig tudják az alapkezelők követni, a sok pénzpiaci eszköz miatt pedig a hozamuk is alacsonyabb, 3 százalék körül volt az elmúlt évben.

SOCIAL BOX