Újjávarázsolt budapesti irodaházak – reneszánsz az irodapiacon

Pódium Irodaház Az ingatlan a Nagymező utcában, a magyar Broadway területén épült 1993-ban, vagyis mára igencsak megérett a felújítása. Ráadásul az 5700 m2-es épületből kiköltözött korábbi nagybérlője, így az ingatlan kikerült a spekulatív irodapiacra. A Pódium irodaház a 2014-ben kezdődött átfogó felújítás során teljesen új identitást kapott, a modern épületgépészeti technológia megvalósításával igényes és fenntartható munkakörnyezet jött […]

Pódium Irodaház

Az ingatlan a Nagymező utcában, a magyar Broadway területén épült 1993-ban, vagyis mára igencsak megérett a felújítása. Ráadásul az 5700 m2-es épületből kiköltözött korábbi nagybérlője, így az ingatlan kikerült a spekulatív irodapiacra. A Pódium irodaház a 2014-ben kezdődött átfogó felújítás során teljesen új identitást kapott, a modern épületgépészeti technológia megvalósításával igényes és fenntartható munkakörnyezet jött létre. Az épület tulajdonosa és üzemeltetője, az S IMMO AG vezetésével többek között a homlokzat is felújításra került, a recepciót átalakították és a közös területeket is a mai elvárásoknak megfelelően újították fel. Kibővítették a teraszokat, korszerűsítettük a gépészetet és 4 csöves fan coil rendszert telepítettek. A lokáció pedig verhetetlen, hiszen a belváros szívében található, vagyis szép jövő előtt áll az épület.

Balance Building

A CPI Csoport még 2013-ban vásárolta meg az Ablon hazai portfólióját, többek között hozzájuk került a régi BC 99 irodapark is, amelynek központi épületét a nagybérlő elköltözése után teljesen újjávarázsoltak. Most áprilisban fogják átadni a 8700 m2-es ingatlant Balance Building néven, ahol az ún. „Living garden” koncepció alapján az irodaházat 3000 m2 zöld park veszi körül – itt külső munkaállomásokat, tárgyalókat, rekreációs, sportolási lehetőségeket biztosítanak, vagy éppen havi rendszerességgel termelői piacot szerveznek. A koncepció része egy Gasztropont is, ahol jó minőségű, egészséges étel-ital kínálat érhető majd el. A BREEAM very good minősítésű irodaépület szintén versenyképes lesz, hiszen a Váci úti elhelyezkedése, valamint a Duna Plaza közelsége további plusz pontokat ér a bérlők választása során.

River Estates

A 21 ezer m2-es River Estates irodaház szintén az évek óta number one Váci úti irodafolyosón található, ahol jelenleg is vadonatúj fejlesztések zajlanak. A lokáció töretlen népszerűségének és az erősödő konkurenciának köszönhetően az S IMMO ezt az ingatlant is felújította műszaki és esztétikai szempontból, a mintegy 2 millió eurós munkálatok 2015 végére be is fejeződtek. A 2013-ban elkezdődött beruházás során új gépészeti rendszert (HVAC (hűtő–szellőző–légkondicionáló)-rendszer, modern, hőszivattyús berendezések) telepítettek, a megújuló energia hasznosítása révén pedig számottevő mértékben javult az épület energiahatékonysága. A lifteket is korszerűsítették, amelyeket új vezérléssel láttak el. A BREEAM-minősítés megszerzését is célul tűzték ki. A munkálatok 2015 első negyedévében fordultak látványosabb szakaszba, hiszen ekkor a homlokzati felújítás is megkezdődött: a burkolatok cseréjén és a festésen túl a bérlők számára új megjelenési felületeket is kialakítottak. Elsősorban a közös területeket, a recepciót és a liftek előtereit érintették a beavatkozások.

WestEnd Offices

A TGM által üzemeltetett 16 ezer m2-es WestEnd City Center Offices a Nyugati téren található hatalmas kereskedelmi ingatlankomplexum része, a Váci úti irodafolyosó kapujának is tekinthető. Azonban az idő itt sem állt meg, ezért az elmúlt időszakban az irodatornyokban is jelentős változások történtek. A bérlői kényelem minél magasabb fokú kiszolgálása érdekében 2014-ben először az „A” toronyban zajlottak felújítási munkálatok, majd 2015-ben a B toronyban folytatódott a megújulási projekt. Többek között új dizájnt kapott a lobby, ennek köszönhetően az irodaházak színei a belső terekben is visszaköszönnek. A Bringázz a munkahelyedre mozgalom keretében pedig a „B” és „C” tornyokban kerékpártárolót és öltözőt alakítottak ki a bérlők részére. Sőt, tavaly nyáron kialakítottak a WestEnd City Center tetőteraszán az irodatornyok bérlőinek egy saját, exkluzív teraszt is, amelyet csak az itt dolgozók használhatnak.

Akadémia Business Center

Bár az Akadémia Business Center irodaházban csupán a 300 négyzetméteres recepció terét újították meg 2014-ben,  a dunai panorámával rendelkező elegáns épület fogadó területe fantasztikus átalakuláson ment keresztül. Az épület jelentős, „sokat látott” múltra tekint vissza, hiszen az 1860-as években épült az Első Dunagőzhajózási Társaság központi irodájaként, később egy 13 ezer m2-es 7 emeletes irodaházat alakítottak ki belőle. A 2014-es felújítás oka az volt, hogy a Raiffeisen Bank jelentős területeket adott vissza, így az épületet vonzóbbá és kényelmesebbé kellett alakítani más bérlők részére is. Az új modern, egyedülálló környezet izgalmas kontrasztban áll az épület klasszikus vonalaival. Szintén nagyon fontos volt a lobby megnyitása a Duna irányába, hiszen korábban az Akadémia utcában lehetett bejutni az ingatlanba. 

Sorozatunk:

A 2. rész itt olvasható.

A 3. rész: Felújított, újjávarázsolt gyöngyszemek az irodapiacon

SOCIAL BOX