Új generációs irodák, fejlesztések és minősítések. Fókuszban az egészség!

A zöld minősítő és tanúsító rendszerek már az egész világon meghatározzák a fejlesztéseket, már nincs olyan beruházás, amely a fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében ne törekedne valamilyen minősítés megszerzésére akár már a tervezés időszakában, illetve kész épületek esetében a korszerűsítések nyomán. A legismertebb rendszerek a LEED és a BREAAM, de már újabb generációs minősítések is megjelentek, […]

A zöld minősítő és tanúsító rendszerek már az egész világon meghatározzák a fejlesztéseket, már nincs olyan beruházás, amely a fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében ne törekedne valamilyen minősítés megszerzésére akár már a tervezés időszakában, illetve kész épületek esetében a korszerűsítések nyomán. A legismertebb rendszerek a LEED és a BREAAM, de már újabb generációs minősítések is megjelentek, mint például a PEER, a GRESB, a WELL és az EDGE.

Ezzel párhuzamosan egyre inkább előtérbe kerül a nagybetűs ember, hiszen a vállalkozások versenyképességének záloga az a munkatárs, aki jól érzi magát az irodában: az egészséges alkalmazott együttműködő képessége és produktivitása is jóval magasabb, mint ahol a dolgozók közérzete nem megfelelő. Ezen a felismerésen alapul a WELL rendszer. Jelenleg szerte a világon nagyjából 120 WELL minősítésre törekvő projekt zajlik, amely több mint 2 millió m2-nyi irodaterületet fed le.

Az irodák közül az első WELL minősített kísérleti program a CBRE cégközpontjában, Los Angelesben realizálódott 2014-ben. Az itt dolgozók a megvalósítást követően egy felmérésben vettek részt, amely az új tapasztalatokat gyűjtötte össze. Ez alapján a munkatársak 83%-a hatékonyabbnak érezte magát, 92%-uk szerint az újfajta munkakörnyezet pozitív hatást gyakorolt az egészségükre és a jólétükre, 94% pedig jobb üzleti eredményeket tudhatott magáénak, végül 93%-uk azt érzékelte, hogy az együttműködő munkába is könnyebben be tudtak kapcsolódni.

A WELL tanúsítási rendszert azért dolgozták ki, hogy a jelenlegi életvitelünkkel együtt változó környezetünket úgy formáljuk, hogy az jó közérzetet biztosítson számunkra, hiszen a napjaink 90 százalékát zárt térben töltjük. Ez a teljesítményalapú rendszer az épített környezet mérésére, minősítésére és ellenőrzésére alkalmas, amely hatást gyakorol az emberi egészségre és jólétre. A minősített helyszínek és beruházások segíthetnek olyan épített környezetet formálni, amely fejleszti a bérlők vagy lakók táplálkozási és alvási szokásait, hangulatát és fittségét.

A WELL 7 faktoron keresztül vizsgálja az épített környezetet: levegő, víz, táplálkozás, fény, fitnesz, kényelem és gondolkodás. A rendszer több mint 100 összetevőből áll, amelyek minden fejlesztési projekt esetén alkalmazhatók. Néhány összetevő a viselkedési kultúránkra hat a nevelésen és a céges munkakultúrán keresztül úgy, hogy többek között információval látja el a felhasználókat és támogatja a pozitív életszemléletek megerősödését.

Miért tartják fontosnak ezt a fajta megközelítést? Mert az épített környezet jelentős hatást gyakorol az egészségünkre, a jólétünkre, a boldogságunkra és a termelékenységünkre, miközben befolyásolja szokásainkat és döntéseinket, napi menetrendünket. Az egészségipar és wellnesz a legnagyobb fejlődő iparágak egyike, amelyeket a felhasználók is igényelnek.

A WELL lehetőséget biztosít arra, hogy egy emberközpontú megközelítés uralja a tervezést és a fejlesztést. A rendszer számos ingatlanpiaci szegmensben alkalmazható, a WELL v1 konkrétan irodaházaknál hasznosítható. A minősítő rendszert az International WELL Building Institute (IWBI) irányítja, amelyet a Delos alapított 2013-ban.

SOCIAL BOX