Ez a világ legnagyobb zöld ingatlanfejlesztése!

Az összesen 40 milliárd dolláros költséggel épülő 600 hektáros gigaprojekt a Sárga-tenger partján, a dél-koreai Incheonban valósul meg, amely 40 kilométerre fekszik Szöultól és 7 kilométerre a nemzetközi repülőtértől. A Songdo a történelem egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési projektje: 5 millió m2-nyi irodaterületet, 3 millió m2-nyi lakófunkciót, 900 ezer m2-nyi kiskereskedelmi területet, 5 millió m2-nyi hotelt és […]

Az összesen 40 milliárd dolláros költséggel épülő 600 hektáros gigaprojekt a Sárga-tenger partján, a dél-koreai Incheonban valósul meg, amely 40 kilométerre fekszik Szöultól és 7 kilométerre a nemzetközi repülőtértől. A Songdo a történelem egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési projektje: 5 millió m2-nyi irodaterületet, 3 millió m2-nyi lakófunkciót, 900 ezer m2-nyi kiskereskedelmi területet, 5 millió m2-nyi hotelt és 1 millió m2-nyi közösségi teret fejlesztenek.

A fejlesztők a New York-i székhelyű Gale International és a  koreai POSCO, de a Morgan Stanley Real Estate is jelentős részesedéssel bír. A helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a világ népességének egyharmada, vagyis csaknem 2 milliárd ember 3 és fél órán belül elérheti az új üzleti központot repülővel. A környező régió egyébként olyannyira túlnépesedett, hogy mintegy 24 millió ember él itt, ami Dél-Korea lakosságának csaknem a fele. Az Incheon híd pedig a repteret köti össze Songdóval, és mintegy 21 kilométeren keresztül élvezhetjük róla a tengert és a fantasztikus látványt.

2005-ben készült el a gigaprojekt részletes terve és kezdődhettek meg a kivitelezési munkálatok. 2009-re elkészültek az első irodaházak, a Central Park és átadták a 21 km-es hidat is. Már csaknem 1,9 millió négyzetméternyi terület kapta meg a LEED-minősítést, többek között kiállítási csarnok, irodaház, iskola és hotel is elnyerte már a zöld minősítést. Most 36 ezer ember él az üzleti központban, a városban pedig a számuk eléri a 90 ezret is. Eddig 20 ezer lakást adtak át vagy áll éppen kivitelezés alatt. Már csaknem 1000 kiskereskedelmi egység működik, 1600 koreai és nemzetközi vállalat működtet itt irodát, 2016 végére pedig már 60 ezer alkalmazottal kalkulálnak.

Két különleges toronyház is fémjelzi a fejlesztést, amelyek a projekt ikonikus épületei. Egyik a 102 Incheon Tower, amelynek a magassága eléri majd a 600 métert, és két 151 emeletes szárnyból fog állni. A 15 milliárd dolláros projekt kivitelezése 2013-ben kezdődött el, és az átadásra várhatóan 2019-ben kerül sor. Az 500 ezer m2-nyi összterületen iroda, hotel és lakásfunkció is lesz. Ellenben a 305 méteres Northeast Asia Trade Tower (NEATT) már 2011-ben elkészült, a 68 emeletes épület jelenleg Dél-Korea legmagasabb épülete. Itt is vegyes funkcióban gondolkodnak, hiszen az iroda mellett retail és hotel funkció is megtalálható.

A projekt a jövő generációi számára épülő smart city, ahol a legmodernebb technológiák kerülnek beépítésre. A Songdo a jövőben modell kíván lenni a fenntartható, városméretű ingatlanfejlesztések számára nem csak Ázsiában, hanem az egész földön. Többek között 26 km összhosszúságú kerékpár-utat építenek, Songdo területének jelentős része pedig zöld terület lesz, beleértve a hatalmas parkot is. Jelenleg a projekt 70%-os készültségi szintnél tart.

SOCIAL BOX