Csináljunk valódi zöld forradalmat az irodákban!

Manapság már minden fejlesztés, irodaház-építés fenntartható és környezettudatos technológiákkal készül, előszeretettel nevezzük ezeket a beruházásokat zöld fejlesztéseknek. A zöld gondolat azt is jelenti, hogy ha szürkevízzel öblítem a toaletteket vagy hőszivattyús földhőszondával nyerjük ki a geotermikus energiát, akkor kevésbé terheljük a földet, kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk. Noha a zöld mint fogalom eredetileg a természethez […]

Manapság már minden fejlesztés, irodaház-építés fenntartható és környezettudatos technológiákkal készül, előszeretettel nevezzük ezeket a beruházásokat zöld fejlesztéseknek. A zöld gondolat azt is jelenti, hogy ha szürkevízzel öblítem a toaletteket vagy hőszivattyús földhőszondával nyerjük ki a geotermikus energiát, akkor kevésbé terheljük a földet, kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk. Noha a zöld mint fogalom eredetileg a természethez kötődik, a fákhoz, bokrokhoz, virágokhoz, erdőkhöz. Miközben tehát zöldnek nevezzük a fenntartható irodaházakat, mintha elfeledkeznénk a zöld eredeti jelentéséről.

„Én is örömmel látom, hogy fenntartható épületek születnek, környezettudatos technikákat építenek be, de számomra a zöld az tényleg a zöldet jelenti, és sajnálattal tapasztalom, pedig rengeteg irodaházban megfordulunk munkatársaimmal, hogy az igazi zöld még csak kis mértékben jelenik meg a belső terekben. Hiányolom a zöld növényeket és a zöldfalakat az épületekből és az irodákból” – mondja Sirály Péter, a Grofie alapító ügyvezetője.

Számtalan üzletben, irodában találkozhatunk a Grofie zöldfalaival, legutóbbi munkájuk például a belvárosba, közelebbről a Váci utcába vezette őket, ahol a Váci1-ben nemrég átadott DVM group irodában csodálhatjuk meg a zöldfalukat. Ugyanilyen emblematikus alkotásuk az NNG szegedi kutatóközpontjában található zöldfal, amely az irodakoncepció integráns része, szinte oázisként tündököl a trendi munkahelyen egy gyönyörű műemlék épületben.

Persze azért van fejlődés ezen a téren is, hiszen egyre több új irodaház körül alakítanak ki belső kerteket és parkokat, ahol igényes növények veszik körbe a sétányokat, és ahol a dolgozók kissé kizökkenhetnek a mókuskerékből, sőt, már kültéri tárgyalókat is elhelyeztek egy-két épület kertjében. Tetőtéri teraszokkal is találkozunk egyre több helyen, de a belső munkakörnyezet még adós a zöld növényekkel.

Persze a növények gondoskodást igényelnek, sok esetben külső szolgáltatók tartják karban azokat, főként a nagyobb irodákban, hiszen nincs se kapacitás, se szakértelem a dolgozók körében, hogy ezt a munkát ellássák. A zöldfal több funkciót is betölt egy irodában, hiszen egyrészt roppant látványosan néz ki, mintha egy fantasztikus festményt akasztottak volna a falra, csak éppen ez a fal nagyon is élő, oxigént termel, energiát ad, és a megfelelő páratartalmat is biztosítja. Másrészt pedig ha ránézünk, akkor az felér egy relaxáló szobával, ahol a dolgozók regenerálódhatnak, kipihenhetik a fáradalmaikat.

Miért jó a valódi zöld az irodában? De inkább úgy merül fel a kérdés, hogy eddig miért nem volt fontos a zöld a munkahelyünkön? Érdekes ellentmondások jellemzik a munkaerőpiacot, hiszen miközben egyre nagyobb az automatizálás, a technológia gőzerővel fejlődik, ezzel párhuzamosan reneszánszát éli az organikus környezet, a természetközeli munkahely. Egyre több tégla, fa, kő jelenik meg a belső terekben, de ezek még mindig nem élő organizmusok, mintha még mindig félnénk a valódi növényektől.

„Egyre inkább előtérbe kerül a biofília is, ami azt jelenti, hogy az emberek jól érzik magukat a természetközeli környezetben. Vagyis van remény arra, hogy egyre több élő növény és zöldfal jelenjen meg az irodákban. Szeretnénk ennek a folyamatnak a katalizátorai lenni, ha úgy tetszik élharcosai. Nyugodtan mondhatjuk, hogy mi megszállottak vagyunk, és azok a partnereink vagy barátaink, akik meglátogatnak a telephelyünkön, jól láthatják, hogy mekkora növényültetvényt nevelünk. Sok növénnyel kísérleteket is folytatnunk, hogy mely tulajdonságaik teszik még alkalmasabbá őket arra, hogy az irodában betöltsék a nekik szánt szerepet” – teszi hozzá Sirály Péter.

A sok növény otthonos hangulatot kelt a munkavállalókban, akik nagyobb kedvvel és szívesebben dolgoznak. A növények csökkentik a stresszt, a szén-dioxidot, az elhasznált levegő mennyiségét és más káros anyagok koncentrációját, miközben oxigént pumpálnak az irodákba. A növények a felvett víz közel 97%-át elpárologtatják, így a légúti betegségek miatti hiányzás jelentősen csökkenhet. A növények kedvezően hatnak a kreativitására és a koncentráló képességre, nem beszélve arról, hogy az irodába érkező vendég/ügyfél is sokkal kedvezőbb képet formál a vendéglátóiról, ami az üzletre is kihathat, hiszen a benyomás szempontjából a legfontosabb az első tíz másodperc.

„Oxigén, nyugalom, relax, látvány, esztétikum, természetesség, és folytathatnánk napestig, de mindenki tudja, hogy még több zöld növényre van szükség az irodában. De az igazi nagy dobás az a zöldfal, amely egy hatalmas felületet boríthat be egy munkahelyen, így aztán egy valódi wow-élményt jelenthet a dolgozók számára. Már messziről vibrál a zöld, szinte húsz-harminc méterről is jól láthatók a zöld növények, mint egy ikonikus belsőépítészeti elem pompázik. Ebből is látszik, hogy mi nagyon szeretjük, és jó szívvel ajánljuk bárkinek a zöldfalat” – sorolja Sirály Péter.

SOCIAL BOX