Újabb ikon a Váci úton! White House néven új irodaház épül

A GTC is belefogott A Váci úti irodafolyosón nincs egy percnyi megállás, hiszen vagy új épületeket adnak át, vagy irodaház projekteket jelentenek be. Nemrég adták át a Váci Greens legújabb tagját a GE számára, miközben még az idén megnyílik a V17, mint az E.ON új hazai cégközpontja, illetve a Nordic Light. De a HB Reavis […]

A GTC is belefogott

A Váci úti irodafolyosón nincs egy percnyi megállás, hiszen vagy új épületeket adnak át, vagy irodaház projekteket jelentenek be. Nemrég adták át a Váci Greens legújabb tagját a GE számára, miközben még az idén megnyílik a V17, mint az E.ON új hazai cégközpontja, illetve a Nordic Light. De a HB Reavis sem tétlenkedik, hiszen a Váci Corner fejlesztője egy 135 ezer m2-es gigaprojektet indított el az Árpád-híd és a Róbert Károly körút határolta területen, ahol a munkagépek már javában dolgoznak.

De nem csak itt lesznek ikonikus épületek, hiszen a GTC Hungary is új fejlesztésbe kezdett. A cég tulajdonosa a lengyel Globe Trade Centre vállalatcsoport lett 2014-ben, amelynek alaptőkéjét 140 millió euróval meg is emelték.  Ez jelentősen növelte a GTC pénzügyi erejét és befektetési potenciálját Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban egyaránt.

A cég Magyarországon 5 ingatlant kezel, amelyek közül négy saját tulajdonában van mintegy 120 ezer m2-nyi irodateret kínálva (Duna Tower, Center Point Irodaház, GTC Metro és a Spirál). Egyébként elkezdődik hamarosan a Duna Tower egyes részeinek átalakítása is, hiszen a nemrég újrapozícionáláson átesett irodaház – ahol egy globális szolgáltató központ is működik – megújítja a földszinti területeit és a közös használatú részeket, illetve a gépészetet is modernizálják.

White House, ahol a régi és az új egyesül

De a GTC igazán izgalmas projektje a GTC White House a Váci 47 szám alatt, ahol a fejlesztés során a régit és az újat ötvözik, hiszen a hajdani Felvonógyár a teljes belső átalakítás után mintegy 2.000 m2-en kínál majd egyedi loft irodákat, a köré épülő, prémium igényeket kielégítő új irodaegyüttes pedig mindezt további húszezer négyzetméternyi modern bérbe adható területtel bővíti.

A régi és az új épületek között egy fedett lobbi térben lesz majd a recepció, illetve innen indul egy látványos passzázs, amely a Váci utat és az Angyalföldi utat is összeköti a komplexumon keresztül. Az épített örökség és az új építészeti trendek ekképpen egy új, nagyvonalú struktúrában fognak egyesülni, amely a Váci út egyik új ikonikus irodaháza lehet a jövőben.

Jelenleg a kivitelezői tender zajlik, majd a júniusban elinduló fejlesztés befejezése 2017 végére várható, amelyet a vállalat teljes egészében saját forrásból finanszíroz. Az átadás nagyon jó időzítésnek tekinthető a spekulatív irodapiacon, hiszen miközben idén 80 ezer m2-nyi új irodaterület átadása várható, a következő hullámok 2018-2019 környékén fognak megvalósulni, így a GTC egy növekvő keresletet elégíthet ki a White House piacra lépésével.

Újabb zöld a hiánypiacon

„A bérelhető „A” kategóriás irodák hiánya elsősorban a nagy, egybefüggő irodatereknél mutatkozik meg. Ez pedig kiemelten jó piaci helyzetet teremt a fejlesztők számára. A továbbra is keresett több száz vagy több ezer négyzetméteres irodák piacán a GTC White House mennyiségi és minőségi szempontból is vonzó lehetőséget kínál majd bérlőinek – emeletenként 250–2880 m2 bérelhető irodaterületeivel” – magyarázta Gedai Bori, a GTC Hungary kereskedelmi igazgatója.

A „zöld” megközelítés a GTC White House építészeti koncepciójának szerves eleme: a zöldtetők, az esővíz újrahasznosítása, a hatékony hőszigetelés, a fényvédő fóliával bevont ablakok jelentősen csökkentik az energiafelhasználást. A több mint száz négyzetméternyi tetőterasz, a belső kert és a néhány perc alatt elérhető Duna-part szintén vonzóvá teszi a jövőbeni bérlők számára az épületet, amely a LEED Gold minősítés várományosa.

Szárnyal az irodapiac

A sajtótájékoztatón a bérbeadással megbízott ingatlanügynökségek szakértői bemutatták a hazai irodapiac jelenlegi trendjeit. „A fővárosi ingatlanpiac már maga mögött hagyta a válság éveit, és növekedési pályára állt” – hangsúlyozta Pados Gergely, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ügyvezető igazgatója. A teljes piaci kihasználatlansági ráta a mélypontot jelentő 22%-ról (2012) mára 11,3%-ra esett. A prémium kategóriás irodáknál azonban még látványosabb a keresletbővülés: az üresedési ráta elérte a rendkívül alacsonyak számító 6%-os szintet.

Budapesten a 2008-as válság után az új irodaházak építése gyakorlatilag leállt: 2009-ben ugyan még átadtak 300.000 m2-t, de ez a szám 2012–2013-ban szinte a nullára zuhant. A pozitív trend már azon is lemérhető, hogy 2016 első negyedévében közel 80.000 m2 új irodaterületet adtak át a fővárosban. Ez 2015 első negyedévéhez képest 42%-os növekedést jelent.

„A budapesti irodapiac élénkülését a keresletnövekedésből adódó jó piaci hangulat, illetve a GDP- és reálbér-növekedés is támogatja” – tette hozzá Varga Judit, MRICS, a CBRE hazai irodaügynökségi vezetője. Ez a bérleti díjakban is tükröződik: 2015 hasonló adatához képest az átlagos bérleti díj 25 eurócenttel emelkedett négyzetméterenként, és jelenleg az „A” kategóriás irodák esetében 11,5–14,5 euró között mozog.

A válság csúcspontján az évente bérbe adott nettó szintterület mindössze 200.000 m2 körül alakult a fővárosban. Ez a szám mára szinte megduplázódott, és az előrejelzések szerint két éven belül az évi 400.000 m2-t is túlszárnyalja. A növekedés 12 hónapos időtávlatban is markáns: a 2015. első negyedévi 250.000 m2 egy évvel később megközelítette a 380.000 m2-t – ez 52%-os növekedést jelentett mindössze egy év alatt.

SOCIAL BOX