A magyar feldolgozóipart szeretik a befektetők

Az eredmények az EY Global Investment Monitor elemzésén, valamint az 1469 nemzetközi döntéshozó megkérdezésén alapuló Attractiveness Survey 2016 – Destination Europe kutatáson alapulnak. A felmérések szerint Magyarországon tavaly 94 FDI-projektet zártak le, az így létrejött 11 741 új munkahely több mint kétszerese a 2014-es 4868-nak és több mint háromszorosa a 2013-as 3879-nek. Az új munkahelyek többsége […]

Az eredmények az EY Global Investment Monitor elemzésén, valamint az 1469 nemzetközi döntéshozó megkérdezésén alapuló Attractiveness Survey 2016 – Destination Europe kutatáson alapulnak. A felmérések szerint Magyarországon tavaly 94 FDI-projektet zártak le, az így létrejött 11 741 új munkahely több mint kétszerese a 2014-es 4868-nak és több mint háromszorosa a 2013-as 3879-nek. Az új munkahelyek többsége az adott befektető itteni tevékenységének kiterjesztéséhez kapcsolódik.

A magyar feldolgozóiparban 69 FDI-projekt zárult le tavaly, ezek összesen 10 675 munkahelyet hoztak létre, a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén pedig 15 projekt 941 új állást jelentett. Az aktív külföldi befektetők zöme, közel 60 százaléka nyugat-európai volt 2015-ben, míg majdnem ötödük az Egyesült Államokból származott.

Rencz Botond, az EY magyarországi vezérigazgatója szerint a külföldi befektetők a következő években a digitális iparágakra helyezik a hangsúlyt, saját üzleti fejlődése szempontjából azonban csupán egy százalékuk nevezte fontosnak az Európai Bizottság által is támogatott digitalizációt. Csökkent az európai tevékenységét kiépíteni, illetve bővíteni szándékozók köre. Míg a tavalyi jelentésben a válaszadók közel harmada tervezett európai befektetést, az idei adatok szerint alig több mint ötödük fogalmazott meg hasonló terveket.

Az évente készített felmérés szerint Európában is rekord szintet ért el az FDI mértéke tavaly, 5083 projekt zárult le, ami a megelőző évit 14 százalékkal múlta felül. A kontinensen FDI-projektek révén létrejött 217,7 ezer munkahely pedig közel ötödével múlja felül a megelőző évi szintet. A felmérés szerint Közép-Kelet-Európa országaiban csaknem négyszer gyorsabb ütemben nőtt az FDI mértéke, mint a kontinens nyugati felén. Összességében az FDI volumene 39 százalékkal nőtt ebben a régióban, szemben a nyugat-európai 9 százalékos növekedési ütemmel.

SOCIAL BOX