Hatalmas platánokat telepítettek a Nokia Tower irodaháznál

Közel tízméteres platánfákat telepítettek a Corvin Sétányon a Nokia Tower irodaház melletti területre. A két óriás Olaszországból, Toscanából másfél nap alatt ért Budapestre egy zárt platós, kimondottan erre a célra felkészített kamion segítségével. A szállítás során a három tonnás növények számára állandó hőmérsékletet és egy egyedileg készült tartószerkezetet biztosítottak, így azok teljes szépségükben kerültek Budapest […]

Közel tízméteres platánfákat telepítettek a Corvin Sétányon a Nokia Tower irodaház melletti területre. A két óriás Olaszországból, Toscanából másfél nap alatt ért Budapestre egy zárt platós, kimondottan erre a célra felkészített kamion segítségével. A szállítás során a három tonnás növények számára állandó hőmérsékletet és egy egyedileg készült tartószerkezetet biztosítottak, így azok teljes szépségükben kerültek Budapest egyik legfontosabb közterületére. A fákat az ültetésig egy faiskolában helyezték el, majd egy 80 tonnás autódaruval helyezték el őket az előkészített gödörbe a Corvin Sétány területén. Egy speciális, a földfelszín alatt elhelyezett pántolás biztosítja, hogy a fák rendületlenül álljanak ellen a természet kihívásainak új lakóhelyükön.

„A két új óriásplatán tovább színesíti a Corvin Sétányt, nyugodt, természetes környezetet teremve a jövőbe mutató modern irodaházak lábainál” – mondta Ajtony Laura, a Nokia Tower irodaházat fejlesztő Futureal-csoport projektigazgatója. „A megfelelő méretű platánfák külföldön álltak rendelkezésre, így Toscanából érkeztek a kiváló minőségű és kiemelkedő esztétikai megjelenésű növények. A vállalatcsoport tovább folytatja jövőbeni irodaprojektinél a nagyméretű fák telepítését, amelyek a Corvin Sétányon ültetett fákkal és az eddig megvalósult épületek belső kertjeivel összességében egy kisebb erdő méretét teszik ki.” – tette hozzá.

A fákat egy, itthon ritkán látható emelőszerkezet segítségével helyezték a földbe. A platán jól tolerálja a városi levegőt és életkörülményeket, nem véletlen, hogy például Londonban is az egyik leggyakrabban ültetett fának számít. A széles koronájú fafajta akár 30 méter magasra is megnőhet, esztétikai jelentőségét jelzi, hogy Magyarországon számos védett platánsor is található.

A Futureal-csoport által megvalósított összes irodaépület BREEAM-tanúsítványt szerezett, így azok a legszigorúbb fenntarthatósági követelményeknek is megfelelnek. Nem kivétel ez alól a platánfák fölé magasodó, 25 ezer négyzetméteres Nokia Tower sem. Az épület a Breeam Very Good minősítésével számos környezetbarát megoldást vonultat fel a maximális bevilágítottságot biztosító, motorizált külső árnyékoló rendszertől, az elektromosautó-töltőkön át, a zöld tetők, kerékpártárolók, öltözők, zuhanyzók biztosításáig. A most ültetett különleges fák a díszburkolatos, padokkal, szobrokkal és szökőkúttal szegélyezett gyalogos téren áthaladó járókelőknek nyújtanak mától árnyékot.