Az SAP új irodaháza a Graphisoft Parkban. IT-paradicsom Magyarországon

A menő irodaház A világszerte 320 ezer ügyfelet kiszolgáló és 80 ezer embert alkalmazó SAP Budapesten széleskörű tevékenységgel, közte például értékesítéssel, ügyféltámogatással, fejlesztéssel, és felhőinformatikai központtal van jelen. A Magyarországon közel 20 éve működő SAP 2005-ben vette birtokba a Graphisoft Parkban megépített 8800 m2-es irodaházát, ahol olyan munkakultúra honosodott meg, amelyre csak a legmenőbb technológiai […]

A menő irodaház

A világszerte 320 ezer ügyfelet kiszolgáló és 80 ezer embert alkalmazó SAP Budapesten széleskörű tevékenységgel, közte például értékesítéssel, ügyféltámogatással, fejlesztéssel, és felhőinformatikai központtal van jelen. A Magyarországon közel 20 éve működő SAP 2005-ben vette birtokba a Graphisoft Parkban megépített 8800 m2-es irodaházát, ahol olyan munkakultúra honosodott meg, amelyre csak a legmenőbb technológiai cégeknél találunk példákat, mint a Google vagy éppen a Facebook. A négyszintes épület környezete is megnyerő: itt-ott elszórt alakzatban emberléptékű irodaházak parkosított területen. A Graphisoft Parkban egyébként főleg információtechnológiai és biotechnológiai cégek irodái és laboratóriumai találhatók.

Az üzleti szoftvercéget globálisan a legfenntarthatóbb vállalatok között tartják számon, ennek ékes bizonyítéka, hogy 2013-ban az első Európai Zöld Iroda Versenyen a nagy iroda kategóriában díjat vehetett át a hazai irodaháza. Számos környezettudatos intézkedést hoztak, többek között zöld sarkot alakítottak ki, szemétgyűjtési akciókat szerveznek, a zuhanyzókra és a WC-tartályokra víztakarékos szabályzókat szereltek fel, újrahasznosított fénymásoló papírt állítottak rendszerbe, mozgásérzékelőkkel látták el a ritkán használt helyiségeket, a mosogatógépeket környezetbarát termékkel üzemeltetik, hálózati vízgépeket telepítettek a konyhákba stb.

Apphaus és globális szolgáltató központ

A hazai központ fejlődése azonban töretlen, hiszen 2014 őszére az ötszáz alkalmazott mellé újabb 140 munkatárs csatlakozott. Az ő elhelyezésükre már nem nyílt mód a székházban, ezért az irodapark 2009-ben átadott 13 ezer m2-es „H” épületében a teljes 2. szintet – 1800 négyzetméternyi területet – bérbe vették, ahol az ún. AppHaus koncepció határoz meg mindent. Ez egy innovációra és kollaborációra fókuszáló munkakultúra, ahol mind a nagyteres koncepció, mind a mobil munkaerő előnyei megjelennek.

Itt a kreatív munkát végző szoftverfejlesztők munkakörnyezetüket tetszőlegesen és könnyedén változtathatják át egy projektnek megfelelően. Az iroda egyben zászlóshajója is az ún. design thinking módszertannak. Ezt a problémamegoldási, termékfejlesztési megközelítést több neves külföldi egyetemen oktatják, és az SAP is használja a mindennapi munkájában.

De a cégcsoport itt nem állt meg, hiszen később újabb mérföldkőhöz érkeztek: Budapesten építették fel egyik globális emberi erőforrás, hr-informatikai szolgáltató központjukat. Az Európában elsőként Magyarországon létrehozott központ mintegy hatezer nagyvállalat HR rendszerét támogatja.  

Újabb irodaház

Most azonban újabb lendületet vett az SAP, hiszen négymilliárd forintos beruházást jelentett be, amelynek köszönhetően közel kétszázötven új munkahely létesült, illetve jön majd létre. A munkaszervezet jelentős bővülése miatt személyre szabottan új, 5500 m2-es irodaházat is épített számukra a Graphisoft Park, amely már most szerkezetkész. Az új létesítménybe a jövő év elején költözhetnek be a vállalati dolgozók, amelyben pihenőszoba, jógaterem, közösségi tanulótér is lesz.

Az új munkahelyek támogatják a világon és Magyarországon is terjedő, ipar 4.0 további térhódítását, illetve az év elején elindított beruházás megerősíti az SAP globális felhőinformatikai támogató központját is. Az üzleti szoftvercég az elmúlt három évben megduplázta hazai alkalmazottai létszámát, és jelenleg már több mint 900, magasan képzett munkatársuk dolgozik az országban. „Az SAP jó befektetési célpontnak tartja Magyarországot. Működésünk záloga a hazai szakemberek tudása. Ezért is fontos, hogy a legjobb munkahelyet tudjuk számukra biztosítani. Bővülésünk emellett nem valósulhatna meg az erős egyetemi kapcsolataink, a vállalatok innováció iránti, növekvő nyitottsága nélkül” – mondta el az irodaház átadó ünnepségén Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX