Ilyen lett a DekoRatio kreatív stúdiórésze

A DekoRatio egy pesti bérház földszintjének három lakását birtokolja, ebből egyik az átalakított tér. A felújítás a dizájnerek 86 négyzetméteres területét érintette, ahol összesen 10-en dolgoznak. Az átalakítás összesen 2 hónapot vett igénybe tervezéssel és kivitelezéssel együtt, de igencsak szoros volt a határidő. A DekoRatio vállalata, hogy az idei Design Hét egyik résztvevőjeként bepillantást enged […]

A DekoRatio egy pesti bérház földszintjének három lakását birtokolja, ebből egyik az átalakított tér. A felújítás a dizájnerek 86 négyzetméteres területét érintette, ahol összesen 10-en dolgoznak. Az átalakítás összesen 2 hónapot vett igénybe tervezéssel és kivitelezéssel együtt, de igencsak szoros volt a határidő. A DekoRatio vállalata, hogy az idei Design Hét egyik résztvevőjeként bepillantást enged stúdiójába, így a programon már a felújított részt is megmutathatták az érdeklődőknek. Mivel a dizájner csapatot érintette a változás, így próbálták a hozzájuk legmegfelelőbb arculatot kialakítani, hogy ezzel is segítsék a munkájukat. Nem véletlenül az átalakítás fő témája az inspiráció volt, hiszen egy inspiratív környezet serkentően hat minden vizuális művészre. A stúdió egyébként mintegy showroomként funkcionál, melynek célja, hogy bemutassa azokat a megoldásokat, melyekkel a stúdió dolgozni tud, s bármelyik ötletet a szomszédban lévő saját gyártórészlegük meg tudja valósítani.

Hogy a mai trendeket kövessék, mindent fehérbe öltöztettek, az összes bútor, az asztalok, a tárolók, a falak, minden hófehérben pompázik. Ez egyrészt megadja azt a letisztult és modern stílust, ami jellemzi őket, másrészt azért is jó, mert nem vonja el semmi a dizájnerek figyelmét, nincsenek kirívó színek vagy minták. A stúdió bejáratánál található Inspiratɇion bar egy olyan csendes színfoltja az egész térnek, ahová bárki betérhet megpihenni, olvasgatni az évek során összegyűjtött design könyveket, vagy akár tárgyalni is. A falakon mintegy nagy mozaikként összeállva a cég eddigi arculattervezési munkái láthatóak. Növények sokasága borítja a falakat és térelválasztó rendszereket; az álló cserepes növények mellett megjelennek a divatos zöld falak, és egy extra is: a plafonról fejjel lefelé művirágok lógnak le, ezzel is játékossá téve a teret.

A dizájnerek részlege két szobából áll, mindegyikben növények mindenhol, valamint kreatív írások is láthatóak a falakon. Az egyik szobában a betűtípusok nevei láthatóak, az adott tipóval kirakva, a másik szobában pedig egy érdekes szöveg, alig láthatóan, fehérrel szedve. „Pack my box with five dozen liquor jugs” – ennek megfejtésében egy készséges kolléga volt segítségünkre, miszerint ez egy szokásos példamondat, amivel gyakran találkoznak szövegszerkesztés közben, hiszen az angol ABC összes betűjét tartalmazza. Egyik mai cool irodából sem hiányozhatnak a játékok, itt egy hinta teszi még egyedibbé a teret. Ehhez még hozzájön a modernizált cserépkályha, mely szintén fehérre mázolva simul bele a stúdió arculatába. A koncepció részét képezte, hogy saját gyártású megoldásokat és ötleteket is csempésszenek a térbe, például a Bárban található kis asztalt, a falon lévő szövegeket és a virágtartó rácsokat is ők készítették el.

Képek: Mohai Balázs, Kevin Harald Campean

SOCIAL BOX