Épül Európa legmagasabb felhőkarcolója. Ez lesz a Gazprom székhelye

A projekt leánykori megnevezése Gazprom City volt, később az Okhta Center, végül pedig a Lakhta Center névre keresztelték át. Ez lesz az ötmillió lakossal rendelkező orosz metropolisz első felhőkarcolója a történelmi városszövet közvetlen szomszédságában. A gigaépület tudományos és oktatási központ lesz jelentős sport és szabadidős funkcióval és egy nyitott amfiteátrummal. A különleges épületkomplexum első terveit […]

A projekt leánykori megnevezése Gazprom City volt, később az Okhta Center, végül pedig a Lakhta Center névre keresztelték át. Ez lesz az ötmillió lakossal rendelkező orosz metropolisz első felhőkarcolója a történelmi városszövet közvetlen szomszédságában. A gigaépület tudományos és oktatási központ lesz jelentős sport és szabadidős funkcióval és egy nyitott amfiteátrummal.

A különleges épületkomplexum első terveit még 2005-ben jelentették be, majd a Gazprom megegyezett a városvezetéssel is, azonban a válság közbeszólt, és többször elhalasztották a projekt indulását. 2010-ben pedig módosították a helyszínt, hogy a történelmi városrésztől távolabb épüljön meg a monstrum, így a Finn öbölben egy északibb területet jelöltek ki, hiszen a városvédők korábban folyamatosan támadták a projektet.

2011-ben aztán az orosz gázóriás megvette a Lakhta negyedben a szükséges 140 ezer m2-es telket, 2012-ben pedig kiderült, hogy egy hatalmas yacht kikötőt is fognak építeni a projektterületen, valamint persze egy új metrómegálló csatlakozik az ingatlanegyütteshez, amelyet egyébként a város már 1980-ban meg akart építeni. 2013-ban pedig elkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

A 87 szintes, 462 méter magas épületet 2018-ban szeretnék átadni, amely várhatóan Európa és persze Oroszország legmagasabb épülete lesz. 2015-ben megkapta az épület a LEED Gold előminősítést is. A dizájnért felelős Exclusiva Design Srl Bureau futurisztikus stílust képzelt el a belső terekben.

Az ingatlanegyüttesben lesz iroda- és szállodafunkció, a már említett amfiteátrum, egészségügyi centrum, kiállító tér, és egy planetárium. Gigantikus méretek fogják jellemezni az épületet, így a különleges formájú főbejárat 24 méter magassággal és 98 méteres hosszal büszkélkedhet majd. A beáramló tömeget 34 felvonó fogja szállítani a célállomások felé. Természetesen számos zöld és energiatakarékos technológia fogja biztosítani a hatékony üzemeltetést. Még a projekt indulásakor a világ 10 leggazdaságosabb felhőkarcolója listán is szerepelt.

Most novemberben az épület 55-58. szintjén járnak a kivitelezéssel, egyes emeleteken pedig az üveghomlokzat építésével foglalkoznak. Ide tartozik még egy látványos adat, hogy mintegy 130 ezer m2-nyi üvegezett felület lesz majd az épületben. Összehasonlításként London legmagasabb felhőkarcolójában (Szilánk) 56 ezer m2-nyi üvegfelület található. Az irodapiac új trendjeinek megfelelőn pedig az épületben kialakítandó összes munkaállomás 75%-a részesül majd a természetes fény nyújtotta előnyökből. Ha megépül, Oroszország újabb gigantikus teljesítménnyel állhat a nagyvilág elé.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

 

SOCIAL BOX