Újabb félelmetes Zaha Hadid projekt. Édenkert Kínában

A Kantonban (Guangzhou) megépülő nyolcemeletes, Infinitus névre hallgató üzletközpont gyűrűk sorozatából fog összeállni. A kígyózó formák a végtelenség szimbólumát jelenítik meg, miközben a harmóniát hirdetik.  A 167 ezer négyzetméternyi komplexum integrált épületek kampuszaként jelenik majd meg, ahol az intelligens technológiákat kombinálják a fenntartható elemekkel. Számos intézmény lesz majd az ingatlanegyüttesben, így egy globális kutatás-fejlesztési központot […]

A Kantonban (Guangzhou) megépülő nyolcemeletes, Infinitus névre hallgató üzletközpont gyűrűk sorozatából fog összeállni. A kígyózó formák a végtelenség szimbólumát jelenítik meg, miközben a harmóniát hirdetik.  A 167 ezer négyzetméternyi komplexum integrált épületek kampuszaként jelenik majd meg, ahol az intelligens technológiákat kombinálják a fenntartható elemekkel.

Számos intézmény lesz majd az ingatlanegyüttesben, így egy globális kutatás-fejlesztési központot is kialakítanak, ahol kínai gyógynövény intézet is létesül. Továbbá egy kiállítási tér és egy galéria is helyet kap a falak között. A globális kutatóközpontban a központi átrium köré csoportosítják majd az egyes divíziókat, a belső udvarok pedig megkönnyítik az osztályok közötti interakciót. Az új komplexum az ún. Baiyun kerület egyik meghatározó fejlesztése lesz, ahol a kínai egészségipar központja is található.

Az épület homlokzatát alumíniumelemekkel fedik, amelyek megvédik a belső tereket a hőségtől, és összegyűjtik az esővizet. Ezek az alumíniumelemek különleges érzékelőkkel lesznek ellátva, amelyek vizsgálják az időjárást, az energiahasználatot és a fényviszonyokat, hogy az általános energiafelhasználást az aktuális viszonyoknak megfelelően optimálisan csökkenthessék.

A dolgozók jólétét növelik azzal is, hogy mind az épületen belül, mind az épületen kívül sétányok hálózzák be a tereket, valamint gyógynövény kerteket hoznak létre a tetőn, így segítik elő a kommunikációt a dolgozók között, és teremtenek egy igazán kellemes munkakörnyezetet. Vagyis igazi édenkert fog felépülni, amelyben az integráció, a kapcsolat és a fluiditás alkotják a koncepció fő elemeit.

A gigaprojekt helyszíne, a 13 milliós Kanton egyébként Dél-Kína legjelentősebb városa a Dél-kínai tenger közelében, Peking és Sanghaj után a harmadik legnépesebb kínai megapolisz. A méreteket jól jelzi, hogy egy fél magyarországnyi területen (41 ezer m2) egy urbánus körzetet hoznak létre, így még hatékonyabb lehet a körzet gazdasági fejlődése. A vonzáskörzetében mintegy 44 millió ember él, ha Hongkongot is beleszámítjuk, akkor ugyanez a szám 54 millió lakos.

SOCIAL BOX