A Siemens csodaépülete Londonban, amely igazi IQ-bajnok

A Kristály a Siemens egy különleges épülete Londonban, amely egyrészt a városok fenntartható jövőjéről szóló kiállításnak ad otthont, másrészt a fenntarthatósággal kapcsolatos események helyszíne, harmadrészt pedig a Siemens mérnökei számára egy különleges munkahely. A 18 ezer m2-es Kristály 2012-ben nyitotta meg kapuit, hogy a fenntartható élet és fejlődés független, globális központja legyen. Évente csaknem 100 […]

A Kristály a Siemens egy különleges épülete Londonban, amely egyrészt a városok fenntartható jövőjéről szóló kiállításnak ad otthont, másrészt a fenntarthatósággal kapcsolatos események helyszíne, harmadrészt pedig a Siemens mérnökei számára egy különleges munkahely.

A 18 ezer m2-es Kristály 2012-ben nyitotta meg kapuit, hogy a fenntartható élet és fejlődés független, globális központja legyen. Évente csaknem 100 ezer ember látogatja meg az interaktív kiállítást, mindemellett megbeszélések és események ezreit bonyolítják le. Az épület magasra teszi a mércét a fenntartható épületek tervezése kapcsán, hiszen mind a BREEAM, mind a LEED minősíti rendszerben kiemelkedő pontszámot kapott.

Az épületet a díjnyertes Wilkinson Eyre Architecs tervezte, az ikonikus ingatlan sok inspirációt nyert a kristály formájából. Az épület külső alakja különleges belső terek kialakítására adott lehetőséget, beleértve az előadó- és konferenciatermeket, a tárgyalókat és az irodaterületeket. A vízparti lokációja (London’s Royal Docks) miatt pedig éles kontrasztban áll a környező városképpel és épületekkel. Az ingatlan London egykori ipari övezetében épült, ezért előzetesen meg kellett tisztítani a területet, valamint a kristály alakzat is illeszkedik az indusztriális környezethez.

A Siemens technológiái az egész épületben biztosítják a legmagasabb energiahatékonyság elérését. A Kristály teljesen elektromos épület, amely hasznosítja a napenergiát, valamint földhőszondák segítségével biztosítja a szükséges energiát. Az összes elektromos energia 20%-át kielégíti a tetőre elhelyezett 1580 m2-nyi napelem, amelyek a tető kétharmadát befedik. Az épület persze gyűjti az esővizet, kezeli a feketevizet, és napenergiával automatizált épületfelügyeleti rendszert működtet. 70%-kal kisebb a CO2 kibocsátása, mint más hasonló paraméterekkel rendelkező brit irodaháznak. 12 autó számára alakítottak ki elektromos töltőállomást.

Az épületenergetikai rendszer a Siemens terméke, és az összes elektromos és mechanikus rendszert kontrollálja. Egyetlen rendszerbe van kapcsolva minden funkció, így a fűtés, a klíma és a szellőzés, a külső időjárás állomás, a fényszabályozók, a hőszivattyú, a szolár melegvíz-, fekete- és csapadékvíz rendszerek, a tűzjelző és evakuációs rendszerek, valamint a napelem rendszer. Az épületben mintegy 3500 adatpont gyűjti az információkat az optimális üzemeléshez, vagyis intelligenciából nincs hiány a falak között.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.