A Dorottya Udvar tervezője Prima Primissima díjat kapott

Tima Zoltán építész 1989-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, azóta a Középülettervező Vállalatnál (jelenleg KÖZTI Zrt.) dolgozik, kezdetben Marosi Miklós munkatársaként, 2000-től stúdióvezetőként. Jelentősebb megvalósult munkái közé több irodaház, lakóház, a Liszt Ferenc repülőtér SkyCourt épülete, valamint a Kossuth tér felszíni rendezése, az országház látogatóközpontja és múzeuma tartozik. Számos szakmai szervezetben vállal feladatot, 2012 […]

Tima Zoltán építész 1989-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, azóta a Középülettervező Vállalatnál (jelenleg KÖZTI Zrt.) dolgozik, kezdetben Marosi Miklós munkatársaként, 2000-től stúdióvezetőként. Jelentősebb megvalósult munkái közé több irodaház, lakóház, a Liszt Ferenc repülőtér SkyCourt épülete, valamint a Kossuth tér felszíni rendezése, az országház látogatóközpontja és múzeuma tartozik. Számos szakmai szervezetben vállal feladatot, 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Eddigi munkásságát többek között Pro Architectura és Ybl-díjjal ismerték el. Az általa tervezett irodaházak között említhetjük meg a GTC Metro irodaházat, a Riverloftot vagy éppen a Dorottya Udvart.

A Dorottya Udvar egy különleges indusztriális ingatlanegyüttes, amely a Budaörsi út mentén a Bocskai úton található, eredetileg a Monarchia katonai egyenruha raktárának épült 1914 és 1918 között. Később volt itt Titánia cipőgyár, textilüzem, Caola-raktár és diszkó, míg végül Grant Boyd-Gibbins angol befektető irodatereket képzelt a belső terekbe. A terveket a Közti Rt. szállította Tima Zoltán vezetésével, és végül 25 millió dollárért újult meg. 2002-ben nyerte el mai formáját, amely többek között hatalmas alapterületével, nagy belmagasságával és óriási ablakaival válik különlegessé az irodaházak között. Kiváló példája annak, hogy az ipari értékeinket hogyan lehet a 21. század igényeire szabva új és működőképes funkcióval ellátni. Az épület 2002-ben elnyerte a „Legjobb irodaház Budapesten” díjat.

A Népfürdő utcánál, a Duna közelében, 2007-ben – Tima Zoltán elképzelései alapján – újították fel a RiverLoft komplexumot, amelyben a lakások mellett irodákat is kialakítottak. A RiverLoft két fő épületből áll: egy felújított loftból és egy vadonatúj épületből. A loft szintén 2 szárnnyal rendelkezik: a keleti részében irodák találhatók, a másik részében pedig 27 loft apartmant alakítottak ki. Az 1914-ben átadott ipari ingatlan a Székesfővárosi Gázművek, Lipótvárosi Gáztartó Állomástelep Központi Műhely-, és Raktárépületeként valósult meg. Az I. világháború idején hadikórháznak rendezték be, majd a Rokkantügyi hivatal, később a Kolozsvárról ideiglenesen Budapestre települt egyetem céljára hasznosították. 1920-ban került vissza a Gázművek tulajdonába.

A 16.200 m2-es GTC Metro irodaházat az előzőektől eltérően vadonatúj épületként adták át 2010-ben a Váci úti irodafolyosón Tima Zoltán tervei alapján, amely a Budapest Bank székházaként lett ismert. Az ingatlanegyüttes két egymással fedésben lévő, különböző magasságú irodaépületből áll, amelyek összeköttetésben állnak egymással. Egyedi formavilága és színhasználata kiemeli az irodafolyosó épületállományából. A komplexum built-to-suit beruházásként épült, azaz a belső kialakítás a fejlesztővel történő folyamatos egyeztetés eredményeként született meg.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX