Megépül Budapest első mini felhőkarcolója

A főváros településszerkezeti tervének és rendezési szabályzatának eseti módosítására vonatkozó javaslat legfőbb eleme egy 120 méteres toronyház elhelyezésének lehetősége volt. Az eredeti szabályozás szerint ugyanis erre csak Csepel északi részén van lehetőség, a Lágymányosi-öböl melletti területen 65 méter volt a megengedett maximális magasság. Most azonban megépülhet a BudaPart ikonikus irodaháza. Az indítvány szerint a beruházó […]

A főváros településszerkezeti tervének és rendezési szabályzatának eseti módosítására vonatkozó javaslat legfőbb eleme egy 120 méteres toronyház elhelyezésének lehetősége volt. Az eredeti szabályozás szerint ugyanis erre csak Csepel északi részén van lehetőség, a Lágymányosi-öböl melletti területen 65 méter volt a megengedett maximális magasság. Most azonban megépülhet a BudaPart ikonikus irodaháza.

Az indítvány szerint a beruházó a XI. kerülettel kötött településrendezési szerződésben közcélú tervezési feladatokat vállalt magára. Ezek egyike a környék meglévő villamosvonalainak újratervezéséről, illetve meghosszabbításáról szól, a továbbiak pedig új jelzőlámpás kereszteződések és kerékpárutak kialakítását tartalmazza.

A Property Market még a nyáron mutatta be a gigaprojekt látványterveit, amelynek során Dél-Budán, a Duna-parton lakóházak és irodaházak épülnek. A beépítési koncepció megalkotására  a dán várostervező irodát, az Adeptet kérték fel. A cégcsoport 2015 decemberében vásárolta meg a Lágymányosi öblöt környező területet a Kopaszi-gáttal együtt. Mindeközben a Market megalapította az ingatlanfejlesztésre szakosodott Property Marketet, amelynek tulajdonosi köréhez csatlakozott a katari háttérrel rendelkező Constellation Hotels Holding Ltd.

A projekt kifutási ideje 8-10 év, összköltségét pedig 200 milliárd forintra becsülik. A 54 hektáros területből mintegy 23 hektár az építési terület, vagyis egy évtized alatt 550-600 ezer m2-nyi ingatlant fognak felhúzni, amelyek fele lehet irodaház. A BudaPart különlegessége, hogy a beruházás teljes területének 65%-a közpark vagy vízfelület lesz. A jelenleg is működő rekreációs parkterület teljes egészében megmarad, amelynek állagmegőrzéséről folyamatosan gondoskodnak.

A több fázisban megvalósuló projektet változatos utcakép és magas presztízsű ingatlanok jellemzik majd. Az emberléptékű fejlesztés során az egyes ingatlantípusok integráns egészet alkotnak, ahol a közösségi terek kiemelt szerepet kapnak. Különböző méretű és magasságú lakóházak és irodaházak fogják alkotni az új városnegyedet, így mindenkinek biztosítják a kilátást a folyóra és az öbölre.

A projekt egyik legeredetibb eleme az öböl mellé tervezett irodatorony. Tarlós István főpolgármester még a nyáron egy sajtótájékoztatón elmondta: a 120 méter magas felhőkarcolóról a látványterveket látta, szubjektív véleménye szerint a helyszín alkalmas az építkezésre, ugyanúgy mint a Róbert Károly út – Váci út sarka, ahova a hírek szerint egy 90 méter magas irodaházat terveznek.

A magasház javasolt helye a Dombóvári úton, az Infoparktól átvezető gyalogos alagút kijáratánál van, a rakpart nyúlványaként a városközpontból is jól látható, és a Duna vonalára is jól illeszkedik. A projekt nemrég rangos díjat is nyert, hiszen hazánkban nyolcadik alkalommal rendezték meg a nemzetközi CIJ Awards magyar díjátadóját, ahol a BudaPart ingatlanberuházás nyerte el a legjobb koncepcióért járó elismerést.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

 

SOCIAL BOX