A Vitra kampusz a dizájnbútorok szentélye

Az 1950-ben alapított vállalat 1957-ben jelent meg a bútorpiacon az amerikai Herman Miller termékeivel, azonban hamar kinőtték magukat, hiszen már 1967-ben bemutatták a Verner Panton által tervezett konzolos műanyag széket, majd folyamatosan fejlődtek. Ma roppant széles a termékpalettájuk, hiszen dizájnbútorokat gyártanak irodába, lakásba és közösségi terekbe. 1981-ben a gyárkomplexum jelentős része leégett, ezután Nicholas Grimshaw […]

Az 1950-ben alapított vállalat 1957-ben jelent meg a bútorpiacon az amerikai Herman Miller termékeivel, azonban hamar kinőtték magukat, hiszen már 1967-ben bemutatták a Verner Panton által tervezett konzolos műanyag széket, majd folyamatosan fejlődtek. Ma roppant széles a termékpalettájuk, hiszen dizájnbútorokat gyártanak irodába, lakásba és közösségi terekbe. 1981-ben a gyárkomplexum jelentős része leégett, ezután Nicholas Grimshaw brit építészt bízták meg, hogy új gyárépületeket tervezzen Weil am Rhein-ben, a svájci-német-francia hármas határ közelében.

A gyártó központ azóta építészeti paradicsommá vált, méltán illeszkedve a Vitra dizájnbútorok világához, hiszen Frank Gehry tervezte a Vitra Design Múzeumot és egy gyárépület, de Zaha Hadid, Tadao Ando, Alvaro Siza, Herzog & de Meuron és Sanaa munkáit is megcsodálhatjuk a kampusz területén. Az 1989-ben átadott múzeum önálló alapítványi intézménnyé nőtte ki magát, amely elkötelezett az építészet és a dizájn népszerűsítéséért. A belépő egyéb szolgáltatásoktól függően 9-17 euróba kerül. A Vitra Campust évente mintegy 400 ezer látogató keresi fel, ebből is látszik, hogy hatalmas a kereslet a dizájn termékekre.

A tűzoltó állomás Zaha Hadid első befejezett munkája, amely egy betonból öntött szoborként magasodik az ég felé. Úgy tűnik fel, mintha egy robbanás során megdermedt volna a kép. Ma az épület kiállító térként funkcionál. 2000-ben a kampusz kiegészült a Kupola nevezetű könnyűszerkezetes épülettel, amely rendezvények, események színtere. Az egyszerű kompozíciójú jurtaszerű épületet az USA-ban építették 1978-ban, ahol autószalonként funkcionált. Jóval később került át Európába.

2003-ban pedig Jean Prouvé francia dizájner 1953-ban elkészül benzinkútja került a Vitra Campus területére. 2010-ben Herzog & de Meuron tervei alapján elkészült a VitraHaus is, amely a cég zászlóshajó üzlete, többek között a Vitra Home Collection is itt látható teljes egészében. 2014-ben felavatták a Vitra Slide Tower-t is, 2016-ban pedig a Herzog & de Meuron a Vitra Design Múzeumhoz egy új galériaépületet tervezett.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX