10 ikonikus épület a nagyvilágban

1. One Trade Center – New York 2013-ra készült el a nyugati félteke legmagasabb felhőkarcolója, az 541 méter magas One World Trade Center, amely Amerika új szimbólumaként kelt életre a 2001. szeptember 11-i terrortámadás helyén. Nagyon lassan haladtak az újjászületés műveletei, többek között azért is, mert két eltérő szemlélettel rendelkező építészt kellett egy közös platformra […]

1. One Trade Center – New York

2013-ra készült el a nyugati félteke legmagasabb felhőkarcolója, az 541 méter magas One World Trade Center, amely Amerika új szimbólumaként kelt életre a 2001. szeptember 11-i terrortámadás helyén. Nagyon lassan haladtak az újjászületés műveletei, többek között azért is, mert két eltérő szemlélettel rendelkező építészt kellett egy közös platformra hozni. Daniel Libeskind és David Childs vezetésével eleinte lépésben tudtak haladni a tervezéssel, és csupán három évvel a tragédia után tették le az új épület szimbolikus alapkövét. Majd ezt követően újabb két év telt el, amíg a kiviteli tervek elnyerték végső formájukat. Mintegy 10 ezer munkás 7 évig dolgozott a felhőkarcolón, amely a világon a legsűrűbben lakott településeken megvalósított projektek között is a legbonyolultabbnak számított. A 104 emeletes épület része ugyanis a 20 emeletnyi bombabiztos alapzat, amelyet 70 tonnányi acél biztosít mintegy 200 láb mélyen. Az épület homlokzatát 8 egyenlő szárú háromszög alkotja, négyzetformából először oktogonná alakul az épület közepe táján, majd ismét négyzetalakot ölt, miközben 45 fokos szögben elfordul.

2. Burj Khalifa – Dubaj

Dubajban épült fel a 829 méter magas, 160 emeletes Burj Khalifa felhőkarcoló, amely számos lakásnak, irodának, üzletnek ad helyet, és többek között itt üzemel az Armani Hotel is. A kivitelezés 2004-ben kezdődött, és 2009-ben fejeződött be. 2010 januárjában nyílt meg hivatalosan a felhőkarcoló a 2 négyzetkilométeres a „Downtown Dubai” nevezetű vadonatúj városrészben. 2003-ban még a tervezők csak az 560 méter magas Melbourne Grollo Tower formációjában gondolkodtak, de még ugyanebben az évben gyökeresen megváltoztatták a terveket. A válság persze nem tett jót a projektnek, de ekkor Dubaj segítségére sietett a szomszédos Abu Dhabi. A fő tartószerkezet, az 192 db 50 méter mélyre ásott pillér 45 ezer m³ vasbetonból áll. Nagyjából 330 ezer köbméter betont és 39 ezer tonna betonacélt használtak fel. A szélsőséges időjárás miatt speciális összetételű betonra volt szükség, ami elviseli a napközben akár 50 °C-os hőmérsékletet, ugyanakkor kibírja az épület tömegéből adódó nyomást.

3. CCTV Központ –­ Peking

Kína Központi Televíziójának épületét már 2008-ban átadták, de később átépítették. A 2000-ben Pritzker-díjjal kitüntetett Rem Koolhaas és Ole Scheeren  tervezte a 234 méter magas és 51 emeletes kínai felhőkarcolót. Az angol Arup cég biztosította a komplex mérnöki munka tervét. Utóbbi többek között a Sydney-i Operaházról és a londoni Millennium-hídról híres. A főépület nem hagyományos torony, a hat vízszintes és függőleges részletnek van egy összefüggő hurka. 381.000 négyzetméteren terül el, szabálytalan rácsot képez az épület homlokzata, üres központi résszel. Az épület két fő tömbjét 2007-ben kötöttek össze. Az építkezésnél figyelembe vették azt a strukturális kihívást, hogy a felhőkarcoló földrengés-veszélyes zónában épült. Beceneve a “nagy alsónadrág”.

4. Szilánk – London

2013-ban adták át London legmagasabb felhőkarcolóját, a The Shard-ot, amely magyarul Szilánkot jelent. Jelenleg a Renzo Piano olasz építész által tervezett 309 méteres üvegépítmény a legmagasabb Nyugat-Európában. A Szilánkban helyet kaptak irodák, egy 200 ágyas 5 csillagos Shangri-La Hotel, exkluzív apartmanok és természetesen éttermek. Kristályos homlokzatával és elnyújtott piramis alakjával kitűnik a londoni városképből. Az üvegfelület fényvisszaverő hatású, az épület a különböző nap- és évszakoknak megfelelően változtatja kinézetét. Az épület 72. emeletén, 244 méterrel a talaj fölött található a kilátó, ahonnan több mint hatvan kilométerre el lehet látni.

5. Abraj Al-Bait – Mekka

A 601 méter magas épület Mekkában, a Kába-követ őrző Masjid al-Haram mecset tőszomszédságában épült. A 1,5 millió négyzetméterével a világ legnagyobb alapterületű épületének számító Abraj Al-Bait kivitelezését 2004-ben kezdte el a Saudi Binladin Group a Dar Al-Handasah tervei alapján. A hotel hivatalos angol neve, a Hotel Mecca Royal Clock Tower arra utal, hogy a torony 46 méter átmérőjű óraszámlapokban végződik, aminek a csúcsára egy aranyozott félhold került. A hotel megépítésének fő oka, hogy a muszlim populáció növekedése és az ipari fejlődés lehetővé tette, hogy egyre több hívő látogasson el minden évben Mekkába. Az ő elszállásolásukra egyre több hotel épül, egyik közülük ez a 6 toronyból álló csodaépület. A 120 emeleten elfér egy négyszintes pláza is.

6. Galaxy SOHO – Peking

A Galaxy SOHO Peking belvárosában 2012-re készült el Zaha Hadid tervei alapján. A komplexum 333 ezer m2-nyi irodát, kiskereskedelmi és szórakoztató egységeket foglal magában. A komplexum öt hatalmas tömbből áll, amelyeket hidak kötnek össze. A formai kompozíciót nem törik meg sarokelemek, vagyis egyfajta gigantikus hullámzás jellemzi az épületegyüttest. Minden kerekded, az átmenetek zökkenőmentesek, a nagy belső udvarok a tradicionális kínai építészetre reflektálnak, ahol elcsendesedhet, egyfajta belső világba merülhet az ember. Ha pedig a látogató az épület belső tereit is végigjárja, akkor a külső formavilág továbbélését láthatja. Az alsó három szinten találhatók a kiskereskedelmi és szórakoztató funkciók, felettük pedig az irodák lettek kialakítva. Legfelül üzemelnek a bárok, éttermek és kávézók, ahonnan pazar kilátás nyílik a megapoliszra.

7. PSPF Towers – Dar es Salaam

A 2011-2014 között megépített PSPF Towers két látványos ikertorony a tanzániai Dar es Salaam szívében, amely a legnagyobb és leggazdagabb város az országban. A modern luxust megjelenítő komplexumban kereskedelmi és lakófunkció egyaránt megtalálható. A 22. és a 31. emeletek között kialakított irodákból pazar kilátás nyílik az Indiai óceánra. A 153 méteres magassággal büszkélkedő ikertornyok egyenként 35 emeletet kínálnak az ügyfeleinek. Jelenleg Afrika tíz legmagasabb épületei listáján is helyet kapott, ahol egyébként gazdasági ereje alapján Dél-Afrika foglalja el a legtöbb helyet.

8. Aldar Properties– Abu Dhabi

Az MZ Architects által tervezett Aldar Properties központja egy különleges építészeti csemege. Az Abu Dhabiban magasodó ikonikus épületet 2010-ben adták át. Az Aldart még 2000-ben alapították, hogy a város fejlesztési stratégiáját lebonyolítsa, közel 50 millió négyzetméternyi telekkel rendelkezik szerte az emirátusokban. Az irodaház innovatív külső megjelenését két hatalmas, kör alakú épülettömb biztosítja, amelyek úgy tűnnek, mintha két óriási dísztárcsa magasodna az ég felé. A kör az egységet, a stabilitást és a racionalitást szimbolizálja az építészetben. Olyan ikonikus székházat akartak megépíteni, amely egyszerűségével a klasszikus építészet szépségideálját jeleníti meg, miközben expresszivitásával felhívja magára a figyelmet. Bár az épület csupán 23 emeletes, alapterülete a különleges formának köszönhetően egy átlagos 40 emeletes irodaházéval vetekedik.

9. Porta Fira Towers – Barcelona

A Barcelona elővárosában található Porta Fira Towers toronyházak vörösben pompáznak. Az összesen 80 ezer négyzetméteres vegyes funkciójú épületekben 35 ezer m2 a hotelfunkció, míg 45 ezer m2-en irodákat alakítottak ki. A projekt célja az volt, hogy egyfajta bejárati kapuként funkcionáljon Barcelona számára, ha valaki az El Prat Nemzetközi Repülőtérről érkezik a metropoliszba. A tervek Toyo Ito és a b720 Arquitectos építészirodák tervei alapján 2006-2009 között valósultak meg. A komplexum két különálló toronyból áll, amelyek különleges dialógusban állnak egymással. A 25 emeletes vörös hotel organikus formát jelenít meg, mintha állandó mozgásban lenne, így ha valaki körbejárja, akkor újabb és újabb arcát ismeri meg a szállodának. A 22 emeletes irodaház függőleges tengellyel rendelkezik, és mintegy kiegészíti a hotel állandó mozgásban lévő csavart formáját.

10. 15 Alice Lane Towers – Johannesburg

Dél-Afrikában számos ikonikus épület található, az egyik közülük a 15 Alice Lane Towers, amely Johannesburgban épült meg. A Paragon Architects által tervezett, üvegből és alumíniumból készült ingatlanra úgy tekintenek, mint a progresszív Dél-Afrika egyik szimbólumára, az új építészeti formák egyik méltó képviselőjére. Nem csak eredeti megoldásai miatt ismert az épület, hanem mivel az ország gazdasági válságának közepén kezdődött meg a kivitelezése, ezért különösen nagy becsben tartják számon a helyi ingatlanpiacon. A 2010-ben átadott, összesen 24 ezer m2-nyi teret kínáló ikertornyokban iroda és kereskedelmi funkció kapott helyett. 

Képek: wikipédia, shutterstock

Megjelent az Ingatlan Évkönyv 2016 kiadványban. Az ingatlanevkonyv.hu oldalon ingyenesen megrendelhető.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX