Mi lesz 2017-ben az ingatlanpiacon? Az ingatlanguruk megmondják. 2. rész

Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója „2016 nem csupán Magyarországon, de az egész régióban az ingatlanpiac legmozgalmasabb éve volt a 2008-as krízis óta, a befektetői bizalom is visszatért, és jelentős az igény új „A” típusú irodákra. A következő 12 hónapban e tendencia folytatására, hozamszint-csökkenésre és drágulásra számítok. A befektetési szint a 2014-es 550 millió euróhoz képest […]

Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója

„2016 nem csupán Magyarországon, de az egész régióban az ingatlanpiac legmozgalmasabb éve volt a 2008-as krízis óta, a befektetői bizalom is visszatért, és jelentős az igény új „A” típusú irodákra. A következő 12 hónapban e tendencia folytatására, hozamszint-csökkenésre és drágulásra számítok. A befektetési szint a 2014-es 550 millió euróhoz képest az előzetes kalkulációk alapján 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd eurót. A 2017 januárjától életbe lépő kedvező adóváltozások a társasági adózás és a járulékok terén nem csupán az ország versenyképességét növelik majd várhatóan, hanem tovább fokozzák a befektetői érdeklődést is. A piacok közelednek a csúcs felé, de hogy mikor érik azt el, nehéz megjósolni. Az alapkamat azonban még mindig alacsony, és rengeteg ingatlanbefektetésre váró pénz van a piacon, és amíg így van, addig nincsen nagy probléma.”

Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója

„2017-ben az utóbbi években megkezdődött kedvező folyamatok folytatódását várjuk. A gyorsuló gazdasági növekedés, a reálbérek növekedése kedvező hátteret jelent a fejlesztések megindításához. Az irodapiacon – és ez különösen igaz Dél-Budára, ahol a BudaPart projektünket fejlesztjük – alacsony kihasználatlansági ráta mellett a jó minőségű, nagyméretű irodát kereső ügyfelek érdeklődése mindenképpen az újépítésű irodák felé fordul majd. A lakáspiacon a befektetési célú vásárlók mellett a minőségi cserére vágyó, ténylegesen költözni kívánó ügyfelek számának növekedését várjuk azzal, hogy az eddig  zömében előértékesített projektek építkezése megindul.”

Kemenes László, a Prologis magyarországi ügyvezetője

„2017-ben folytatódni fog a 2016-ban tapasztalt általános fellendülés az ingatlanpiac minden szektorában. További új fejlesztések kerülnek átadásra és beindításra a piacon aktív fejlesztők által, ami feltehetően tovább élénkíti a befektetési célú keresletet. Az új átadások függvényében változnak majd a piaci paraméterek, így az üresedés, a bérleti tranzakciók volumene stb., amelyek közül a bérleti díjak tekintetében további emelkedésre lehet számítani.”

Püschl Nikolett, az Atenor Group hazai bérbeadási vezetője

„2017-ben az irodapiac további dinamikus növekedése várható, a 2016-os rekordévhez hasonló eredményekre lehet számítani. Az előző évben tapasztalt robusztus keresleti trend idén is folytatódni fog. A hazai piacon jelen lévő bérlők többsége ugyanis folyamatosan bővül, továbbá egyre inkább gyarapodnak a Magyarországra új belépőként érkező globális szervezetek. 2016 év során megközelítőleg összesen 400.000 m2 irodabérleti tranzakció jött létre, amelynek nagy részét, közel 60%-át tették ki az új bérleti, a bővülési és az előbérleti megállapodások. Az egyre erősödő keresletnek és a korlátozott „A”, illetve „A+” kategóriás modern irodakínálat eredményeképpen jelentős volumenű új fejlesztésekre van szükség. A piaci szereplők ezt felismerték, ezért 2016 folyamán meghatározó mértékű, mintegy 230.000 m2 irodafejlesztés indult el 2017-2018-as átadásokkal. Ez elsőre irreálisan soknak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy ennek már több mint a 40%-ra előbérleti szerződéseket kötöttek, akkor megbizonyosodunk arról, hogy ilyen intenzíven növekvő keresletet csak tekintélyes kínálat tud kiszolgálni. Az Atenor ennek megfelelően teljes mértékben leköveti a piaci helyzet alakulását. 2016-ban átadásra került a közel 25.000 m2-es Váci Greens B épület, amely már 70%-ban kiadásra került, továbbá 2017 végén készül el a 14.000 m2-es Váci Greens D épület, amelynek 25%-ra szintén előbérleti szerződés jött létre.”

Széll Csaba, a CE LAND ügyvezető igazgatója

„Az immár két éve érzékelhető optimizmus eltérő módon és fokon érezteti hatását a különböző ingatlanpiaci szegmensekben. Vannak ingatlan típusok, ahol egyértelműek a pozitív trendek, másokon belül ezek alig érzékelhetőek. Általánosságban elmondható, hogy csak és kizárólag a nagy szakértelemmel és magas színvonalon hasznosított és menedzselt ingatlanok igazán sikeresek a bérlők és a befektetők körében. Ez a trend megerősíti a CE LAND-hoz hasonlóan tulajdonosi vagyonkezeléssel és ingatlanhasznosítással foglalkozó szakértő cégek szerepét. Ezen úgynevezett “asset manager” csapatok a tulajdonos érdekeit képviselve menedzselik az adott ingatlanokat. Szinte minden ingatlanpiaci szegmensben erősödik az a trend, miszerint az ingatlant az azzal járó szolgáltatásokkal együtt értékelik és veszik igénybe a bérlők, így egy jelentős trendforduló kezdetét tapasztaljuk napjainkban a piacon.”

Gulyás Ede, a CA Immo magyarországi ügyvezetője

“Mi egy egészséges bérleti piacot vizionálunk. Előkerültek a fejlesztők fiókokban nyugvó tervei, az elmúlt néhány év tendenciáinak megfelelően kicsit átdolgozták azokat (pl. több „zöld”, nagyobb kerékpár tároló, elektromos-autó töltők). Az elkövetkező két évben több mint negyedmillió m2 új irodaépület jelenik meg a piacon; ennek a területnek közel a harmada egybérlős, cégközpontul szolgáló ingatlan lesz, tehát az új állomány sikeres és hatékony felszívását már az építkezés elkezdése előtti előbérleti szerződésekkel megalapozták. A piacra kerülő irodaállomány nyilván ismét fokozza a versenyt, különösen a dél-budai és a váci-úti irodafolyosón, azonban arra számítunk, hogy a megürülő területekkel együtt a spekulatívan épített új irodákat is rugalmasan, egy ésszerű kifutási idő alatt bérbe lehet majd adni. A kedvezmények mértéke ésszerűsödött már 2016-ban is, mely fenntartható lesz 2017-ben, a headline bérleti díjakat pedig jobban kitarthatják a tulajdonosok, illetve adott esetben emelkednek is majd.”

Az első rész itt olvasható.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

 

SOCIAL BOX