Betegen az irodában

Két általános eset van: az egyik, amikor a főnök még betegség idején is dolgoztatja a beosztottját, a másik, amikor a dolgozó nem veszi túl komolyan az intő jeleket, és akár még lázasan is bemegy dolgozni.   Amikor a főnök nem enged… Lehet, hogy sokaknak ismerős már az a szituáció, mikor reggel felhívja a főnökét, hogy […]

Két általános eset van: az egyik, amikor a főnök még betegség idején is dolgoztatja a beosztottját, a másik, amikor a dolgozó nem veszi túl komolyan az intő jeleket, és akár még lázasan is bemegy dolgozni.

 

Amikor a főnök nem enged…

Lehet, hogy sokaknak ismerős már az a szituáció, mikor reggel felhívja a főnökét, hogy ő most nem menne be dolgozni, mert rosszul érzi magát. Majd mikor közli, hogy a lázmérő csak hőemelkedést jelez, a főnök nem érti, hogy akkor meg miért nem akar dolgozni, hiszen ez még nem láz. A munkáltatók gyakran úgy gondolják, a betegség, közérzet megítélése szubjektív és elvárják, hogy a munkavállalók legyenek annyira lojálisak a céggel szemben, hogy kisebb betegséggel is bejönnek dolgozni. A munkajog szerint azonban, ha a munkavállaló képtelen elvégezni a munkáját, akkor betegszabadság jár neki, illetve ha az éves betegszabadság-keretét kimerítette, akkor is mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Ebben az esetben meg kell beszélni a munkáltatóval, és később orvosi papírokkal igazolni a távolmaradás okát.

Igen ám, de ki számít munka-/keresőképtelennek? Ezt csak is egy orvos döntheti el, nem pedig a munkaadó, ő semmi esetben sem bírálhatja felül. A képlet egyébként elég egyszerű: az számít keresőképtelennek, aki betegsége miatt a munkáját nem képes ellátni. Ha az orvos ténylegesen betegnek ítéli a munkavállalót, annak kötelessége az orvos utasításait betartani és a gyógyulást elősegíteni. Sőt, a megjelenésre kötelező munkáltatói utasítást a munkavállaló nemcsak jogosult, hanem köteles is megtagadni. Tehát: még akkor se menjünk be a munkahelyünkre, ha tartunk a főnökünk véleményétől.

Amikor a munkavállaló nem akar…

Létezik olyan eset is, amikor a dolgozó úgy gondolja, hogy egy kis rosszullét miatt nem akar távol maradni a munkától, nem akar hiányozni és szabadságot kivenni. Igen ám, de nem tudja, hogy ezzel a döntésével ilyenkor sokkal többet árt, mint használ. Egyrészt azért, mert a teljesítőképessége a minimumon van, másrészt a többi munkatársat is veszélybe sodorhatja egy fertőző betegség esetén. Ilyenkor a munkáltatónak is érdeke, hogy az alkalmazott kipihenje magát, munkavédelmi kötelezettsége hazaküldeni a dolgozót. Mivel a munkáltató nem orvos, ezért nem döntheti el, ki beteg és ki nem. A legjobb, ha a dolgozót szakemberhez küldi, hogy megbizonyosodjon róla, tényleg egészséges-e. Amennyiben igen, úgy a munkavállaló folytathatja a munkát, ellenkező esetben marad a pihenés. Ne akarjunk megfelelni senkinek, a betegség nem játék! Egy munka sem ér annyit, hogy kockáztassuk az egészségünket, a főnükünknek pedig munkáltatói kötelessége biztosítani a távolmaradás lehetőségét.

Forrás: ado.hu

SOCIAL BOX