TOP 10 ingatlanpiaci személyiség az elmúlt 10 évben

Baross Pál      Baross Pál a magyar ingatlanpiac emblematikus szereplője, aki a rendszerváltás óta folyamatosan jelen van a szakmában. Város- és ingatlanfejlesztési területen egyaránt szaktekintély.  1968 és 1990 között a holland Város- és Lakáskutatási Intézet munkatársaként a világ számos országában dolgozott, 1995-2010 között pedig az ING Real Estate magyarországi ingatlanfejlesztési üzletágát segítette, majd irányította. A holland […]

Baross Pál     

Baross Pál a magyar ingatlanpiac emblematikus szereplője, aki a rendszerváltás óta folyamatosan jelen van a szakmában. Város- és ingatlanfejlesztési területen egyaránt szaktekintély.  1968 és 1990 között a holland Város- és Lakáskutatási Intézet munkatársaként a világ számos országában dolgozott, 1995-2010 között pedig az ING Real Estate magyarországi ingatlanfejlesztési üzletágát segítette, majd irányította. A holland vállalat két kiemelkedő beruházása az ING-székház a Dózsa György úton, amely a budapesti ikonikus irodaházak egyike, valamint az Allee bevásárlóközpont. Utóbbi esetében Baross Pál kamatoztathatta várostervezési és ingatlanfejlesztési tudását, hiszen egy olyan multifunkcionális projekt valósult meg, amely a XI. kerület legújabb városközpontja. Később Budapesten az önkormányzati ingatlanok gazdasági és fejlesztési hasznosításáért volt felelős, majd 2014-ben kinevezték a Közép-európai Egyetem „Campus Redevelopment Project” igazgatójává. Baross Pált a szakma is nagyra értékeli, hiszen korábban a RICS magyarországi elnöke volt, jelenleg pedig a HuGBC (Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete) elnöke.

Demján Sándor

Demján Sándor mind a rendszerváltás előtt, mind 1990 után jelentős eredményeket ért el a hazai ingatlanpiacon, ami bizonyítja kivételes képességeit. A hetvenes években a Skála vezérigazgatójaként dolgozott, később pedig a  15 ezer áfész-boltot és 60 áruházat működtető szövetkezeti közös vállalat, a Skála-Coop vezérigazgatójává választották. Egy igazi kiskereskedelmi „birodalmat” irányított, miközben az áruházakban a nyugaton divatos legújabb trendek is megjelentek, vagyis jócskán megelőzte a korát. Később különböző vállalatoknál kamatoztatta tudását, majd 1996-ban megalapította a TriGranitot, amely mára már a régió egyik vezető ingatlanszereplőjévé nőtte ki magát. Számos emblematikus fejlesztés fűződik Demján Sándor nevéhez, így többek között az ikonikus Bank Center, amely mind a mai napig roppant népszerű, de legismertebb beruházása a WestEnd City Center, amelyet 1999-ben nyitottak meg, és azóta Magyarország egyik elsőszámú kereskedelmi komplexuma. 2014-től kezdve folyamatosan visszahúzódott az üzleti életből, ám munkássága az épületekben és a vállalatokban tovább él.

Finta József

Finta József (illetve a nevét viselő építésziroda) az elmúlt fél évszázad hazai építészetének meghatározó szereplője, aki kereskedelmi épületeivel jelentős mértékben alakította Budapest városképét. A LAKÓTERV-ben közel harminchat évig dolgozott, miközben 1970-től kezdve folyamatosan épültek emblematikus szállodái, itt említhetjük meg többek között a már lebontott Hotel Volgát, de a mai napig is üzemel a Kempinski Hotel Corvinus vagy a Hotel Novotel. 1995-ben megalapította a Finta és Társai Építész Stúdiót, így a rendszerváltás után is nagyszabású projekteket tervezett. Elég ha csak a Rendőrpalotát vagy a BME-ELTE Informatikai épületét említjük meg. Az irodapiacon a nevéhez fűződik a Bank Center, másik közismert munkája a WestEnd City Center, amely szintén egy igazi landmark épület Budapest belvárosában. A nevével fémjelzett építésziroda folyamatosan kiemelkedő terveket tesz le az asztalra, csak egy-két példa: K&H Bank székház, Capital Square vagy éppen az Eiffel Tér Irodaház.

Futó Gábor   

Futó Gábor édesapjával, Futó Péterrel alapította meg tizenöt évvel ezelőtt a Futureal-csoportot, amely ma már Európa 20 legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalata közé tartozik. Meghatározó szereplője a régiós ingatlanpiacnak, hiszen számos irodaház és bevásárlóközpont fejlesztője Magyarországon, Lengyelországban és Romániában, emellett lakóingatlanokkal foglalkozó leányvállalatuk, a Cordia hazánkon kívül a román és a lengyel piacon is jelen van. Hazai  zászlóshajó projektjük a Corvin Sétány, amely európai léptékű városrehabilitáció Józsefvárosban, és abszolút egyedülálló fejlesztés Magyarországon. A hosszú távú beruházás során több százezer m2-nyi iroda-, kiskereskedelmi és lakásfunkció épült, illetve épül, vagyis egy komplex, zöld és emberközpontú városnegyed formálódik. De nem csak az itt található irodaházak kiemelkedőek a magyar piacon, hanem a Váci úton a válság idején épített Vision Towers is jelentős, ikonikus jellegű ingatlanegyüttes.

Gyalay-Korpos Gyula

Gyalay-Korpos Gyula a hazai kiskereskedelem meghatározó szaktekintélye, jelenleg a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének az elnöke. Az ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezetőként dolgozott 2005-től egy évtizeden át. A cégcsoport Németország egyik vezető kereskedelmi ingatlanfejlesztője és üzemeltetője, amely Magyarországon öt plázát épített, többek között az Árkád 2 megépítésével 2013-ban létrejött Magyarország legnagyobb bevásárlóközpontja, a 68 ezer m2-es Árkád Budapest. Az ECE által fémjelzett üzletközpontok szolgáltatási sztenderdjei hazánkban is a világszínvonalat képviselik. Külön kiemelhetjük, hogy nem csak Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban is színvonalas projektek valósítottak meg (pl. FÓRUM Debrecen, Árkád Győr), ami a főváros-központú ingatlanpiacot tekintve hatalmas eredmény. Külön kiemelhető az Árkád Szeged, amely a válság éveiben, 2009-ben nyitotta meg kapuit.

Kovács Attila

Kovács Attila ügyvezető partner a DVM groupban és az ingatlanfejlesztő Horizon Developmentben, így az ingatlanpiac számos tevékenységi körében meghatározó szerepet tölt be. Utóbbi cég ikonikus épületek fejlesztésével robbant be a hazai ingatlanfejlesztési piacra, hiszen olyan beruházások fűződnek a nevéhez, mint az Eiffel Palace vagy a Váci 1. Mindkét ingatlan műemlék, ezért különös gonddal kellett a felújításukat abszolválni, miközben a modern bérlői igényeket is ki kellett elégíteni. A több szempontból is különleges projektek sikerét bizonyítja az Eiffel Palace számos nemzetközi elismerése, illetve az, hogy a Váci 1-ben alakította ki a H&M egyedi hangulatú zászlóshajó áruházát. Mindkét ingatlant értékesítették, amely a fejlesztések prémium minőségét és ikonikus jellegét igazolják. A DVM group számos tevékenysége között pedig megemlíthetjük a irodatervezési és projektmenedzsmenti munkáikat, így például ők tervezték a Lexmark vagy éppen a VIACOM irodákat.

Nagygyörgy Tibor    

Nagygyörgy Tibor a Biggeorge Property márkanév alapítója és tulajdonosa. Első vállalkozását még 1991-ben Biggeorge’s Enterprises néven alapította, vagyis a rendszerváltás óta jelen van a hazai ingatlanpiacon, cégeit folyamatosan fejleszti, miközben bátran indul új utakra. Számos vállalkozásban érdekelt, így társával együtt korábban elindította az Európa Ingatlanalapot, majd kockázati alapkezelő céget is létrehozott, amelyeket később értékesített. Az ingatlanközvetítői piacon is megvetette a lábát, hiszen 2004-ben országos ingatlanközvetítő hálózat kiépítésébe kezdett Otthon Centrum néven, amely ma már országszerte több mint 115 irodát működtet. 2004-ben megalapította a Biggeorge’s-NV Zrt. ingatlanfejlesztő céget, amely számos lakóingatlan-projektet valósított meg. Nevéhez fűződik a Sasad Liget lakópark, a Parkway Irodaház és a Bécsi Corner is. A 2015-ben általa megalapított Biggeorge Property Zrt. jelenleg is több nagyszabású projektet menedzsel.

Noah Steinberg

Noah Steinberg a WING Zrt. (2008-ig Wallis Ingatlan Zrt.) egyik alapító tulajdonosaként a hazai ingatlanszakma meghatározó személyisége, aki 1990 óta dolgozik Magyarországon. A WING elnök-vezérigazgatói posztját 1999 óta tölti be, és az elmúlt több mint másfél évtized alatt Magyarország egyik vezető ingatlanpiaci vállalatát építette fel. Számos ikonikus beruházás fűződik a nevükhöz, mint például a Máriássy Ház, az Agria Park bevásárlóközpont vagy legutóbb az Andrássy 66 irodaház, amelyeknél a régi értékeket párosították a modern megoldásokkal. De a Váci úton is maradandót alkottak az Átrium Parkkal. Többek között a Magyar Telekom új székházát építik, amely az ország legnagyobb egy épülettömbben megvalósuló irodaháza lesz. Számos díjat nyertek az elmúlt években, amely jelzi, hogy tevékenységükkel Budapest 21. századi arculatát és építészeti kultúráját jelentős mértékben alakítják. Szakértelmét a RICS magyarországi elnökeként is kamatoztatja 2015-től.

Scheer Sándor

Scheer Sándor csaknem harminc éve jelen van a hazai ingatlanpiacon, életében mérföldkőnek számít 1996, amikor társával megalapította a Market Építő Zrt.-t, amelynek azóta is a vezérigazgatója. A cég a hazai ingatlanpiac meghatározó szereplője, számos emblematikus beruházás kivitelezője, a válság idején is töretlenül fejlődött, a Market név egybeforrt a világszínvonallal. Tevékenységükre a sokszínűség jellemző, hiszen számos ingatlanszegmesben jelentőset alkottak, így logisztikai központokat, irodaházakat, kiskereskedelmi ingatlanokat egyaránt építettek. Számtalan jól ismert ingatlant kiviteleztek, elég ha csak a díjnyertes Groupama Arénára, az Átrium Parkra, a Millenáris Avantgarde és Modern irodaházakra vagy az Allianz székházra gondolunk. Jelenleg pedig többek között a Dagály Úszóaréna és a Magyar Telekom székházának a kivitelezési munkáit látják el.

Török Árpád 

Török Árpád csaknem húsz éve tevékenykedik a nemzetközi ingatlanfejlesztési -és tanácsadó szakmában. Neve szinte egybeforrt a TriGranittal, már-már olyan meghatározó egyénisége a vállalatcsoportnak, mint Demján Sándor. Még 1999-ben bérbeadási menedzserként csatlakozott a TriGranithoz, majd 2005-ben tért vissza a céghez, 2009-től pedig a vállalat vezérigazgatója. A válság kellős közepén vette át az irányítást, azonban kiváló menedzseri képességeit mi sem bizonyítja jobban, hogy idén a TPG Real Estate megvásárolta TriGranit jelentős részét, hogy még nagyobb eredményeket érjenek el a jövőben. Vezetésével a TriGranit Magyarországon, Romániában, Lengyelországban és Horvátországban összesen 350.000 m2-nyi területen fejlesztett kereskedelmi és irodapiaci ingatlanokat, miközben a szolgáltatások teljes skáláját lefedik. A Poznan City Center, a krakkói Bonarka vagy a zágrábi Arena Centar csupán néhány példa a sok nemzetközi projektjeik közül.

Megjelent az Ingatlan Évkönyv 2016 kiadványban. Az ingatlanevkonyv.hu oldalon ingyenesen megrendelhető.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX