Zöld dzsungelben épülnek a kínai felhőkarcolók

A Kelet-Kínában található Nanking nagyváros a javából: lakossága körülbelül megegyezik Magyarországéval, ám 93 ezer négyzetkilométer helyett csupán egy Pest megyényi területen él ennyi ember. Ebben a zsúfolt városi betondzsungelben építi meg két újabb toronyházát a milánói építész. Az épületpárra 23 fa- és cserjefajt tervez, számuk összesen 2500 tövet tesz ki. A jövőre elkészülő beruházás keretében […]

A Kelet-Kínában található Nanking nagyváros a javából: lakossága körülbelül megegyezik Magyarországéval, ám 93 ezer négyzetkilométer helyett csupán egy Pest megyényi területen él ennyi ember. Ebben a zsúfolt városi betondzsungelben építi meg két újabb toronyházát a milánói építész. Az épületpárra 23 fa- és cserjefajt tervez, számuk összesen 2500 tövet tesz ki.

A jövőre elkészülő beruházás keretében egy irodaház, egy 247 szobás luxushotel, egy múzeum, valamint egy, a zöld építészetre specializálódott építésziskola lát napvilágot. A milánói erdősített felhőkarcolók esetében levont tapasztalatok alapján a Nanking városában megvalósuló toronyházak évente 25 tonna szén-dioxidot nyelnek majd el. Mindemellett jelentős mennyiségű port fognak kiszűrni a szmog sújtotta város központjában, illetve a zöld borítás hűtő hatása sem lebecsülendő.

A hatvanéves építész úgy gondolja, elegendő volna minden hasonlóan szennyezett kínai városba néhány tucat erdősített felhőkarcoló, hogy jelentősen csökkentsék a légszennyezettséget. Boeri tisztában van vele, hogy egy-egy függőleges erdővel borított toronyház hatása elenyésző a többmilliós metropoliszokban, ám azt reméli, munkássága ragadós lesz, és a jövőben gombamód nőnek majd ki az övéihez hasonló zöld dzsungellel borított felhőkarcolók.

A “zöldforradalom” következő lépéseként a milánóinál sokkal ambiciózusabb terveket dédelget Kínával kapcsolatban: egy teljes városnyi, égbe nyúló függőleges erdő kialakítását. “Arra kaptunk megbízást, hogy ne csupán néhány erdősített toronyházat hozzunk létre, hanem tervezzünk meg egy teljes várost, megközelítőleg 100-200 különböző méretű épületet, és borítsuk be azok teraszait fákkal és egyéb növényekkel”- mondta Boeri. Kínában olyan komolyan veszik az ügyet, hogy 2020-ra már el is készülhet az első vertikálisan erdősített város.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX