Mit fognak csinálni az ingatlanbefektetők Magyarországon 2017-ben?

Még mindig szakít az ingatlanszektor A CBRE Szofitel Hotelben megtartott befektetési reggelijén az elmúlt évben megjelenő pozitív hangulatot érzékelhettük, ami már szinte unalmasnak tűnhet, de azért a hét szűk esztendő után nem lehet elégszer ismételni. Befektetési szempontból 2016 speciális év volt Magyarországon, de most már ideje a jövővel is foglalkozni. Borbély Gábor, a CBRE elemzési […]

Még mindig szakít az ingatlanszektor

A CBRE Szofitel Hotelben megtartott befektetési reggelijén az elmúlt évben megjelenő pozitív hangulatot érzékelhettük, ami már szinte unalmasnak tűnhet, de azért a hét szűk esztendő után nem lehet elégszer ismételni. Befektetési szempontból 2016 speciális év volt Magyarországon, de most már ideje a jövővel is foglalkozni. Borbély Gábor, a CBRE elemzési és tanácsadási vezetője a CBRE MIPIM-en bemutatott befektetési felmérését mutatta be a nagyszámú érdeklődőnek. (A piaci szereplők látnak fantáziát a magyar piacban, ezt jól jelezte az is, hogy zsúfolásig megtelt a terem, sokaknak még ülőhely sem jutott.)

A várakozások szerint idén az európai ingatlanbefektetésekre hatás gyakorol egyrészt a bizonytalan politikai helyzet, hiszen több nagy országban választások lesznek (Franciaország, Németország), elkezdődik a Brexit, valamint a lengyel politikai helyzetet sem tartják megnyugtatónak a piaci szereplők. Másrészt a gazdasági feltételek tekintetében a legnagyobb kihívást a kínálat és az árazás jelenti ma Európában. Az európai felmérésben válaszadók leggyakrabban idézett aggodalma „a kamatok vártnál gyorsabb emelkedése” volt. Az ingatlanok és kötvények közötti hozamkülönbség a történelmi csúcs közelében maradt, ezért az ingatlanpiac továbbra is kaszál.

A megkérdezettek 37%-a azért fektetett be 2016-ban, mert jelentős bevételre számít a hozamok és a napi működés során, míg ugyanennyien azért fektetnek be, mert az ingatlan értékének növekedésére számítanak. Az idei befektetéseket illetően a válaszadók fele az ingatlan bevételtermelő képességére helyezi a hangsúlyt. A CBRE kutatása szerint a befektetők 85 százaléka legalább annyit költene befektetésekre, mint 2016-ban.

Az irodai maradt a legvonzóbb ingatlantípus, bár a logisztikai ingatlanok népszerűsége jelentősen nőtt, köszönhetően az e-kereskedelem előretörésének. Idén az összes európai befektetés 37%-a irányulhat az irodaszektorba, a logisztikai szegmens az összvolumen 21%-át mondhatja magáénak az előrejelzések szerint, míg a retail mindössze 16%-ot fog vinni. Tavaly még a kiskereskedelem teljesítménye (27%) csaknem a háromszorosa volt a logisztikai szektorénak (10%).

Németország és London – Berlin és Nagy-Britannia

A szakemberek szerint még mindig Németország a legvonzóbb befektetési célpont, a következő helyezett alig lemaradva Nagy-Britannia. Mellettük Skandinávia és Kelet-Közép-Európa is egyre fontosabbá válik a globális befektetési stratégiákban. A városok szintjén London az első immár hatodik éve, a második helyezett pedig Berlin, majd következik Madrid és Amszterdam. Budapest a 10. helyre került az európai rangsorban, amely az eddigi legjobb helyezése a magyar fővárosnak.

2016-ban az összes európai befektetések 31%-a irányult az ingatlanszektorba, és ez az arány a várakozások szerint idén nőhet. A hazai piac végül tavaly 1,5 milliárd eurós befektetési volumene kiemelkedőnek számított hazai viszonylatban, amelynek 35%-a hazai ingatlanalapoknak és szereplőknek köszönhető. Az eszközök megoszlása szempontjából az irodaszektor vitte a befektetések 55%-át, míg a retail mindössze 29%-kal képviseltette magát.

Befektetői hangulatfelmérés

Majd egy gyors hangulatjelentésre került sor a jelenlévők közreműködésével. A nyolc kérdés közül az első arra vonatkozott, hogy mely szereplők lesznek a legaktívabbak Magyarországon 2017-ben. A jelenlévők 42%-a a hazai alapokat emelte ki, míg ugyanannyi százalék gondolta úgy, hogy a tradicionális nemzetközi alapok is vezető szerepre törhetnek. A számok a szakértők szerint azt jelzik, hogy továbbra is érzékelhető a nemzetközi szereplők bizalma a magyar piac iránt.

Mekkora volumenű befektetésre számíthatunk 2017-ben kérdésre a legtöbben az 1,5-1,8 milliárd eurós válaszra tippeltek (43%), míg a válaszok harmada-negyede 1,2-1,5 milliárdra és 1,8 milliárd fölötti értékre voksolt. A szakértők megegyeztek abban, hogy 2016 kivételes év volt a magyar piac szempontjából, de biztató a jövőre nézve a most kivitelezés alatt álló irodaházak nagyságrendje is, amely a 2018-as számokat dobhatja majd meg.

Mely ingatlaneszközök vonzhatják a legtöbb új tőkét 2017-ben kérdésre a legtöbben – csaknem 70% – a kivitelezés alatt álló irodaházakra tippelt, ami persze az európai trendeket nézve nem volt meglepetés. Jóval kisebb mértékben a hotelre is szavaztak, ami jól jelzi, hogy Budapest egyre népszerűbb turisztikai desztináció, és egyre markánsabban érzékelhető a szállodaiparban a fejlesztési aktivitás.

Az ingatlanok mellett mely alternatív területek lehetnek népszerűek a befektetők körében kérdés kapcsán a legtöbben arra szavaztak (49%), hogy a diákszállás-piac lehet alternatív megoldás. Az eredmény annak is köszönhető, hogy Budapestre egyre több külföldi egyetemista érkezik, elég, ha csak a nagy felsőfokú intézmények bevételeit megnézzük. A milyen hozamszintre számíthatunk 2019 első negyedévében kérdésre 43% arra szavazott, hogy a szintek alacsonyabbak lesznek a jelenleginél, míg a válaszadók ötöde úgy látja, hogy a jelenlegi szintek maradnak.

A befektetők számára hol nyílnak lehetőségek idén Budapesten kérdésre a legtöbben a hozzáadott értékkel bíró ingatlanokra szavaztak (38%), míg a stabil cash-flow-val rendelkező core ingatlanokra 28% szavazott. De a teljes felújítást igénylő ingatlanok is jelentős százalékot kaptak (25%).

A legnagyobb kockázatok között a kivitelezői költségek vitt mindent (56%), ami nem véletlen, hiszen több számjegyű költségnövekedéssel kell szembenézni, többek között annak is köszönhetően, hogy több tízezer hazai szakember távozott a sokkal jobban fizető nyugati országokba, így jelentős munkaerőhiány merült fel a szektorban. A fejlesztői költségek növekedése hogyan ellensúlyozható kérdésre a válaszadók harmada (35%) szerint a bérleti díjak növekedése lehet a megoldás, míg kicsit többen (38%) a hozamcsökkenésre voksoltak.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX