10 tipp a sikeres startup-vállalkozáshoz

A hvg.hu nemrég készített interjút Kovács Péterrel, aki már 13 éves korában elkezdett vállalkozni, első startupját egyetemistaként alapította, 2009 óta a Szilícium-völgyben építi használtautó-kereskedők értékesítési tevékenységét támogató cégét. Jelenleg 36 éves, és több mint 5 ezer ügyfele van, 25 főt foglalkoztat. 10 pontban foglalta össze, hogy tapasztalatai szerint mi kell a sikerhez.   1.Válts azonnal […]

A hvg.hu nemrég készített interjút Kovács Péterrel, aki már 13 éves korában elkezdett vállalkozni, első startupját egyetemistaként alapította, 2009 óta a Szilícium-völgyben építi használtautó-kereskedők értékesítési tevékenységét támogató cégét. Jelenleg 36 éves, és több mint 5 ezer ügyfele van, 25 főt foglalkoztat. 10 pontban foglalta össze, hogy tapasztalatai szerint mi kell a sikerhez.

 

1.Válts azonnal vagy légy kitartó!

Ismerd fel, mikor kell abbahagyni, de ha azt látod, hogy van miért harcolni, akkor küzdj! Ehhez jó megérzés kell.
 
2. Aludd ki magad!

Az alvás nagyon fontos a mindennapokban, és legalább heti 1 szünnap is kell. Szórakozz, pihenj, sportolj, a lényeg, hogy a kreativitásod veled együtt feltöltődjön.

3. Ne sémákban gondolkodj!

Legyél kreatív a marketingben, az elején neked kell mindent kigondolni. Egy kezdő vállalkozónak nincs sok pénze nagyobb hirdetésekre, egy-egy jó ötlettel viszont aprópénzből megvalósítható egy ügyes reklám. (A start up szaknyelvben ezt growth hackingnek hívják.)

4. Első az ügyféligény!

Mindig ez legyen a kiindulópont, nem kell mindenáron a „cool” és izgalmas dolgokat hajszolni. Mérd fel az igényeket, elég, ha egyet kiválasztasz közülük, de arra találj jó és hasznos megoldást.
 
5. Építs a sokszínűségre!

 Annál versenyképesebb egy csapat, minél többféle gondolkodási séma találkozik. Fiúk, lányok, külföldiek, fiatalabbak, mindenki máshogy nyúl egy adott feladathoz. Ez a siker egyik kulcsa.

6. Lépj ki a mókuskerékből!

Ha unod az irodát, dolgozz onnan, ahol jól esik. Webkonferenciákkal, e-mailes kommunikációval és Skype-meetingekkel bármi megoldható – vegyünk példát a digitális nomádokról!

7. Teszteld az ötletedet!
Nézd meg, hogy általad nem ismert emberek (nem közeli ismerősök és családtagok!). Ha buksz, akkor bukjál hamar, így gyorsan nekiállhatsz a következő ötlet kitalálásának és tesztelésének. Nem szégyen a bukás, kelj fel és menj tovább.

8. Kérj külső segítséget!

Nem gáz, ha megakadtál. Az illető lehet bárki, egy coach, egy mentor, vagy egy jóbarát is. Ezen kívül fontos, hogy olvass sokat, sokat tanulhatsz és inspirálódhatsz.

9. Tégy szívességet!

Egy kis figyelmesség, egy meg nem fizetett tartozás elnézése, egy meeting összehozása egy ismerősnek – neked csak néhány perc, de mások ezekért hálásak lesznek neked.

10.Ismerd meg önmagad!

Először győzd le a saját korlátaidat – ha sikerül a belső erőt, a tehetséget tudatosítani magadban, annak az üzleti életben is hasznát veszed.

 

Péter 2017.04.21-én, pénteken a Startup Safari programsorozat keretében “Kalandos utazásom a Startupok világában” címmel tart majd előadást 11:45-12:15-ig a KUBIK coworking közösségi irodában.