Kilőttek a beruházások az első negyedévben

Hasonló mértékű növekedésre nincs adat az elmúlt évekből, a legnagyobb eddigi emelkedés 2014 második negyedévében 29,3 százalék volt. A gép- és berendezés-beruházások volumene 24,9, az építéseké 49,4 százalékkal emelkedett. A beruházások hattizedét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 39,7, a költségvetési szerveknél 31,1 százalékkal nőtt a beruházás. A nemzetgazdasági beruházások több mint harmadát képviselő feldolgozóipar fejlesztései […]

Hasonló mértékű növekedésre nincs adat az elmúlt évekből, a legnagyobb eddigi emelkedés 2014 második negyedévében 29,3 százalék volt. A gép- és berendezés-beruházások volumene 24,9, az építéseké 49,4 százalékkal emelkedett. A beruházások hattizedét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 39,7, a költségvetési szerveknél 31,1 százalékkal nőtt a beruházás.

A nemzetgazdasági beruházások több mint harmadát képviselő feldolgozóipar fejlesztései – a 2016 második negyedévétől tartó expanzió folytatásaként – 32,1 százalékkal bővültek. A mezőgazdaságban 46,3, az építőiparban 16,3 százalékos volt a beruházások növekedése. 

A nagyobb részt közösségi finanszírozású területek közül a beruházások – elsősorban az EU-forrásból történő fejlesztések újbóli megindulása következtében – a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén 17,4 százalékkal és az oktatásban 53,0 százalékkal nőttek, ugyanakkor a humán-egészségügyi, szociális ellátásban 7,8 százalékkal mérséklődtek.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint a kiemelkedően magas növekedési ütem nem csak bázishatásoknak köszönhető, hanem a beruházások érdemi gyorsulásának is, mivel egy negyedév alatt szezonálisan kiigazítva 7,4 százalékkal emelkedett a beruházások volumene. A következő negyedévekben továbbra is erőteljes növekedésre számít – tette hozzá.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte: jelentősen nőttek a beruházások az első negyedévben, erre egyfelől számítani lehetett az alacsony bázis miatt, azonban a 2015-ös szintet még nem érték el. A friss adat alapján a beruházások elkezdték ledolgozni a tavalyi hátrányt, a múlt év egészében ugyanis 20 százalékos volt a hanyatlás.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX