Sebességbe kapcsoltak a magyarországi beruházások

Az év első három negyedévében 16,9 százalékos volt a beruházások növekedése a tavalyi év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez mérve 5,1 százalékkal nőtt a beruházások szezonálisan kiigazított volumene. Az építési beruházások 25,1, a gépberuházások 18,5 százalékkal növekedtek éves összevetésben. A gazdasági ágazatok között legjobban a szállítás, raktározás beruházásainak volumene nőtt, 41,8 százalékkal, elsősorban a […]

Az év első három negyedévében 16,9 százalékos volt a beruházások növekedése a tavalyi év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez mérve 5,1 százalékkal nőtt a beruházások szezonálisan kiigazított volumene. Az építési beruházások 25,1, a gépberuházások 18,5 százalékkal növekedtek éves összevetésben.

A gazdasági ágazatok között legjobban a szállítás, raktározás beruházásainak volumene nőtt, 41,8 százalékkal, elsősorban a közútfelújítások, valamint a folytatódó út-, autópálya- és vasútépítések következtében. A beruházások negyedét megvalósító feldolgozóipar fejlesztései visszafogottan, 3,2 százalékkal nőttek, épp úgy, mint az előző negyedévben. Az adatok szerint több alágban ugyanakkor visszaestek a beruházások, közöttük a gépgyártásban és vegyiparban is. A járműgyártás beruházásai – amelyek a feldolgozóipar fejlesztéseinek negyedét adták – szintén csökkentek.

A konjunktúra hatására az építőipari gazdasági szervezetek 25,0 százalékkal növelték fejlesztéseiket, amiben a tavalyi alacsonyabb (2,5 százalékos növekedést mutató) bázis is szerepet játszott, de így is szerény ütemnek látszik az első fél évi 31,4 százalék után. A teljesítményérték mintegy 16 százalékát képviselő ingatlanügyletek beruházási teljesítménye is erőteljesen, idén a legnagyobb mértékben, 18,4 százalékkal nőtt, ahol a lakásépítések folytatódó bővülése mellett az üzleti célú létesítményekbe – irodaházak, raktárak stb. – történő invesztíciók is számottevően növekedtek.

A központi költségvetés a harmadik negyedévben is jelentős szerepet játszott a beruházások növekedésében. Az uniós forrásból történő fejlesztések következtében a közösségi finanszírozású területeken az átlagot meghaladó mértékben bővültek a beruházások.