A Novartis különleges kampuszt épít Sanghajban

  2016-ban nyílt meg a Novartis svájci gyógyszeripari vállalat új kutatási-fejlesztési központja Sanghajban, hiszen a kínai metropolisz élen jár az orvosbiológiai kutatások és a terápiás tudományok területén. A Novartis három globális K+F központot működtet, a másik kettő Bázelben és Cambridge-ben található. Még 2009-ben jelentették be, hogy Sanghajban összesen egy milliárd dollárnyi befektetést fognak eszközölni a […]

 

2016-ban nyílt meg a Novartis svájci gyógyszeripari vállalat új kutatási-fejlesztési központja Sanghajban, hiszen a kínai metropolisz élen jár az orvosbiológiai kutatások és a terápiás tudományok területén. A Novartis három globális K+F központot működtet, a másik kettő Bázelben és Cambridge-ben található. Még 2009-ben jelentették be, hogy Sanghajban összesen egy milliárd dollárnyi befektetést fognak eszközölni a jövőben.

A kampusz a Chuan Yang folyó mellett mintegy 80 ezer négyzetméternyi területen helyezkedik el a Zhangjiang Hi-Tech Parkban. Tavaly egy újabb irodaházat adtak át a chilei Alejandro Aravena tervezésében, míg nemrég a japán Kengo Kuma tervei alapján befejezték az új multifunkcionális épület kivitelezését is.

Aravena tavaly megkapta az egyik legnívósabb építészeti díjat is, a Pritzker díjat. A sanghaji irodaháza különleges dizájnnal jelenik meg, hiszen egy monumentális szürke tömbként masszívan áll a kampusz területén, vagyis nem az a tipikus üvegkocka. A homlokzata a helyi éghajlatra reagál, így déli, keleti és nyugati oldala zárt, míg az északi homlokzaton az épület megnyílik, ahol a fény bejut az irodahelyiségekbe.

 

Kengo Kuma szomszédos épülete – több irodaház közé ékelődve – pedig számos funkciót betölt majd, így megbeszélések, rendezvények helyszíne lesz, illetve a vállalat alkalmazottai és vendégei számára egy kávézót is kialakítottak. Az irodaházhoz viszonyítva alacsony épületet zöld tetővel fedték be, egyedi és rugalmas homlokzati megjelenése pedig kontrasztban áll a szomszédos kockaformájú ingatlanokkal, és a közösségépítés tipikus terepe lesz.

Az origamira hasonlító épületszerkezet oszlopokból és rácsos alakú gerendákból áll össze. A belső terekben is folytatódik ez a struktúra, a Douglas fenyőből készült rácsos mennyezeti elemek és a tartóoszlopok organikus miliőt sugároznak, amelyek a zöld tető és a külső burkolat hangulatát idézik fel. Kívül-belül egységes és a természetbe illeszkedő ingatlan született, amely mintha a földből nőtt volna ki, akár egy gomba, amelynek túlméretes teteje lehetőséget ad védett szabadtéri ülőhelyek kialakítására is.

 

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

 

SOCIAL BOX