Így válasszunk magunknak energetikai szakreferenst!

Mit tud az energetikai szakreferens? A törvényi szabályozás szerint annak a vállalkozásnak kell energetikai szakreferenst alkalmaznia, amelynek a megelőző három évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja vagy a 400.000 kWh villamos energiát, vagy a 100.000 m3 földgázt, vagy a 3.400 GJ hőmennyiséget. Az energetikai szakreferensnek a vállalkozástól független szakértőnek kell lennie, hogy objektíven tudja vizsgálni […]

Mit tud az energetikai szakreferens?

A törvényi szabályozás szerint annak a vállalkozásnak kell energetikai szakreferenst alkalmaznia, amelynek a megelőző három évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja vagy a 400.000 kWh villamos energiát, vagy a 100.000 m3 földgázt, vagy a 3.400 GJ hőmennyiséget.

Az energetikai szakreferensnek a vállalkozástól független szakértőnek kell lennie, hogy objektíven tudja vizsgálni az energiafogyasztást és javasoljon költséghatékonysági, energia-megtakarítási intézkedéseket, illetve meghonosítsa az energiahatékony magatartásmintákat az adott vállalat működésében és döntéshozatalában. A kötelezett vállalatoknak június 30-ig nyilatkozniuk kell, és meg kell nevezniük a választott szakreferenst.

Az energetikai szakreferens fontos szerepet játszik a vállalkozások életében, hiszen figyelemmel kíséri a vállalkozás energiafelhasználásának változásait, valamint az energiahatékonysági intézkedések megvalósítását, tevékenységéről rendszeres jelentést ad a vállalkozás számára, közreműködik a Hivatal felé benyújtandó éves jelentés elkészítésében, és részt vesz a vállalkozás alkalmazottai energiahatékonysági szemléletének kialakításában.

Miért a Dome FSG?

A 15 éves Dome FSG az ingatlanpiac igazi szakértője, hiszen irodaházak, ipari létesítmények, kiskereskedelmi központok létesítménygazdálkodásával, fit-out tevékenységgel és energetikával egyaránt foglalkozik, naprakészen látja az üzemeltetési folyamatokat és energia-megtakarítási lehetőségeket. Tevékenységének komplexitása miatt az ügyfeleinek átfogó szolgáltatásokat nyújt és hosszú távon is versenyképes megoldásokat kínál.

Energetikai üzletága kereskedelmi és ipari komplexumok, vállalkozások teljes körű energetikai feladatait látja el, szakértőik többek között menedzsmenttel, beszerzéssel, auditálással, tanácsadással és fejlesztésekkel foglalkoznak. A Dome FSG a partnerei számára előnyösebb energiabeszerzési lehetőségeket keres, miközben az energiafelhasználást folyamatosan optimalizálja.

„Az energiahatékonysági törvény követelményei nyomán kialakuló piacot folyamatosan nyomon követjük, ismerjük az energiacégek érdekeit,  folyamatait; sikeresen képviseltünk már bérbeadói és bérlői érdekeket egyaránt; végeztünk energetikai átvilágítást, auditálást, vezettünk be és működtetünk ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszert; készítettünk rugalmas, adaptív, a befolyásoló tényezők alakulásának összes lehetséges forgatókönyvére vonatkozó döntéselőkészítést, és energiabeszerzési módszertanunk garantálja az ügyfeleink számára a lehető legalacsonyabb energiaárat. Szakreferenseink a hatáskörükbe utalt feladatokat – az ügyfeleink egyedi igényeinek megfelelően – a hosszú távú együttműködés érdekében a „FÜGGETLENSÉG, SZAKMAISÁG, KOMPLEXITÁS” célkitűzések mentén végzik” – hangsúlyozta Tengeri Attila, a Dome FSG Dome Energy üzletágának igazgatója.

Kik kínálnak energetikai szakreferens szolgáltatásokat?

„Jelenleg a szakreferens igénybevételére kötelezett vállalatoknak két fő csoportja van: a csupán a törvényi kötelezettséget teljesíteni kívánó vállalatok (jellemzően kis- és középvállalkozások), valamint a szakreferensi tevékenység eredményeit hasznosítani kívánó, energiatudatos vállalkozások (jellemzően nagyvállalatok). Az ügyfélkör kiszolgálására alakult szakreferensi iparág szereplői között is több csoportot különböztethetünk meg” – magyarázta Tengeri Attila.

A nagy energiavállalatok külön részleget alakítottak ki a szakreferensi feladatokra. Korábbi ügyfeleik megnyerésével, nyomott áraikkal már most jelentős portfólióval rendelkeznek. De az energiafelhasználást csupán az energia oldaláról nézik, az ügyfél szempontjai felé kevésbé rugalmasak, valamint nem érdekeltek az energiafelhasználás csökkentésében, hiszen ezáltal épp anyavállalatuk hasznát csökkentenék. A szakreferensi feladatok elvégzésének önköltségi ára alatti vállalási ár okozta veszteséget az energiabeszerzés folyamatában kompenzálják: nem érdekük az anyavállalattól különböző energiakereskedőhöz vinni az ügyfelet még olcsóbban elérhető energiaár esetén sem.

Az eddig is hasonló területen dolgozó, közepesen ismert vállalkozások – akár profilváltással – is ilyen irányban indultak el, a kezdeti veszteséges piacszerzési időszakot követő nagyobb haszon reményében. A kizárólag törvényi kötelezettséget teljesíteni kívánó ügyfelek körében jelentős portfóliót tudhatnak magukénak a piacszerzési célból erősen nyomott áraikkal. Ezen stratégiájuk azonban gyakran nem párosul megfelelő szakmai és szolgáltatási színvonallal, és egy hosszú távon gondolkodó vállalat számára nem tudnak  érdemi szolgáltatást nyújtani.

Az energiahatékonyság irányában elkötelezett, kifejezetten erre a feladatra létrehozott szakmai vállalkozáscsoport jelenleg a legkisebb portfólióval rendelkezik. Árverseny esetében az önköltségi ár közelében lévő vállalási áruk az ajánlatok középső harmadának tetején helyezkedik el. A vállalt ár mögötti, érdemi eredményeket hozó szolgáltatási tartalom ügyfél felé történő kommunikálására kizárólag közvetlen megkeresés során nyílik lehetőségük, amely jelentős személyi erőforrás ráfordítást igényel.

„Mi a Dome FSG-ben a szakreferensi szolgáltató cégek egy új, éppen kialakuló csoportját képviseljük, amely egyesíteni kívánja az előző három csoport előnyeit a kockázatok kiküszöbölésével. Az országban elsőként – 7 éve, jóval az energiahatékonysági törvény megjelenése előtt – vezettük be szolgáltatásként a létesítménygazdálkodáshoz szorosan kapcsolódó energetikai vonatkozású feladatok teljes körű ellátását. Az energetikai „outsource” tevékenységünk már a kezdetektől megegyezik a szakreferens feladataival. Az eddig felhalmozott tudásunkat és tapasztalatunkat a szakreferensi feladatok végzése során nagyon jól tudjuk hasznosítani” – tette hozzá Dome FSG Dome Energy üzletágának igazgatója.

SOCIAL BOX