A Konzum közvetlen irányítást szerezhet az Opimus felett

A tranzakciót bejelentő társaságok, a Konzum Alapkezelő és a Konzum Management a Jászai Gellért irányítása alatt álló vállalkozáscsoport részei, és a csoport a vizsgált tranzakció keretében Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel együtt 50 százalékot meghaladó tulajdoni hányadot és közös irányítási jogot szerez az Opimus Nyrt.-ben. A GVH szerint az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az […]

A tranzakciót bejelentő társaságok, a Konzum Alapkezelő és a Konzum Management a Jászai Gellért irányítása alatt álló vállalkozáscsoport részei, és a csoport a vizsgált tranzakció keretében Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel együtt 50 százalékot meghaladó tulajdoni hányadot és közös irányítási jogot szerez az Opimus Nyrt.-ben. A GVH szerint az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon.

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor az érintett vállalkozáscsoportok – a Jászai-csoport, a Mészáros-csoport valamint az Opimus-csoport – azonos tevékenységeit vizsgálta, és úgy látja, hogy az egyes cégcsoportok piaci részesedése 10 százalék alatti a hirdetési felületek értékesítésének piacán, az irodai célú ingatlanhasznosítási piacon, a szállodai szolgáltatási és az építőipari szolgáltatási piacon, így a káros horizontális hatások kizárhatók. A GVH nem azonosított káros vertikális és portfólió-hatást sem, mivel az érintett csoportok piaci részesedései a kapcsolódó piacokon sem érik el a versenyt veszélyeztető szintet. 

A vállalatok márciusban közölték: Mészáros Lőrinc két tőzsdei cégben, a Konzum Nyrt.-ben és az Opimus Group Nyrt.-ben is tulajdont szerzett; a két társaság stratégiai partneri együttműködést tervez a turizmus, a pénzügyi- és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén. A korábbi közlés szerint Mészáros Lőrinc 19,57 százalékos tulajdonrészt szerzett a Konzum Nyrt.-ben, továbbá 16,9 százalékos részesedést vásárolt az Opimus Group Nyrt.-ben.

A Jászai Gellért és a Konzum Nyrt. tulajdonában lévő Konzum Management Kft. pedig megszerezte az Opimus Group Nyrt. részvényeinek 14 százalékát. Mindezzel egy időben a Konzum PE Magántőkealap 22,5 százalékos tulajdonrészt szerzett a Konzum Nyrt.-ben és nyilvános vételi ajánlati eljárás lefolytatását követően, további legalább 22,5 százalékot szerez majd a társaságban.

Az akvizíciók első lépései annak a hosszú távra tervezett, stratégiai partneri együttműködésnek, amelyben Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és egyik tulajdonosa szorosabbra fűzi üzleti kapcsolatát a turizmus, a pénzügyi- és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén.

A Konzum Nyrt. és az Opimus Nyrt. részvényei a BÉT standard kategóriájában szerepelnek. A Konzum a keddi kereskedést 625 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 876, a legalacsonyabb 40 forint volt. Az Opimus Group a keddi kereskedést 108 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 139, a legalacsonyabb 11 forint volt.

SOCIAL BOX